Porter albo nie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Andi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.07
    • 1915

    #1

    Porter albo nie

    Obserwujac ostatnio Piwny Rynek Niemiecki zauwazylem ze w zasadzie nie ma Porteröw.
    Ogladajac posty w Browarze a szczegölnie BECIKA udalem sie na polowanie chcac sie zaopatrzyc w cos zeby zadowolic Becika na przyszla Gielde
    Niestety mam smutne doswiadczenie.
    Nie zauwazylem ani jednego Portera.
    Co ciekawe i bez tego bym tego Postu nie pisal-WIELE Browaröw ktöre jeszcze przes kilkoma latami produkowaly Portera teraz juz go nie produkuja-a w zamian teg oferuja Piwa Ciemne-Typzu Schwarzbier.
    Jakos sie inaczej uczylem i nie wiem czy to rewolucja czy nie Czy teraz Piwa Czarne to kiedys byly Portery.
    Moze to wynik tego ze nie liczy sie prawo czystosci produkcji Piwa byle sie sprzedawalo.
    Dziwi mnie jednak ze wlasnie w Polsce jest tyle Porteröw.
    Prosilbym o troche Oswiecena
    Kolekcja i wymiana kapsli piwnych

    http://www.andreas-kronkorken.de
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19292

    #2
    nie jestem guru piwny, ale nie jest ich u nas tak dużo... ale skala pewnie odmienna od Waszej. z tego co wiem Schwarzbier nie wymagają tak długiego leżakowania i przy swoim woltażu mogą znależć większe grono smakoszy.

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 24007

      #3
      po prostu w rejonie obecnych Niemiec, porter tradycyjnie prawie nie występuje - myślę że ze względu na łagodniejszy klimat nie przyjął się i dlatego nie bywał warzony tak jak to się działo na ziemiach ulokowanych wokół basenu morza bałtyckiegio.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • becik
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2002.07
        • 14999

        #4
        W chwili obecnej wiem o 3 niemieckich browarach warzących portery i to tylko górnej fermentacji (Bad Laasphe, Meissen, Lobau) moze są i inne ale nic o nich nie wiem. Ciekawe czemu za czasów NRD duża ilość browarów warzyła portera baltyckiego a obecnie żaden. Jeśli już to i tak tylko jest to górna fermentacja, czyli łatwiejszy w produkcji, może znów ekonomia?
        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 24007

          #5
          skąd wiadomo że są górnej fermentacji?
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • Sven
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.09
            • 1211

            #6
            Oto link do strony Loebau z porterami! http://www.lausitzer-porter.de/start.html.html
            Niemiecką specjalnością wśród ciemnych piw są klasyczne słodkawe ciemniaki i ciemne koźlaki! Zresztą gdybyśmy my mieli taki asortyment piw jak nasi zachodni sąsiedzi!
            Celia, cerevisia et conventus.

            Comment

            • becik
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2002.07
              • 14999

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
              skąd wiadomo że są górnej fermentacji?
              Portery bałtyckie (dolnej fermentacji) są z zasady mocnymi piwami, portery niemieckie te które znam są słabe (średnio ok 5%alk), zreszta róznicę można wyczuć już w smaku, pomiędzy tym górnej a dolnej
              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 24007

                #8
                nikt nie powiedział że owe niemieckie piwa muszą być portarami BAŁTYCKIMI. jeste wiele odmian stylowych. A co do stosowania górnej fermentacji przy warzeniu tych ciemniaków - jestem raczej sceptycznie nastawiony do tej rewelacji...
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • becik
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2002.07
                  • 14999

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                  nikt nie powiedział że owe niemieckie piwa muszą być portarami BAŁTYCKIMI. jeste wiele odmian stylowych(...)
                  Wiele? Ja znam tylko dwa rodzaje porterów: porter i porter bałtycki, górnej i dolnej fermentacji, są jeszcze jakieś?
                  Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • anteks
                    Konkursy Piwowarskie 2024
                    anteks
                    Tradycyjnie wrzucam informacje o konkursach piw domowych organizowanych w PL i nie tylko



                    XIII Krakowski KPD –26-28.01.2024

                    https://www.facebook.com/krakowskikpd
                    • Dry Hopped Imperialny Porter Bałtycki
                    • Best Bitter
                    • X-Mas English Porter
                    • Munich Dunkel
                    • British
                    ...
                    2023-10-24, 12:51
                  • e-prezes
                    Amber, Po godzinach bezalkoholowy Porter Bałtycki
                    e-prezes
                    alk. poniżej 0,5; ekstrakt 10,1 °; cena 7,99 PLN w Żabkach

                    Zapewne pod kątem Baltic Porter Day. Niestety mam mieszane uczucia, bo mnie nie smakuje. Już sam pomysł, że takie piwo może być bezalkoholowe budzi wątpliwości kto tu wprowadza klienta w błąd. Owszem były lajtowe wersje...
                    2024-12-03, 22:18
                  • Prusak
                    Abbey Ales, Oh, Mr Porter
                    Prusak
                    Porter wyspiarski o zawartości alkoholu, 4,9%
                    Kolor ciemnomiedziowy z nutami bordowymi przechodzącymi w brąz.
                    Piwo klarowne.
                    Zapach: paloność, elementy słodowe i lekko maślane.
                    Piana drobna, początkowo gęsta, opada do średniej grubości obrączki, zostawia nieregularnie...
                    2024-08-30, 18:30
                  • Petitpierre
                    Amber Po Godzinach, Dymiony Porter Bałtycki
                    Petitpierre
                    7zł w Carrefour, ale schowany. 8vol, słody wędzony bukiem i olchą. Na pierwszy niuch suszone owoce, żurawina, jabłko, śliwka. Wędzonka jest ledwo zaznaczona w smaku, za to dominantą jest dym jak w whisky z Islay. W smaku porter goryczkowy, dymny i taniczny. Bardzo przyzwoite piwo.
                    2025-02-01, 09:59
                  • Prusak
                    Nowa Wytwórnia, Imperialny Porter Bałtycki
                    Prusak
                    E: 24 Blg
                    A: 10, 5%
                    Jak na porter o takiej mocy dość pieniste, z utrzymującą się lekko ponad obrączką piany.
                    Kolor ciemny, nieprzezroczysty.
                    W aromacie niewiele, głównie czekolada, choć na ecie rekalmują kawę z pralinami, śilwkę, wiśnie i ciemny miód. Albo mnie...
                    2025-01-03, 01:31
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...