Wiecie, co to za piwo (było?)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • duchśpi
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.02
    • 36

    Wiecie, co to za piwo (było?)

    Na początku lat 80. w Kazimierzu nad Wisłą mój ojciec postanowił spróbować lokalnego przysmaku. Na butelce był napis "czyste piwo chmielowe". Było tak awangardowe, że ojciec zmuszony był pozbyć się zawartości butelki w sposób niegodny napitku. Czy ktoś zna to piwo? Między Puławami a Kazimierzem uprawia się chmiel, więc może w tym piwie faktycznie nie było jęczmienia (czy innych zbóż) - czy to możliwe?
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23926

    #2
    jeżeli to coś było bez(z)bożne musiała to być zatem woda zagotowana z chmielem, czyli nie piwo.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • duchśpi
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.02
      • 36

      #3
      To było tak wytrawne, że faktycznie gębę wykręcało. Ale tubylcy się zapijali owym specyfikiem. Co to mogło być? Nie ma tu znawcy z rejonu Puławy-Lublin? Tam przecież było spożywane (tam też sięprodukuje mnóstwo chmielu).

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Ja nie kojarzę sobie żadnej etykiety z takim hasłem.

        Comment

        • macmon
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2002.10
          • 140

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika duchśpi
          ... może w tym piwie faktycznie nie było jęczmienia (czy innych zbóż) - czy to możliwe?
          Nie osłabiaj! Jeśli nie byłoby słodu, to co byłoby źródłem węglowodanów niezbędnych do fermentacji?

          Comment

          • piwowar2
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2001.11
            • 588

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macmon
            Nie osłabiaj! Jeśli nie byłoby słodu, to co byłoby źródłem węglowodanów niezbędnych do fermentacji?
            Cukr, czyli cukier, np.

            Comment

            • nikita_banita
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.06
              • 1363

              #7
              Mój znajomy był onegdaj w Pułtusku i tamtejsze koło przy domu leśnika (lub coś w ten deseń) podaje na organizowanych przez siebie kolacjo-biesiadach piwo o nazwie "koźlak", które z koźlakiem ma niewiele wspólnego, ale za to jest wielce świeże i orzeźwiające, do tego jest zaprawione jałowcem, a na stół dodają je w 5l drewnianych beczółkach (z których to niesforne piwko podobno ucieka wszelkimi możliwymi szczelinami).

              Czy ktoś z Was miał okazję smakować tego piwka?

              Comment

              Przetwarzanie...
              X