Na początku lat 80. w Kazimierzu nad Wisłą mój ojciec postanowił spróbować lokalnego przysmaku. Na butelce był napis "czyste piwo chmielowe". Było tak awangardowe, że ojciec zmuszony był pozbyć się zawartości butelki w sposób niegodny napitku. Czy ktoś zna to piwo? Między Puławami a Kazimierzem uprawia się chmiel, więc może w tym piwie faktycznie nie było jęczmienia (czy innych zbóż) - czy to możliwe?
Wiecie, co to za piwo (było?)
Collapse
X
-
jeżeli to coś było bez(z)bożnemusiała to być zatem woda zagotowana z chmielem, czyli nie piwo.
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie). -
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika duchśpi... może w tym piwie faktycznie nie było jęczmienia (czy innych zbóż) - czy to możliwe?Comment
-
Mój znajomy był onegdaj w Pułtusku i tamtejsze koło przy domu leśnika (lub coś w ten deseń) podaje na organizowanych przez siebie kolacjo-biesiadach piwo o nazwie "koźlak", które z koźlakiem ma niewiele wspólnego, ale za to jest wielce świeże i orzeźwiające, do tego jest zaprawione jałowcem, a na stół dodają je w 5l drewnianych beczółkach (z których to niesforne piwko podobno ucieka wszelkimi możliwymi szczelinami).
Czy ktoś z Was miał okazję smakować tego piwka?Comment
Related Topics
Collapse
-
Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!
Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano...-
Channel: Anglia
-
-
Browar odwiedziliśmy 8.08.2023. Obecnie mieści się on w nowej hali w zupełnie przeciwnej lokalizacji niż tam gdzie wizytował Bastion, bo na wschodzie miasta przy Strada Traian Vuia 126. Z centrum miasta można tu dojechać trolejbusem lub wysiąść z pociągu na stacji Cluj-Napoca Est i dojść...
-
Channel: Rumunia
-
-
Wyjątkowo dużo piw ponadprzeciętnie dobrych trafiło się na naszym ostatnim "panelu"
To piwo miało niedawno premierę na jarmarku przedświątecznym w Opolu - można było spróbować z kranu. Teraz na tapetę poszła u nas butelka z opolskim amfiteatrem w tle na ecie...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Fajna miejscówka z długą historią niedaleko dworca głównego mieszcząca się w budynku starej fabryczki armatury sanitarnej Vaclava Jiranka. W klimacie industrialnym, można by rzec steampunkowym, oddającym idealnie historyczny charakter tego miejsca. Ciemna, klimatyczna, podłużna sala główna,...
-
Channel: Czechy
-
-
To bez wątpienia najbardziej oryginalny i jedyny taki browar w České Republice. Małżeństwo Jitka i Libor Ilčíkoví z piwami Wild Creatures dali się po raz pierwszy poznać polskim spijaczom sztosów na festiwalu Beer Geek Madness w listopadzie 2019 roku. Wtedy to odbywał się on pod hasłem...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment