W narazie jeszcze nieczynnym browarze w Sieminowicach Śląskich może zostać już niedługo wznowiona produkcja piwa - tak w skrócie wygląda artykół ze styczniowo - lutowego numeru "Kuriera Górnośląskiego" (skan nagłówka poniżej). Wsztko to jest możliwe dzięki niejakiemu Jerzemu Łazarczykowi, który kupił budynki browaru w Siemianowicach, oraz Browar Racibórz. Wszysko zależy od zainteresowania obecnie probukowanym w Raciborzu piwem Siemion. Marka warzona w Siemianowicach miała by się nazywać "Siemianowickie". Pierwsze kroki już zostały poczynione - rozpoczęto prace nad instalacją ciepłowniczą browaru. Dalej spekulacje na temamat możliwego spadku bezrobocia związanego z zatrudnieniem ludzi do pracy w browarze (Pan Jerzy zadeklarował, że ma zamiar zatrudniać jedynie siemianowiczan), oraz opis pubu "Strzelec" znajdującego się w pobliżu browaru i należącego oczywiście do Jerzego Łazarczyka. Oby te informacje nie okazały się czczymi marzeniami, i jak najszybciej się ziściły. Trzymajmy kciuki!!
Browar Siemianowice - REAKTYWACJA!?
Collapse
X
-
Jeśli to stanie się faktem będzie można zacząć świętować małe zwycięstwo na Górnym Śląsku! Od kiedy w sąsiedztwie moim można zakupić Racibora, co tydzień wypijam ich sześć!
Jak pojawi się Siemion też będę go kupował. Trzymam kciuki za Pana Łazarczyka i życzę mu samych sukcesów.Celia, cerevisia et conventus.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzych15Jestem za! Tym bardziej że browar nie wygląda jeszcze najgorzej, a niektóre urządzenie są sprawne do dzisiaj.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
Posty w tym temacie są optymistyczne, a ja będę przekornie pesymistyczny
Kilka lat temu, nie pamiętam dokładnie, w wielkopolskiej prasie pojawiały się podobne artykuły dotyczące browaru w Grodzisku wlkp. Też było "kupiono" "ruszy produkcja" "już niedługo" itd. I co z tego zostało? Chyba tylko to "itd"
Dobrze by się stało gdybym nie miał racji. Pozwolicie, że jednak będę niedowiarkiem i póki nie zobaczę to nie uwierzę"Ma jednak kraj polski napój warzony
z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
mieszkańców, lecz i cudzoziemców
wybornym smakiem"
Jan Długosz, Historie Piwne
Moja strona www w początkowym okresie budowy
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dzidek1960Posty w tym temacie są optymistyczne, a ja będę przekornie pesymistyczny
Kilka lat temu, nie pamiętam dokładnie, w wielkopolskiej prasie pojawiały się podobne artykuły dotyczące browaru w Grodzisku wlkp. Też było "kupiono" "ruszy produkcja" "już niedługo" itd. I co z tego zostało? Chyba tylko to "itd"
Dobrze by się stało gdybym nie miał racji. Pozwolicie, że jednak będę niedowiarkiem i póki nie zobaczę to nie uwierzę
A jednak z Raciborzem się udało.Bądźmy dobrej myśli.
Za SiemianowiceLwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piwowar2Czyzby jeszcze dzialy sie cuda? Problem bedzie zapewnie z dystrybucja lub jak dostac te piwa w innych regionach Polski.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
W katowickiej GW dodatek PRACA z 18.04.05 ukazało się ogłoszenie, iż Browar Siemianowice poszukuje przedstawiciela handlowego w branży piwnej (str. 42).Last edited by Czapayew; 2005-04-18, 07:09."W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"
www.zamkoszlaki.com
www.piwnekapsle.net
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piwowar2Czyzby jeszcze dzialy sie cuda? Problem bedzie zapewnie z dystrybucja lub jak dostac te piwa w innych regionach Polski.
...to, że nie można dostać w całej Polsce piwa z browaru Vifling czy Północnego, to nie znaczy, że te browary nie mogą dalej istnieć, nie? Tu by pewnie było podobnie
Jeżeli piwo będzie kosztowało w sklepie ok 1,50 to z dystrybucją nie będzie żadnego problemu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum...
Jeżeli piwo będzie kosztowało w sklepie ok 1,50 to z dystrybucją nie będzie żadnego problemu.
Comment
-
Comment