Bydgoszcz - następny do odstrzału?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

Co do Brackiego Browaru to tak sytuacja się ciągnie już z 3 lata. Od wtedy zwalniają pracowników, pogarszają piwo. Dydektor też nowy i co innego myśli niż pracownicy.
    Ale jest coś co trzyma ten browar. Pierwsze smaczna woda, dzięki czemu robą tego portera w Cieszynie oraz pewien człowiek w Heinekenie, który ma sentyment do tego browaru.
    Ale co będzie to i tak dowiemy się ostatni.
    Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10861

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
      (...) Pierwsze smaczna woda, (....)
      Braniewo także miało/ma smaczną wodę i jak się to wszystko skończyło wszyscy wiedzą.

Ps. Arcy po pierwsze Lech nie jest zlokalizowany w centrum Poznania a po drugie to co opisałeś już jest praktykowane u naszych zachodnich braci (Patrz Hamburg)
      Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• kopyr
        • 2004.06
        • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
        Co do Brackiego Browaru to tak sytuacja się ciągnie już z 3 lata. Od wtedy zwalniają pracowników, pogarszają piwo. Dydektor też nowy i co innego myśli niż pracownicy.
        Ale jest coś co trzyma ten browar. Pierwsze smaczna woda, dzięki czemu robą tego portera w Cieszynie oraz pewien człowiek w Heinekenie, który ma sentyment do tego browaru.
        Ale co będzie to i tak dowiemy się ostatni.
        Wydaje mi się, ze dla Heńka warto utrzymać Browar Zamkowy ze względów prestiżowych. Ja się im w ogóle trochę dziwię, że nie zagospodarują jakiegoś piwa z tego browaru np. Brackiego, ale niekoniecznie, mógłby to być też odświeżony Krakus, lub coś zupełnie nowego, jako takiego super hiper, premium niepasteryzowane piwko. Najdroższe w ofercie, w ładnej zdobionej butelce itd. Wiecie tradycyjne metody, dla koneserów itd. Takie polskie Perroni, czy Miller. W tym porównaniu nie chodzi mi, o smak tych piw, tylko pozycjonowanie na półce. Tylko to by oznaczało przyznanie się do tego, że tradycje np. Warki można włozyc między bajki, że Żywiec nie ma nic wspólnego z Żywcem sprzed lat poza etykietą itd.
        Ja bym do odstrzału typował Leżajsk, ale nie wiem jaki jest stan unowocześnienia tego browaru, czy ma on wg ludzi z GŻ perspektywy rozwoju i w ogóle czy jest im potrzebny.

Co do Brackiego jako piwa to nie wróżę mu swietlanej przyszłości, jakiś rok temu w Ustroniu niedaleko Wisły musiałem się nieźle tego piwka naszukać. No i widać, ze szału tam nie robi, tak jak i wszędzie Tyskie rulez Do tego dochodzą jeszcze kwestie pogorszenia jakości. Co mnie nie dziwi, bo jeżeli Brackie jest pozycjonowane w segmencie economy i konkuruje głównie ceną, to niestety trzeba koszty ciąć. Nadziei dla browaru upatrywałbym w nastawieniu się na piwa specjalne, typu Porter, no i może jeszcze własnie jakieś piwo typu old fashioned (bez high gravity, bez tankfermentorów, bez ekstraktu chmielowego). Przykład czeskiego Bernarda pokazuje, że można na tym zarobić. Co ciekawe decydenci GŻ widzą potencjał w piwch specjalnych, tylko oni je trochę inaczej rozumieją, dla nich to są Freeq'i i inne badziewie z Tequilą
        blog.kopyra.com

Comment

• pioterb4
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.05
          • 4322

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kibi
          Chyba nigdy nie byłem w Bydgoszczy, ale na zdrowy rozum wydawałoby się, że lokalizacja w środku miasta, na skraju Śródmieścia i Starego Miasta nadaje się właśnie pod budownictwo mieszkaniowe, a nie pod przemysł .
          Ale działka jest niewielka, browar leży na sporej pochyłości, więc blok mieszkalny wzdłuż wzniesienia, w poblizu ruchliwych ulic i ronda które o każdej porze dnia jest zakorkowane to według mnie nienajlepsze miejsce, choć moge się mylić. Poza tym sąsiedztwo obskórnych kamieniczek...Chyba postaram się zamieścić foto, bo moim zdaniem oprócz magazynu, siedziby firmy, bióra itp, to niewiele mozna tam zrobić.

Comment

• pioterb4
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.05
            • 4322

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
            ...
            szczerze bardziej żal mi Okuniewa jak Bydgoszczy.
            A ja będe rozpaczał długo, produkty Kujawiaka i lany Specjal to jedyne wyroby GŻ jakie pijałem. "Pijałem" bo po zamknięciu browaru bojkotuję ten koncern.

Comment

• sopista
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.01
              • 1747

Piwo Kujawiaka, które najbardziej zapamiętałem to BIDGOSTIENSIS uwarzone na 650-lecie miasta. Szkoda, że to była jednorazowa akcja. Ale i tak to nie ma już dzisiaj żadnego znaczenia. I tu miejsce na apel. Jeśli ktoś z tego zacnego grodu pojawi się w Tychach to o Kujawiaka poproszę. Nie gwarantuję niczego z Okuniewa

Comment

• iron
                • 2002.08
                • 6717

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
                Ale działka jest niewielka, browar leży na sporej pochyłości, więc blok mieszkalny wzdłuż wzniesienia, w poblizu ruchliwych ulic i ronda które o każdej porze dnia jest zakorkowane to według mnie nienajlepsze miejsce, choć moge się mylić. Poza tym sąsiedztwo obskórnych kamieniczek...Chyba postaram się zamieścić foto, bo moim zdaniem oprócz magazynu, siedziby firmy, bióra itp, to niewiele mozna tam zrobić.
                Można jeszcze zrobić tam biura FCJP

Z gruntem w centrum większego miasta można zawsze dużo zrobić, a z pewnością można na nim sporo zarobić...

A realną przyczyną wydają się być nieograniczone wręcz możliwości rozwoju Warki (browar w "szczerym polu") przy braku tych możliwości w Bydgoszczy.

Browaru oczywiście żal, ale nieporównanie bardziej mi było szkoda starszego i z bogatszymi tradycjami stołecznego Browaru (wszak był "mój" - dorastałem tuż obok Niego) który poszedł na pierwszy ogień
                Przez te parę lat mieliście w Bydgoszczy nasze tanki - widać są pechowe
                Last edited by iron; 2006-10-09, 17:57.
                bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• Pogoniarz
                  † 1971-2015 Piwosz w Raju
                  • 2003.02
                  • 7971

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron
                  Można jeszcze zrobić tam biura FCJP

Właśnie się zastanawiałem ,gdzie one "pójdą"...czyżby Leżajsk...Ten browar jak ulał pasuje do kolejnego odstrzału henia

Prawie jak Piwo
                  SZCZECIN

Comment

• sopista
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.01
                    • 1747

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron
                    Kurde, to komu je teraz podrzucą?

Comment

• sopista
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.01
                      • 1747

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pogoniarz
                      Właśnie się zastanawiałem ,gdzie one "pójdą"...czyżby Leżajsk...Ten browar jak ulał pasuje do kolejnego odstrzału henia
                      Zareagowałeś minutę szybciej.

Comment

• pioterb4
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.05
                        • 4322

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sopista
                        Piwo Kujawiaka, które najbardziej zapamiętałem to BIDGOSTIENSIS uwarzone na 650-lecie miasta. Szkoda, że to była jednorazowa akcja. Ale i tak to nie ma już dzisiaj żadnego znaczenia. I tu miejsce na apel. Jeśli ktoś z tego zacnego grodu pojawi się w Tychach to o Kujawiaka poproszę. Nie gwarantuję niczego z Okuniewa
                        Ale Bydgostiensis to był chyba normany Kujawiak, tylko w etykiecie promującej jubileusz miasta.

Comment

• sopista
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.01
                          • 1747

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
                          Ale Bydgostiensis to był chyba normany Kujawiak, tylko w etykiecie promującej jubileusz miasta.
                          Zdecydowanie nie. Piłem wtedy Kujawiaka, Leszka ze Żnina i właśnie Bidgostiensis. To było piwo z zupełnie innej półki. W tym zestawie Kujawiak sprawił najdorsze wrażenie.
                          Last edited by sopista; 2006-10-10, 05:46.

Comment

• Holsten
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2005.01
                            • 34

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sopista
                            Zdecydowanie nie. Piłem wtedy Kujawiaka, Leszka ze Żnina i właśnie Bidgostiensis. To było piwo z zupełnie innej półki. W tym zestawie Kujawiak sprawił najdorsze wrażenie.
                            Dzisiaj uslyszalem ze jest powazny inwestor który chce dalej produkowac piwo w Bydgoszczy.Nie wiem czy to prawda ale moze ktos wie wiecej!

Comment

• Pogoniarz
                              † 1971-2015 Piwosz w Raju
                              • 2003.02
                              • 7971

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Holsten
                              Dzisiaj uslyszalem ze jest powazny inwestor który chce dalej produkowac piwo w Bydgoszczy.Nie wiem czy to prawda ale moze ktos wie wiecej!
                              Jak będzie produkował,a nie warzył to nie wróżę temu inwestorowi świetlanej przyszłości
                              Napisz coś więcej o" przeciekach"

Prawie jak Piwo
                              SZCZECIN

Comment

• robox
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.11
                                • 8188

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Holsten
                                Pewnie Grupa Żywca nie pozwoli mu na produkcję piwa.

Comment

Przetwarzanie...
                                X