Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piwowar2
Koniec "Reinheitsgebot" ?
Collapse
X
-
-
-
Mi wciąż chodzi po głowie, czy nie dałoby się jakoś tego prawnie uregulować, np. z pomocą Federacji Konsumentów. Bo to, co widzimy na etykietach napojów robionych przez nasze ukochane fabryki piwa, jest po prostu publicznym kłamstwem.
Comment
-
-
Na tym polega marketing - nie sklamac, ale tez nie powiedziec prawdy. I tu browary maja latwa gre, poniewaz Reinheitsgebot odnosi sie tylko i wylacznie do skladnikow piwa a nie metod warzenia. Watpie, ze znajdziemy jaki kolwiek wiekszy browar, ktory zrezygnowal by z nowoczesnych metod warzenia dla uzyskania lepszej jakosci piwa - tu chodzi o gruba forse i tylko ta sie liczy.
Comment
-
-
I tym sposobem zeszliśmy z tytułowego "Reinheitsgebot" na prywatne podwórko.
Narzekać można przez kilka godzin, ale to walka z wiatrakami. Pozostaje mała iskierka nadziei w postaci rosnącej świadomości konsumenckiej. A może w przyszłości pojawi się taka polska CAMRA (o nazwie np. Kampania na rzecz Czystości Polskiego Piwa)?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pawelek59Nie tylko etykietach, czy myślisz że reklamy cudownych proszków, odchudzaczy, piwa w dębowych beczkach czy "trudno dostępnego w Otago" mają coś wspólnego z prawdą?
Comment
-
-
Poczytałem dzisiaj piwa Tuchera w sklepie i oto co mi wlazlo na oczy. Na wszystkich etykietach znajduje się informacja o warzeniu zgodnie z bawarskim prawem czystości. Inaczej jenak sprawa ma się z kontrami. Tam ta inormacja była tylko na ciemnym pszeniczniaku (jasnego nie było na półce, Bajuvatora też)Last edited by ergie; 2009-09-01, 20:06.Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
------------------------------------------------------------------
Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ergie Wyświetlenie odpowiedziPoczytałem dzisiaj piwa Tuchera w sklepie i oto co mi wlazlo na oczy. Na wszystkich etykietach znajduje się informacja o warzeniu zgodnie z bawarskim prawem czystości. Inaczej jenak sprawa ma się z kontrami. Tam ta inormacja była tylko na ciemnym pszeniczniaku (jasnego nie było na półce, Bajuvatora też)Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Ja przykład Tuchera i podobnych obieram inaczej. Etykieta jest jedynie opakowaniem o takiej a nie innej grafice. Ważne są informacje umieszczone na kontrze. To należy traktować jako informację o produkcie i o treśc tego zapisu można się czepiać bądź nie.Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
------------------------------------------------------------------
Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziBardzo dużo piw zwłaszcza niemieckich nadal powołuje się na zgodność Reinheitsgebotem - chwała im za to. Niestety prawo to nie jest już prawem, jest ... tradycją?
Obecnie definicję piwa w Niemczech określa Przejściowa Ustawa Piwna z 29 lipca 1993 r. Paragraf 9 (pierwsze 8 jest uchylonych) ustęp 1 głosi: Do przygotowania piwa dolnej fermentacji wolno używać jedynie słodu jęczmiennego, chmielu, drożdży i wody. Wyjątek stanowią przepisy określone w ustępach 4-6. Przygotowanie piw górnej fermentacji podlega tym samym przepisom, jednakże dopuszcza się stosowanie innych słodów oraz rafinowanych: cukrów trzcinowych, z buraków cukrowych... oraz środków barwiących wytworzonych z wymienionych rodzajów cukrów.
2. Pod pojęciem słodu rozumie się zboże sztucznie doprowadzone do kiełkowania.
3. Użycie piw zabarwionych wytworzonych jedynie ze słodu, chmielu, drożdży i wody jest dopusczalne w produkcji piwa, podlega jednakże szczególnej kontroli.
4. Zamiast chmielu wolno użyć w trakcie produkcji piwa chmielu sproszkowanego... (tutaj określenia wyciągów chmielowych itp, oraz kiedy w trakcie warzenia wolno ich dodawać)
6. Środki klarujące dodawane do brzeczki i piwa to...
jeszcze jakieś szczegóły i wyjątki przy warzeniu piw górnej fermentacji. Nie chce mi się wszystkiego ad hoc tłumaczyć.
Tak na dobrą sprawę do Reinheitsgebot dodano jedynie drożdże, które nie były wymienione i określono precyzyjnie co wolno, a czego nie wolno dodawać w trakcie warzenia piw dolnej i górnej fermentacji. Natomiast duch Reinheitsgebot został zachowany.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ergie Wyświetlenie odpowiedziNa całe szczęście browary Bawarskie mają wszystkie klepki w beczkach i chlubią się stosowaniem prawa czystosci
Comment
-
-
Comment
-
Comment