Import piw z UE

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sklep-piwowar
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 559

Import piw z UE

Nie wiem za bardzo do jakiego urzędu się zgłosić w tej sprawie ,więc na razie poproszę forumowiczów o podpowiedzi.
    Chodzi mi o to jak teraz można przywieżć piwo z krajów UE ale nie jako prywatny import ,tylko na sprzedaż w sklepie .Przed wejściem do UE było to karkołomne zajęcie obarczone licznymi podatkami np był podatek od własnych kosztów podróży po te sprowadzane piwa , nie wspomnę nawet sanepidu któremu pewnie trzeba było dać na próbę pare skrzynek.

Dzięki z góry za podpowiedzi
    Last edited by sklep-piwowar; 2005-01-23, 19:44.
  • kishar
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.10
    • 1691

Według mnie należało by sie zkontaktować z urzędem skarbowym by wyjaśnić kwestie akcyzy,i to powinno wystarczyć, badan w sanepidzie czy czyms takim chyba juz nie trzeba robić, bo każdy produkt dostępny w jednym kraju moze być sprzedawny w innym.

Comment

• sklep-piwowar
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 559

Pewnie trzeba też euroNIP

Comment

• ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23926

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sklep-piwowar
        Pewnie trzeba też euroNIP
        EuroNIP - tak. na szczęście to tylko dwa formularze z tego co pamiętam. decyzję o nadaniu wysyłają listem do składającego w ciągu 14 dni (tak przynajmniej jest w I US Opole).
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• cyborg_marcel
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.03
          • 3467

tak, jak napisał Kishar - teoretycznie towar dopuszczony do obrotu w jednym z krajów Unii spełnia wymogi dopuszczenia w innym jej kraju (teoretycznie)...
          ale niestety często są wyjątki od reguły - weź pod uwagę, że poszczególne kraje w odmienny sposób definiują wyrób zwany "piwem"
          polecam na początek poczytać stronę naszej Służby Celnej http://isztar.mf.gov.pl:7080/taryfa_celna/web/main_PL - tam można znaleźć przypisy i linki do odpowiednich rozporządzeń, a jeżeli to nie wystarczy to polecam stronę UE http://www.europa.eu.int/documents/index_pl.htm - tutaj masz wszystko, tylko czasami trzeba się naszukać i nie wszystko jest już dostępne w jęz. polskim (jakby co mogę pomóc w ang. i franc.)
          powodzenia!
          Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...

Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.

Comment

• sklep-piwowar
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 559

Znalazłem takie info ,że muszę uzyskać pozwolenie na eksport i import alkoholu

Comment

• cyborg_marcel
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.03
              • 3467

cóż, trochę tak, ale że jest to dostawa (czy byłaby) wewnątrz-wspólnotowa, to procedury są odmienne od zwykłego eksportu/importu - radzę z Urzędem Celnym się porozumieć (ten we Wro jest całkiem sensowny i dość dobrze poinformowany, bo stołeczny to raczej słabo... a Ministerstwo to już prawie w ogóle) <= pisane z doświadczeń...
              na pewno musisz mieć ten nr VAT (zazwyczaj jest to nasz NIP z dodatkowymi literkami PL, ale musisz mieć na to papier - p. post Arta)
              jeżeli sam chcesz jeździć po ten towar procedura jest trochę prostsza... niemniej jednak STAT i wypełnienie paru SADów chyba Cię nie ominie - ale co do tego ostatniego mogę się mylić, nie znam się dokładnie na rynku FCMG, niestety...

Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.

Comment

• arcy
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2002.07
                • 7538

SADy dotyczą chyba towarów przywożonych do Unii z zewnątrz? Przynajmniej tak mi się obiło o uszy.

Comment

• abernacka
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.12
                  • 10861

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
                  SADy dotyczą chyba towarów przywożonych do Unii z zewnątrz? Przynajmniej tak mi się obiło o uszy.
                  Bardzo dobrze ci się obiło o uszy!
                  Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• peter_1000
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2003.05
                    • 583

Na mój rozum przy takim imporcie będziesz musiał zapłacić jedynie cło i vat. Jednak za to vatu nie będziesz musiał płacić w kraju, w którym piwo zakupisz (bądź o zwrot podwójnie zapałaconego vatu bedziesz mógł się ubiegać)
                    Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

Comment

• cyborg_marcel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.03
                      • 3467

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
                      teoretycznie, ale mi już zdarzyło się nimi bawić dla towarów wspólnotowych jak mówiłam - zawsze są wyjątki od reguły, a jak nie SAD, to jakieś głupie T2L i inne...
                      tak czy siak - musisz koniecznie iść do Urzędu Celnego (bądź zadzwonić na infolinię do Wro np. - mili ludzie) i poczytać linki, które wysłałam

Comment

• e-prezes
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19260

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter_1000
                        Na mój rozum przy takim imporcie będziesz musiał zapłacić jedynie cło...
                        sorry, ale ja myślałem, że po wejściu do uni już nie ma cła na unijne towary sprzedawane w uni?! czy to kolejna lipa, którą p... politycy nam wciskali przed akcesją?

Comment

• cyborg_marcel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.03
                          • 3467

teoretycznie cła nie ma, ale daninę jakąś trzeba zawsze zapłacić, odprawę towaru zaliczyć, a do tego masa papierków, coby statystyki się zgadzały i coby można było śledzić przepływ towarów i kapitału... a że pomimo kilka miesięcy naszego bycia w UE i pomimo kilku lat przygotować, część naszych urzędników dalej nie jest przygotowana, to już inna sprawa (Dział Polityka się kłania)!
                          no a do tego nie jestesmy tak naprawdę pełnoprawnym członkiem, mamy mnóstwo dziedzin z tak zwanymi "okresami przejściowymi", więc... jeszcze trochę potrwa ten czeski film

Comment

• e-prezes
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19260

zatem podtrzymuje swoją niechęć do Uni i nie wstydzę się tego, że głosowałem przeciw

Comment

• peter_1000
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2003.05
                              • 583

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                              sorry, ale ja myślałem, że po wejściu do uni już nie ma cła na unijne towary sprzedawane w uni?! czy to kolejna lipa, którą p... politycy nam wciskali przed akcesją?

Sorki, mnie chodziło oczywiście o akcyzę a nie cło
                              Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

Comment

Przetwarzanie...
                              X