Bydgoszcz - następny do odstrzału?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • slavoy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛
    • 2001.10
    • 5055

Zawsze może być taki "myk" jak w Braniewie. Pierwszy kupiec będzie miał taką klauzulę, a zaraz znajdzie się następny i już będzie mógł warzyć.
    Dick Laurent is dead.

Comment

• robox
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.11
      • 8188

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slavoy
      Zawsze może być taki "myk" jak w Braniewie. Pierwszy kupiec będzie miał taką klauzulę, a zaraz znajdzie się następny i już będzie mógł warzyć.
      Jeżeli tak, to trochę czasu upłynie. No i inna kwestia, w jakim stanie zostawi browar Grupa Żywiec, tzn. czy zdemontuje i wywiezie np. linie produkcyjne i tankfermentatory..

Comment

• slavoy
        🥛🥛🥛
        • 2001.10
        • 5055

Jak wywiozą w diabły te drugie, to tylko lepiej
        Dick Laurent is dead.

Comment

• Krzysztof
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.04
          • 1689

Wróciłem z Kielc z Jesiennych spotkań Browarników i w kuluarach muwiło się ze Browar w Bydgoszczy jest do sprzedania przez GŻ.
          Nie wiem na ile jest to prawdziwe.
          Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
          www.twojmalybrowar.pl

Comment

• jerzy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.10
            • 4707

Już nie tylko w kuluarach się mówi... info w prasówce.
            browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

Comment

• kham
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2006.01
              • 751

Tia, dodam tylko, że w czasie gdy poznańska Goplana "zmieniała" właściciela znak firmowyzostał sprzedany za wielokrotnie większą sumę niż cały majątek zakładu. Czyli jak zwykle wielkie browary skupują marki a Browary ich mało interresują.

Comment

• Shlangbaum
                • 2005.03
                • 5828

Zawalają władze miast, w których są ulokowane te mniejsze i średnie wykupywane przez koncerny browary. Miasto zawsze ma jakiś udział takich zakładów, często część gruntów lub nieruchomości. W umowach sprzedaży lub przekazania nieruchomości powinni zastrzec gwarancje działalności na następne 15 lat (choć to nie wykonalne) lub (co jest wykonalne) wykupić marki lokalnych browarów jeszcze przed przejęciem i potem je tylko dzieżawić.
                Last edited by Shlangbaum; 2006-10-20, 11:31.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• remfire
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.03
                  • 1334

Myślisz że nabycie praw do marki piwa przez samorząd lokalny jest w praktyce możliwe ?
                  Pomijam tu aspekty prawne , ale czy sądzisz że takie posunięcie byłoby zaakceptowwane przez lokalna społeczność ? Nie wszyscy mieszkańcy to miłosnicy piwa , więc napewno pojawiłyby się zarzuty o nadużycia, czerpanie korzyści ( indywidualnych ) itp. Nie widze szans aby jakiekolwiek władze samorządowe ( w naszym kraju) zdobyły sie na zakup praw do marki jakigokolwiek piwa. W tej chwili w samorządach jest więcej polityki niż dbałości o interesy lokalne.

Comment

• pioterb4
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.05
                    • 4322

Ostatnio jeden z kandydatów na prezydenta Bydgoszcy w swoim programie zapewniał o promocji produktów regionalnych w tym piwa i browaru. A tu nagle taki psikus....

Comment

• Jimmy_jb
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.11
                      • 911

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                      (...)lub (co jest wykonalne) wykupić marki lokalnych browarów jeszcze przed przejęciem i potem je tylko dzieżawić.
                      Może i wykonalne ale ja sobie tego nie wyobrażam. Kto w takim razie ponosiłby koszty związane z promocją marki? Producent? A co jeżeli lokalny samorząd odbierze mu prawo do produkcji danej marki i da innemu browarowi - cały nakład na reklamy idzie sobie pospacerować.
                      Nie bardzo podoba mi się takie wiązanie władzy z biznesem bo to daje za dużo okazji do korupcji. Rozumiem chęć zachowania lokalnych marek piwa ale nie popadajmy w przesadę - nie wszystko można regulować.
                      Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

Comment

• Pogoniarz
                        † 1971-2015 Piwosz w Raju
                        • 2003.02
                        • 7971

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
                        Ostatnio jeden z kandydatów na prezydenta Bydgoszcy w swoim programie zapewniał o promocji produktów regionalnych w tym piwa i browaru. A tu nagle taki psikus....
                        Tylko,że mało kto będzie wiedział ,że Kujawiak nie jest warzony w Bydzi
                        Tak jest we Wro,Stolycy;w Gdańsku chyba tez już kumają...

Prawie jak Piwo
                        SZCZECIN

Comment

• pioterb4
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.05
                          • 4322

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pogoniarz
                          Tylko,że mało kto będzie wiedział ,że Kujawiak nie jest warzony w Bydzi
                          Tak jest we Wro,Stolycy;w Gdańsku chyba tez już kumają...
                          To prawda. Ostatnio jak powiedziałem znajomym ze Królewskie z Warszawy nie jest to zdziwienie wielkie było.

Comment

• Holsten
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2005.01
                            • 34

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
                            To prawda. Ostatnio jak powiedziałem znajomym ze Królewskie z Warszawy nie jest to zdziwienie wielkie było.
                            Gospodarka - powrót

Grupa Żywiec sprzeda bydgoski browar

Piwo Kujawiak nie będzie produkowane w Bydgoszczy. Właściciel, grupa Żywiec, zamierza sprzedać browar.

Kujawiak to jedna z najbardziej rozpoznawalnych regionalnych marek. Browar wrósł w krajobraz gospodarczy Bydgoszczy. Promuje lokalny sport. Jak ważnym jest sponsorem - wiedzą m.in. żużlowcy.

Czarna owca

Tymczasem - jak się okazuje - w długoletniej perspektywie nie pasuje on do Grupy Żywiec, do której należy od maja zeszłego roku. Rozpoczęły się poszukiwania inwestorów. - Polski rynek, oprócz tego, że jest duży, zmusza do oszczędności. Ze względu na specyficzne położenie browaru, nie można go już poszerzyć, ani wyposażyć w dodatkową technologię, która zwiększyłaby moc produkcji - tłumaczy Krzysztof Rut, dyrektor ds. korporacyjnych w Grupie Żywiec. - Skala produkcji jest najważniejsza, a z browaru w Bydgoszczy już więcej wykrzesać się, niestety, nie da.
                            Dotąd bydgoska firma wzbogaciła się m.in. w nowoczesne urządzenia warzelni i filtracji, zmodernizowano dział fermentacji drożdży, zainstalowano linię rozlewniczą o wydajności 36 tysięcy butelek na godzinę, zbudowano nową halę magazynową, wymieniono zbiorniki.

Obecnie browar produkuje dwa rodzaje piwa butelkowego: Kujawiaka i Tetrę, to ostatnie na specjalne zamówienie Grupy Żywiec (Kujawiak puszkowe jest zaś produkowane w browarze w Warce, który też należy do GŻ). W kwietniu tego roku piwo zmieniło wizerunek. Na butelce nie ma już naklejki chłopaka w regionalnym, kujawskim stroju. - Chcieliśmy dotrzeć do jak największej grupy odbiorców - tłumaczy Rut. Jednak mimo tej zmiany sprzedaż piwa nie wzrosła. - Teraz staramy się wypracować rozwiązania, które byłyby akceptowane przez załogę i kierownictwo browaru - mówi Krzysztof Rut. - Nie można przewidzieć przyszłości i mówić o zwolnieniach pracowników. Rozmowy z inwestorami rozpoczęły się niespełna miesiąc temu, więc niewiele można powiedzieć. Jedno jest pewne, biorąc pod uwagę, ile pieniędzy wpompowaliśmy w rozwój marki, na pewno jej nie sprzedamy!

Nie wiadomo jeszcze, gdzie Kujawiak będzie produkowany, ale zapewne już nie w Bydgoszczy.

Nie damy się!

Historia

Tradycje piwowarskie w Bydgoszczy sięgają XIV wieku. W XV w. z Bydgoszczy wywożono piwo między innymi do Gdańska, Torunia, Poznania, Kalisza. Historia browaru Kujawiak rozpoczęła się w 1858 roku, gdy mieszczanin Juliusz Strelow założył browar przy ul. Ustronie.

Ryszard Borucki, szef komisji oddziałowej NSZZ Solidarność Grupy Żywiec SA Browaru w Bydgoszczy powtarza, że cały czas trwają rozmowy z inwestorami na temat przyszłości firmy: - Choć to dopiero ich początkowa faza, ale mamy świadomość, że browar może być sprzedany. I to budzi nasz niepokój. Jednak zrobimy wszystko, by utrzymać zakład i miejsca pracy. Browar zatrudnia 85 osób.

Agnieszka Domka-Rybka
                            19 Października 2006

Comment

• yendras
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.12
                              • 2052

Byłem dzisiaj w Bydgoszczy i miałem chwilę, żeby pokręcić się po mieście. Wrażenia przygnębiające. Oprócz tego, że nie udało mi się kupić Gotyckiego Krzepkiego (a bardzo na to liczyłem), od razu widać, że panowie z GŻ ostatecznie postawili na Kujawiaku krzyżyk. Nie przypominam sobie, żebym wcześniej czytał w prasówce o likwidacji marki Bractwo (było coś o EB i Heveliuszu), a Bractowo faktycznie zniknęło - ze swoich starych marek browar robi już tylko Kujawiaka. Po letniej akcji billboardowej związanej ze zmianą etykiety nic już nie zostało - widziałem tylko dwa billboardy Kujawiaka, a trochę kilometrów po Bydgoszczy dziś zrobiłem. Na samochodach z bydgoskiego Żywiec Trade są tylko reklamy Warki. A browar niestey jest w samym centrum, przy dość ważnym rondzie z linią tramwajową, z dużą przestrzenią parkingową przed wejściem - wprost idealne miejsce na galerię handlową. Założę się, że inwestor dla bydgoskiego browaru, którego rzekomo szuka GŻ, będzie firmą deweloperską.
                              No cóż, Bydgoszczanom gratulujemy Żywca ... i rychłej Galerii Stary Browar

Comment

• pioterb4
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.05
                                • 4322

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yendras
                                Byłem dzisiaj w Bydgoszczy i miałem chwilę, żeby pokręcić się po mieście. Wrażenia przygnębiające. Oprócz tego, że nie udało mi się kupić Gotyckiego Krzepkiego (a bardzo na to liczyłem), od razu widać, że panowie z GŻ ostatecznie postawili na Kujawiaku krzyżyk. Nie przypominam sobie, żebym wcześniej czytał w prasówce o likwidacji marki Bractwo (było coś o EB i Heveliuszu), a Bractowo faktycznie zniknęło - ze swoich starych marek browar robi już tylko Kujawiaka. Po letniej akcji billboardowej związanej ze zmianą etykiety nic już nie zostało - widziałem tylko dwa billboardy Kujawiaka, a trochę kilometrów po Bydgoszczy dziś zrobiłem. Na samochodach z bydgoskiego Żywiec Trade są tylko reklamy Warki. A browar niestey jest w samym centrum, przy dość ważnym rondzie z linią tramwajową, z dużą przestrzenią parkingową przed wejściem - wprost idealne miejsce na galerię handlową. Założę się, że inwestor dla bydgoskiego browaru, którego rzekomo szuka GŻ, będzie firmą deweloperską.
                                No cóż, Bydgoszczanom gratulujemy Żywca ... i rychłej Galerii Stary Browar
                                Bractwo mocne zmniknęło tuż przed wakacjami. W Polo Market jak zobaczyłem zaraz przy wejściu stos skrzynek z bractwem po bodajże 1,92 od razu pomyslałem że marka idzie w odstawke, a browar pozbywa sie resztek. Plakatów jest jeszcze sporo, na przystankach autobusowych, na moim osiedlu są ze 3 bilboardy, no i autobusy niektórych linii tez są "żywą reklamą" miejscowego piwa. Z piwem z Grudziądza w bydzi łatwo nie ma, Rotmistrz i nowy twór Zawisza dla kibicow to najpopularniejsze pozycje. lepiej sprawa ma się z nakielskim Krajanem.

Comment

Przetwarzanie...
                                X