Po tym artykule w prasówce listopadowej już wszystko jasne, nie uwarzą już żadnego piwa w tym browarze .
Nidgy nie mów nigdy. W Braniewie też nigdy mieli nie uwarzyć piwa. Choć rzeczywiście, szkoda, że nie sprzedali tego browaru, być moze nabywca warzył by coś bardziej interesującego niż do tej pory.
Mnie ciekawi co innego
- Po prostu nie udało się znaleźć inwestora - rozkładał wczoraj bezradnie ręce Hans van Zon, prezes zarządu Grupy. Specjalnie przyjechał do Bydgoszczy, by rano spotkać się z pracownikami browaru i im pierwszym przekazać hiobową wieść, o której było w mieście głośno od kilku tygodni. Potem zwołał konferencję prasową. - Żadna firma z branży, z którą rozmawialiśmy na temat sprzedaży, nie dawała tylu pieniędzy, żebyśmy byli usatysfakcjonowani. Dlatego dziś zdecydowaliśmy: dość mrzonek. Prędzej czy później browar musiałby upaść. My przyspieszamy nieuniknione, a poprzez odprawy łagodzimy szok, jaki musiałby nastąpić u pracowników - tłumaczy Holender.
Nie wiemy, ile dawali? Można jednak podejrzewać, ze GŻ była ciut za pazerna. Niestety, ale jeśli sie sprzedaje browar, który chce się zlikwidować, nie sprzedaje się marek z tego browaru, a podejrzewam, że wręcz zabrania sie warzenia np. Kujawskiego, no to kokosów nie mozna oczekiwać. Oczywiście zgadzam się, że nie mieli interesu sprzedawać tego inwestorowi branżowemu w sytuacji gdy za same grunty, bez sprzętu (który pojedzie sobie do innych browarów w grupie) dostaną porównywalną kwotę. Jednak smutek na twarzy Holendra wynika z faktu, że nie udało się jeszcze zarobić na Kujawiaku, w porównaniu do tego, co za niego zapłacili.
[/quote]
Po drugie śmiesznie wygląda fragment
po pierwsze Kujawiak leży w centrum miasta, więc nie może się już rozwijać.
w kontekście
po drugie - pozycja rynkowa piwa z Bydgoszczy jest znacznie gorsza niż oczekiwaliśmy. Moce produkcyjne i tak niedużego zakładu wykorzystywane są w połowie. To się nie opłaca
Po prostu liczyli na powtórzenie sukcesu Specjala, no i się przeliczyli. Obecnie chyba specjalistą od sprzedaży regionalnych marek staje się CP. Piast pomimo, ze browar nie istnieje sprzedaje się całkiem dobrze, nie wiem jak z Bosmanem i Kasztelanem, ale pewnie też nienajgorzej. CP moze by i kupiła Kujawiaka, ale na pewno nie browar tylko markę. No chyba, zeby browar sprzedać, a pod naklejką Kujawiaka lać Bosmana czy Kasztelana.
Nidgy nie mów nigdy. W Braniewie też nigdy mieli nie uwarzyć piwa. Choć rzeczywiście, szkoda, że nie sprzedali tego browaru, być moze nabywca warzył by coś bardziej interesującego niż do tej pory.
Brak możliwości rowoju, położenie w centrum miasta, te same tłumaczenie co w przypadku Królewskiego i Piasta.
W Braniewie, chyba tak jak w Warce, jest jeszcze trochę terenu pod rozbudowę browaru.
Koniec Bydgoszczy? - Było to do przewidzenia, gdy byliśmy z nimi w grupie Brau Union Polska, musieliśmy ich utrzymywać (darmowe puszkowanie piw, uwspólniony fundusz socjalny). To był trup już od dawna, funkcjonował jako Zombie w grupie BUP, teraz Grupa Żywiec postanowiła go dobić.
Ciekaw jestem, gdzie teraz przewiozą nasze tankofermentory?
ZYWIEC:
Decyzja w sprawie zakończenia produkcji piwa w browarze w Bydgoszczy
(Emitent - PAP - piątek, 3 listopada 08:28)
Podstawa prawna: Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne
Raport bieżący nr 69/2006
W dniu 02.11.2006 r. Zarząd Grupy Żywiec S.A. postanowił, że Spółka zakończy produkcję piwa w browarze w Bydgoszczy w terminie do dnia 31.12.2006 r.
Powyższa decyzja Zarządu Spółki wynika z braku możliwości rozwoju browaru w przyszłości m.in. ze względu na jego położenie w centrum miasta Bydgoszcz oraz wysokie koszty produkcji i niską wydajność. Jednocześnie Spółka posiada wystarczające zdolności produkcyjne w innych własnych browarach, które pozwalają na pełne zabezpieczenie potrzeb w tym zakresie.
PODPISY OSÓB REPREZENTUJĄCYCH SPÓŁKĘ
Data Imię i Nazwisko Stanowisko/Funkcja Podpis
2006-11-03 Marek Włoch Prokurent
Chyba to jest to, bo dzisiaj w wiad. TVP3/ Polsat prezentowano ten Browar, wypowiadał się jakiś Szef GŻ, że definitywnie Browar zostanie " wygaszony ", prace straci 80 osób z wielkimi odprawami oraz pomocą, a marka Kujawiak nie zniknie z rynku - będzie warzona w innych browarach !
Wypowiadali sie takze związkowcy oraz pracownik z 30-letnim stażem, i powiedzieli, że tak łatwo Browaru nie oddadzą tym bardziej, ze nie ma inwestora strategicznego !?
Chyba podobna sytuacja jak z Browarem Obywatelskim w Tychach tylko, że tu oddali bez gadania ?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
Ale robi paskudne piwa
Zielone Karpackie (pisl czy premium, nei wiem jak ono sie dokladnie nazywa) to moim zdaniem najlepsze polskie piwo do (chyba)4 % alk. jakie pilem. Nie jest takie paskunde
Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
Zielone Karpackie (pisl czy premium, nei wiem jak ono sie dokladnie nazywa) to moim zdaniem najlepsze polskie piwo do (chyba)4 % alk. jakie pilem. Nie jest takie paskunde
polemizowałbym... no ale żeby nie być tak do końca gołosłownym nabędę w najbliższym czasie.
Alez prosze Twoje prawo. Ja uwazam ze jest boskie
Kto uwaza inaczej ?
W związku z tym, że dyskusja odbiegła od tematu głównego chciałem zauważyć, iż Karpackie Pils (zielone 4%alc) w wersji beczkowej jest smacznym, lekkim piwem.
Napisałem: "robi paskudne piwa" a nie "robi paskudne wszystkie piwa"
Comment