Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piwowar2
Koniec "Reinheitsgebot" ?
Collapse
X
-
-
Mi wciąż chodzi po głowie, czy nie dałoby się jakoś tego prawnie uregulować, np. z pomocą Federacji Konsumentów. Bo to, co widzimy na etykietach napojów robionych przez nasze ukochane fabryki piwa, jest po prostu publicznym kłamstwem.Comment
-
Na tym polega marketing - nie sklamac, ale tez nie powiedziec prawdy. I tu browary maja latwa gre, poniewaz Reinheitsgebot odnosi sie tylko i wylacznie do skladnikow piwa a nie metod warzenia. Watpie, ze znajdziemy jaki kolwiek wiekszy browar, ktory zrezygnowal by z nowoczesnych metod warzenia dla uzyskania lepszej jakosci piwa - tu chodzi o gruba forse i tylko ta sie liczy.Comment
-
I tym sposobem zeszliśmy z tytułowego "Reinheitsgebot" na prywatne podwórko.
Narzekać można przez kilka godzin, ale to walka z wiatrakami. Pozostaje mała iskierka nadziei w postaci rosnącej świadomości konsumenckiej. A może w przyszłości pojawi się taka polska CAMRA (o nazwie np. Kampania na rzecz Czystości Polskiego Piwa)?Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pawelek59Nie tylko etykietach, czy myślisz że reklamy cudownych proszków, odchudzaczy, piwa w dębowych beczkach czy "trudno dostępnego w Otago" mają coś wspólnego z prawdą?Comment
-
Poczytałem dzisiaj piwa Tuchera w sklepie i oto co mi wlazlo na oczy. Na wszystkich etykietach znajduje się informacja o warzeniu zgodnie z bawarskim prawem czystości. Inaczej jenak sprawa ma się z kontrami. Tam ta inormacja była tylko na ciemnym pszeniczniaku (jasnego nie było na półce, Bajuvatora też)Ostatnia zmiana dokonana przez ergie; 2009-09-01, 20:06.Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
------------------------------------------------------------------
Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!Comment
-
Poczytałem dzisiaj piwa Tuchera w sklepie i oto co mi wlazlo na oczy. Na wszystkich etykietach znajduje się informacja o warzeniu zgodnie z bawarskim prawem czystości. Inaczej jenak sprawa ma się z kontrami. Tam ta inormacja była tylko na ciemnym pszeniczniaku (jasnego nie było na półce, Bajuvatora też)Comment
-
Ja przykład Tuchera i podobnych obieram inaczej. Etykieta jest jedynie opakowaniem o takiej a nie innej grafice. Ważne są informacje umieszczone na kontrze. To należy traktować jako informację o produkcie i o treśc tego zapisu można się czepiać bądź nie.Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
------------------------------------------------------------------
Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!Comment
-
Obecnie definicję piwa w Niemczech określa Przejściowa Ustawa Piwna z 29 lipca 1993 r. Paragraf 9 (pierwsze 8 jest uchylonych) ustęp 1 głosi: Do przygotowania piwa dolnej fermentacji wolno używać jedynie słodu jęczmiennego, chmielu, drożdży i wody. Wyjątek stanowią przepisy określone w ustępach 4-6. Przygotowanie piw górnej fermentacji podlega tym samym przepisom, jednakże dopuszcza się stosowanie innych słodów oraz rafinowanych: cukrów trzcinowych, z buraków cukrowych... oraz środków barwiących wytworzonych z wymienionych rodzajów cukrów.
2. Pod pojęciem słodu rozumie się zboże sztucznie doprowadzone do kiełkowania.
3. Użycie piw zabarwionych wytworzonych jedynie ze słodu, chmielu, drożdży i wody jest dopusczalne w produkcji piwa, podlega jednakże szczególnej kontroli.
4. Zamiast chmielu wolno użyć w trakcie produkcji piwa chmielu sproszkowanego... (tutaj określenia wyciągów chmielowych itp, oraz kiedy w trakcie warzenia wolno ich dodawać)
6. Środki klarujące dodawane do brzeczki i piwa to...
jeszcze jakieś szczegóły i wyjątki przy warzeniu piw górnej fermentacji. Nie chce mi się wszystkiego ad hoc tłumaczyć.
Tak na dobrą sprawę do Reinheitsgebot dodano jedynie drożdże, które nie były wymienione i określono precyzyjnie co wolno, a czego nie wolno dodawać w trakcie warzenia piw dolnej i górnej fermentacji. Natomiast duch Reinheitsgebot został zachowany.Comment
-
Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Mam do sprzedania zestaw startowy do domowej produkcji piwa; W skład zestawu wchodzą:
- pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą
- pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą oraz kranik
- termometr analogowy
- ballingometr / areometr / cukromierz 0-25º BLG wraz ze szklaną...2 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
2024-09-15, 11:09 -
-
Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!
Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano...-
Channel: Anglia
-
-
Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
-
Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment