Ciepło właściwe drożdży

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gim
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.02
    • 2

    Ciepło właściwe drożdży

    Witam.

    Nie za bardzo potrafię znaleść tej informacji na necie więc postanowiłem zapytać się na tym forum. Jestem studentem inżynierii chemicznej i potrzebuję paru danych do swojego projektu a mianowicie ciepła właściwego drożdży (roztworu podawanego do tankofermentatorów) oraz samej brzeczki piwnej. Najlepiej w postaci funkcji w zakresie temperatur od 0 do 20 stopni celcjusza. Jednakże jakiekolwiek dane, nawet orientacyjne bardzo mnie zadowolą . Z góry dziękuję
  • Krzysztof
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.04
    • 1689

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gim
    Witam.

    Nie za bardzo potrafię znaleść tej informacji na necie więc postanowiłem zapytać się na tym forum. Jestem studentem inżynierii chemicznej i potrzebuję paru danych do swojego projektu a mianowicie ciepła właściwego drożdży (roztworu podawanego do tankofermentatorów) oraz samej brzeczki piwnej. Najlepiej w postaci funkcji w zakresie temperatur od 0 do 20 stopni celcjusza. Jednakże jakiekolwiek dane, nawet orientacyjne bardzo mnie zadowolą . Z góry dziękuję

    Ciepło właściwe drożdzy jest pomijane. Proponuję przyjąć jak dla wody. Określenie ciepła właściwego może być kłopotliwe ze względu na to że drożdże są organizmami żywymi, które w przypadku zużycia składników odżywczych w brzeczce będą zużywały własne substancje zapasowe co prowadzić będzie do wydzielana niewielkich ilości ciepła. Z mojej praktyki wynika że dodanie gęstwy drozdżowej nie wpływało znacząco na temperaturę nastawu (brzeczka + drożdże). Wiąże się to z dużą masą samego fermentora, który ma inną temperaturę w lecie bezpośrednio po umyciu i kilka dni po umyciu. "Czas po umyciu " będzie miał tym większy wpływ zimą. Z tych względów i innych wpływ ciepła właściwego na temperaturę nastawu jest trudny do określenia - nawet ze względu na zawartość wody w gestwie - gęstość drożdży. Z reguły drożdże mają niższą temperaturę niż brzeczka nastawna.
    Ciepło właściwe i gęstość brzeczki.
    Gęstość brzeczki zależy od jej ekstraku. Można policzyć gestość brzeczki ze wzoru:
    zawartość estraktu w %wag * 0,004 i do wyniku dodać 1. Dla brzeczkim 12% gęstość wyniesie około 1,05 g/cm3. Są także w normach tabele gęstosci.....
    Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
    www.twojmalybrowar.pl

    Comment

    • Gim
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.02
      • 2

      #3
      Bardzo dziękuję Krzysztofie. Jeśli mógłbym prosić o jeszcze parę danych. Lepkość dynamicnza gęstwy drożdżowej oraz jej gęstość.

      Sprecyzuję może do czego jest mi to potrzebne:
      Piszę symulator płytowego wymiennika ciepła, który chłodzi drożdże przed podaniem ich do tankofermentatora.

      Comment

      • Krzysztof
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.04
        • 1689

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gim
        Bardzo dziękuję Krzysztofie. Jeśli mógłbym prosić o jeszcze parę danych. Lepkość dynamicnza gęstwy drożdżowej oraz jej gęstość.

        Sprecyzuję może do czego jest mi to potrzebne:
        Piszę symulator płytowego wymiennika ciepła, który chłodzi drożdże przed podaniem ich do tankofermentatora.

        Nie wiem czy dobrze kombinujesz z praktycznego punktu widzenia, gdyż drożdże są gęste i żeby uzyskac dobrą wymianę ciepła należy uzyskać przepływ burzliwy w wymienniku co niesie za sobą konieczność podwyższenia cisnienia przy pomocy pompy. Zwiększa się ryzyko znacznej degradacji drożdży przez zniszczenie komórek. Osobiście nie sądzę żeby należało schładzać drożdże przed zadaniem do fermentora. raczej skłaniałbym się do ich chłodzeia podczas zbioru.
        Poszukaj u wytwórców podobnych urządzeń dla przemysłu: Alfalaval, APV itp. Może mają ludzie jakieś informacje.
        Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
        www.twojmalybrowar.pl

        Comment

        Przetwarzanie...
        X