Koniec "Reinheitsgebot" ?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piwowar2
    Oczywiscie sa jeszcze te "czyste" browary, ale raczej tylko te male, gdzie warzy sie jak dawniej(gdzie niegdzie jeszcze z napedem transmysijnym).
    Tylko, że takie informacje przekazywane są pocztą pantoflową np. na takim forum, jak nasze. Oficjalnie niemal każdy browar chwali się tradycyjnymi metodami, ale niewiele w tym prawdy.
    Blog: Piwna Brytania

    Comment

    • żąleną
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.01
      • 13239

      #17
      Mi wciąż chodzi po głowie, czy nie dałoby się jakoś tego prawnie uregulować, np. z pomocą Federacji Konsumentów. Bo to, co widzimy na etykietach napojów robionych przez nasze ukochane fabryki piwa, jest po prostu publicznym kłamstwem.

      Comment

      • pawelek59
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.04
        • 195

        #18
        Nie tylko etykietach, czy myślisz że reklamy cudownych proszków, odchudzaczy, piwa w dębowych beczkach czy "trudno dostępnego w Otago" mają coś wspólnego z prawdą?

        Comment

        • piwowar2
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2001.11
          • 588

          #19
          Na tym polega marketing - nie sklamac, ale tez nie powiedziec prawdy. I tu browary maja latwa gre, poniewaz Reinheitsgebot odnosi sie tylko i wylacznie do skladnikow piwa a nie metod warzenia. Watpie, ze znajdziemy jaki kolwiek wiekszy browar, ktory zrezygnowal by z nowoczesnych metod warzenia dla uzyskania lepszej jakosci piwa - tu chodzi o gruba forse i tylko ta sie liczy.

          Comment

          • Dreamer
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.05
            • 1576

            #20
            I tym sposobem zeszliśmy z tytułowego "Reinheitsgebot" na prywatne podwórko.
            Narzekać można przez kilka godzin, ale to walka z wiatrakami. Pozostaje mała iskierka nadziei w postaci rosnącej świadomości konsumenckiej. A może w przyszłości pojawi się taka polska CAMRA (o nazwie np. Kampania na rzecz Czystości Polskiego Piwa)?
            Blog: Piwna Brytania

            Comment

            • żąleną
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.01
              • 13239

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pawelek59
              Nie tylko etykietach, czy myślisz że reklamy cudownych proszków, odchudzaczy, piwa w dębowych beczkach czy "trudno dostępnego w Otago" mają coś wspólnego z prawdą?
              Co innego reklama wizualnie sugerująca jedynie, że piwo jest leżakowane w dębowych beczkach (choć moim zdaniem też może dałoby się za to pociągnąć do sądu konsumenckiego), co innego informacja na etykiecie: TRADYCYJNIE WARZONE. Bo nietrudno udowodnić, że grama tradycji w tym nie ma, nawet uwzględniając prawa postępu technologicznego.

              Comment

              • ergie
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.05
                • 1041

                #22
                Poczytałem dzisiaj piwa Tuchera w sklepie i oto co mi wlazlo na oczy. Na wszystkich etykietach znajduje się informacja o warzeniu zgodnie z bawarskim prawem czystości. Inaczej jenak sprawa ma się z kontrami. Tam ta inormacja była tylko na ciemnym pszeniczniaku (jasnego nie było na półce, Bajuvatora też)
                Ostatnia zmiana dokonana przez ergie; 2009-09-01, 20:06.
                Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
                ------------------------------------------------------------------
                Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ergie
                  Poczytałem dzisiaj piwa Tuchera w sklepie i oto co mi wlazlo na oczy. Na wszystkich etykietach znajduje się informacja o warzeniu zgodnie z bawarskim prawem czystości. Inaczej jenak sprawa ma się z kontrami. Tam ta inormacja była tylko na ciemnym pszeniczniaku (jasnego nie było na półce, Bajuvatora też)
                  Bardzo dużo piw zwłaszcza niemieckich nadal powołuje się na zgodność Reinheitsgebotem - chwała im za to. Niestety prawo to nie jest już prawem, jest ... tradycją?

                  Comment

                  • ergie
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.05
                    • 1041

                    #24
                    Ja przykład Tuchera i podobnych obieram inaczej. Etykieta jest jedynie opakowaniem o takiej a nie innej grafice. Ważne są informacje umieszczone na kontrze. To należy traktować jako informację o produkcie i o treśc tego zapisu można się czepiać bądź nie.
                    Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
                    ------------------------------------------------------------------
                    Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

                    Comment

                    • skitof
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼🍼
                      • 2007.11
                      • 2485

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                      Bardzo dużo piw zwłaszcza niemieckich nadal powołuje się na zgodność Reinheitsgebotem - chwała im za to. Niestety prawo to nie jest już prawem, jest ... tradycją?
                      Tradycja na pewno, ale nie tylko

                      Obecnie definicję piwa w Niemczech określa Przejściowa Ustawa Piwna z 29 lipca 1993 r. Paragraf 9 (pierwsze 8 jest uchylonych) ustęp 1 głosi: Do przygotowania piwa dolnej fermentacji wolno używać jedynie słodu jęczmiennego, chmielu, drożdży i wody. Wyjątek stanowią przepisy określone w ustępach 4-6. Przygotowanie piw górnej fermentacji podlega tym samym przepisom, jednakże dopuszcza się stosowanie innych słodów oraz rafinowanych: cukrów trzcinowych, z buraków cukrowych... oraz środków barwiących wytworzonych z wymienionych rodzajów cukrów.
                      2. Pod pojęciem słodu rozumie się zboże sztucznie doprowadzone do kiełkowania.
                      3. Użycie piw zabarwionych wytworzonych jedynie ze słodu, chmielu, drożdży i wody jest dopusczalne w produkcji piwa, podlega jednakże szczególnej kontroli.
                      4. Zamiast chmielu wolno użyć w trakcie produkcji piwa chmielu sproszkowanego... (tutaj określenia wyciągów chmielowych itp, oraz kiedy w trakcie warzenia wolno ich dodawać)
                      6. Środki klarujące dodawane do brzeczki i piwa to...
                      jeszcze jakieś szczegóły i wyjątki przy warzeniu piw górnej fermentacji. Nie chce mi się wszystkiego ad hoc tłumaczyć.

                      Tak na dobrą sprawę do Reinheitsgebot dodano jedynie drożdże, które nie były wymienione i określono precyzyjnie co wolno, a czego nie wolno dodawać w trakcie warzenia piw dolnej i górnej fermentacji. Natomiast duch Reinheitsgebot został zachowany.

                      Comment

                      • wortas
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2004.05
                        • 8

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ergie
                        Na całe szczęście browary Bawarskie mają wszystkie klepki w beczkach i chlubią się stosowaniem prawa czystosci
                        Co ciekawe: Niemcy nie mówią, że brak komuś piątej klepki (choćby i w beczce) ale że brak komuś filiżanki w szafie.

                        Comment

                        • Jimmy_jb
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.11
                          • 911

                          #27
                          Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                          Comment

                          Related Topics

                          Collapse

                          • wojtemac
                            Zestaw do domowego warzenia piwa + 3 skrzynki z butelkami
                            wojtemac
                            Mam do sprzedania zestaw startowy do domowej produkcji piwa; W skład zestawu wchodzą:
                            - pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą
                            - pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą oraz kranik
                            - termometr analogowy
                            - ballingometr / areometr / cukromierz 0-25º BLG wraz ze szklaną...
                            2024-09-15, 11:09
                          • darekd
                            Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
                            darekd
                            Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

                            Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
                            ...
                            2023-02-07, 23:16
                          • Mar11111
                            Początki z brewkitem...
                            Mar11111
                            Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
                            ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
                            2024-04-20, 14:46
                          • slawekkazek
                            Browary Ziem Północnych i Zachodnich w latach1945 - 1951, tom I
                            slawekkazek
                            Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
                            2025-01-18, 10:17
                          • dadek
                            Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
                            dadek
                            Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
                            2023-12-05, 00:56
                          • Loading...
                          • Koniec listy.
                          Przetwarzanie...