Przeczytałem jeno pierwszy post i oto moja odpowiedz na mięsień piwny [IMG]D: empicqSamul[/IMG]
przysmaki piwne
Collapse
X
-
Chleb do piwa
Porcje: 2-3 Koszt: 5 zł Trudność: prosty Czas: 15 min. Kaloryczność: ?
Składniki:
Czarny chleb (litewski) z kminkiem (nie jest to chleb razowy), czosnek, olej.
Jak przyrządzić?
Kromki chleba smażymy na oleju (chleb powinien byc zamoczony w oleju do polowy grubosci). Smażyć po 2-4 min z obu stron aby był nieco ciemniejszy niz przy zakupie . Zdjąć z patelni i w gorący chleb wetrzeć czosnek. Czosnku nie kroić, nie siekać, wetrzeć całymi ząbkami (chleb musi byc gorący). Nastepnie mozna włożyć chleb do glebokiego naczynia, szczelnie przykryć i zostawić na noc. Następnego dnia jest idealny jako przystawka do piwa.
TBM
ps
przepis z kuchnia.o2.pl, sprawdzony, doskonałyprócz piwa jedynie wolność jest warta zachodu
Comment
-
-
Tarta cebulowa
Do piwa pyszna jest tarta cebulowa. Pdaję przepis.
Ciasto: 25 dag mąki, 12,5 dag tłuszczu (pół na pół margaryny z olejem), szczypta proszku do pieczenia, szczypta soli. Farsz: 50 dag cebuli, łyżka margaryny, półtorej szklanki mleka, 3 żółtka, 2 łyżeczki mąki, płaska łyżeczka curry, zielenina, pieprz, sól
Z podanych składników i około połowy szklanki zimnej wody zagnieść ciasto. Rozwałkować je i wyłożyć nim tortownicę lub formę do tart. Cebulę pokroić na grube plastry i udusić (ale nie rumienić) z dodatkiem margaryny. Gdy cebula stanie się szklista, wymieszać ją z mąką, uważając, by nie powstały grudki. Następnie powoli wlać zimne mleko i, mieszając, zagotować. Powinien powstać gęsty sos. Zdjąć z ognia i, cały czas mieszając, wbić do sosu kolejno 2 żółtka, wsypać przyprawy, po czym wyłożyć równą warstwą na ciasto. Ostatnie żółtko rozmącić, wylać je na wierzch tarty i delikatnie rozsmarować. Włożyć tortownicę do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 220°C. Gdy wierzch się zrumieni, wyjąć tartę z piecyka, posypać posiekaną zieleniną i podzielić na porcje. Podawać z sokiem pomidorowym lub wielowarzywnym. 100 g - 225 kcal.
GAWEŁ
Comment
-
-
Czy ktoś wie może jak się robi masło chmielowe? Nie udało mi się znaleźć na nie przepisu, a zmieszanie masła, szyszek i soli wydaje mi się podejrzanie nieskomplikowane.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaidenowiecCzy ktoś wie może jak się robi masło chmielowe? Nie udało mi się znaleźć na nie przepisu, a zmieszanie masła, szyszek i soli wydaje mi się podejrzanie nieskomplikowane.
Comment
-
-
Właśnie BrowArmiane mnie do tego natchnęło. Ja chyba jadłem z masłem, a nie z margarynę. Patent jest naprawdę przedni, będę musiał go rozwinąć. Do tego celu przypuszczalnie bardziej nadaje się chmiel aromatyczny.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
W sumie jeszcze mi zostało trochę granulatu, ale Marynki. Podziel się wrażeniamiSurowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Maidenowiec zapytał tutaj:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaidenowiecPrzepraszam za małą dygresję, ale mam pytanie: próbowałeś w końcu zmajstrować masło chmielowe?
Ogólne wnioski sa takie, że ciężko jest połączyć składniki w odpowiednich proporcjach. Używałem rozgniecionego granulatu aromatycznego i ciągle za mało było czuć chmielowość w maśle, więc dodawałem po odrobinie proszek. I po którymś z kolei dodaniu chmielowość była już odpowiednia, ale goryczka była już nie do zniesienia. Kiedyś pewnie jeszcze poeksperymentuję.
Comment
-
-
Zastanawiam się w takim razie nad rozdrobnieniem szyszki. Może to byłoby lepszym pomysłem?Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaidenowiecZastanawiam się w takim razie nad rozdrobnieniem szyszki. Może to byłoby lepszym pomysłem?
Comment
-
-
Wcale nie byłbym tego taki pewien. Wydaje mi się, że w BrowArmii właśnie szyszek do masła używali.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaidenowiecWcale nie byłbym tego taki pewien. Wydaje mi się, że w BrowArmii właśnie szyszek do masła używali.
Comment
-
-
Postanowione więc. Postaram się zmieszać szyszki Lubelskiego z masłem (chyba zdecyduję się na Osełkę Warmińską) i ze smalcem (oczywiśćie z dodatkami). Sam jestem bardzo ciekaw co wyjdzie. O postępie eksperymentów będę informował.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
Comment