Import piw z UE

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysztof
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.04
    • 1689

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sklep-piwowar
    Nie wiem za bardzo do jakiego urzędu się zgłosić w tej sprawie ,więc na razie poproszę forumowiczów o podpowiedzi.
    Chodzi mi o to jak teraz można przywieżć piwo z krajów UE ale nie jako prywatny import ,tylko na sprzedaż w sklepie .Przed wejściem do UE było to karkołomne zajęcie obarczone licznymi podatkami np był podatek od własnych kosztów podróży po te sprowadzane piwa , nie wspomnę nawet sanepidu któremu pewnie trzeba było dać na próbę pare skrzynek.

Dzięki z góry za podpowiedzi
    Rozpocznij od strony Ministerstwa Finansów: www.mf.gov.pl. Następnie poszukaj zakładki słuzby celnej. Tam jest wykaz aktów prawnych związanych z akcyzą oraz adresy Urzędów Celnych w całej Polsce. Odnajdź najbliższy i z nimi porozmawiaj. Może się dowiesz jak przejść "na skróty" przez papiery.
    Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
    www.twojmalybrowar.pl

Comment

Related Topics

Collapse

• adam1878red
      powitanie i pytanie
      adam1878red
      Witam wszystkich i mam pewne nasuwające mi się po ostatnim warzeniu pytanie.
      Posiadam kociołek warzelny VEVOR 30 litrów i o ile warzenie piwa w ilości 20 litrów nie nastręcza żadnych problemów, tak przy moim 1 podejściu do stouta postanowiłem go zrobić w ilości 10 litrów. I tu zaczęły...
      2025-08-04, 19:14
    • Zaiksik
      Trudne początki
      Zaiksik
      Witam
      Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
      Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
      Wszystko...
      2024-08-27, 17:13
    • dadek
      Niemcy, Mönchhagen, An der Postsäule 1, Maennerhobby Brennerei&Brauerei
      dadek
      Miejscowość Mönchhagen jest położona 13 km na północny wschód od Rostocku. W ciągu 11 minut łatwo się tu dostać pociągami kursującymi co godzinę (w szczycie co 40 minut). Co prawda budynek browaru stoi blisko toru, jednak ze stacji trzeba dojść 1300 m chodnikiem wzdłuż szosy. Ewentualnością...
      2025-08-20, 03:14
    • dadek
      Szkaradowo 115, Browar Nepomucen
      dadek
      Kto dawno nie odwiedzał Browaru Nepomucen zapamiętał go jako nieduży rodzinny browarek ale warzący zawsze świetne, nowofalowe piwa. Na szczęście bez problemu można było je dostać u "badylarzy", a także spróbować w licznych knajpach i na festiwalach. Najprzyjemniej jednak spijało...
      2025-11-09, 01:19
    • dadek
      Niemcy, Leezen, Schloßstraße 1 a, Handwerksbrauerei Hennings
      dadek
      18.07.2025 przy okazji zwiedzania Schwerina postanowiliśmy udać się na drugą stronę ogromnego jeziora Schweriner See, nad którym leży miasto. Naszym celem była miejscowość Leezen na wschodnim brzegu i znajdujący się tam browarek Hennings (powstały w 2012 roku), który oficjalnie otwiera...
      2025-09-28, 01:39
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...