Ekstrakt kiedyś i dziś

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lenin
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.03
    • 41

    Ekstrakt kiedyś i dziś

    Nurtuje mnie od dawna pewna kwestia.
    Kiedyś - za czasów realnego socjalizmu - piwo jasne, pełne miało 12,5% ekstraktu i max. 4,5% alkoholu. Dziś przy tej samej ilości ekstraktu zawartość alkoholu wynosi średnio 5,6 - 6,2%.
    Nie wnikam już w to dlaczego zdecydowano się podnieść zawartość alkoholu - choć to mnie też bardzo interesuje i jak ktoś coś wie proszę o odpowiedź, ale podstawowe pytanie brzmi: czyżby zmienila się jakoś technologia warzenia piwa, że z tej samej ilości ekstraktu (ekstrat jest chyba mocniejszy niż kiedyś) otrzymujemy piwko o 1 - 1,5 procent mocniejsze ?
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19260

    #2
    o ile wiem nic się zmieniło. alkoholu jest tyle samo, a jedynie jego pomiar sie zmienił. co poniektóre browary jak Jabłonowo twierdzą, że z takiej samej ilości ekstraktu uzyskują większy % alk. jeśli robią to bez cukru i przy zachowanym czasie fermentacji to trudno mi w to uwierzyć.

    Comment

    • macmon
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2002.10
      • 140

      #3
      Zawartość alkoholu w piwie znacząco się nie zmieniła, natomiast PN zmieniła formę podawania jego zawartości.
      Gęstość czystego etanolu = 0,794 g/cm3. Inaczej 1 cm3 etanolu waży 0,794 g.
      Wynika z tego, że zawartość etanolu w piwie w % wagowych jest niższa, niż ta sama w % objętościowych.

      Comment

      • macmon
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2002.10
        • 140

        #4
        Temat dyskusji jest mylący, przecież nie chodzi tu o ekstrakt.
        Ekstrakt piwa nie jest teraz mocniejszy, niż kiedyś, zawsze robiono piwa i lekkie (do 10 stopni Blg, i pełne (w przedziale 10,1 - 15 st. Blg) i mocne (ponad 15 st. Blg).

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #5
          Ale przecież jest faktem dowiedzionym, że winduje się alkohol przez dodawanie jakichś syropów maltozowych czy podobnych, a nie składników słodowych. Czy jednak nie?
          blog.kopyra.com

          Comment

          • iron
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.08
            • 6717

            #6
            Za czasów PRL-u podawano % wagowe alkoholu w piwie, a teraz podaje się % objętościowe - stąd te różnice, nie wspominając już o tym, że browary (oczywiście nie wszystkie) traktują % alkoholu jak swego rodzaju fetysz zapewniający sprzedaż piwa i podają górne jego wartości dopuszczane przez PN (polskie normy).
            Last edited by iron; 2005-03-10, 13:47.
            bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
            Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
            Rock, Honor, Ojczyzna

            Comment

            • iron
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.08
              • 6717

              #7
              No to sobie popisałem - masło maślane , ale tak to jest, jak się przed wysłaniem nie spojrzy, czy ktoś już nie zamieścił odpowiedzi podobnej treści
              No ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło - przynajmniej sobie nabiłem dwa posty
              bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
              Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
              Rock, Honor, Ojczyzna

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19260

                #8
                a to nie jest tak, że PN w branży piwowarskiej już nie obowiązuje, bo zniosło ją nasze wejście do uni?

                Comment

                • lenin
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2005.03
                  • 41

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macmon
                  Zawartość alkoholu w piwie znacząco się nie zmieniła, natomiast PN zmieniła formę podawania jego zawartości.
                  Gęstość czystego etanolu = 0,794 g/cm3. Inaczej 1 cm3 etanolu waży 0,794 g.
                  Wynika z tego, że zawartość etanolu w piwie w % wagowych jest niższa, niż ta sama w % objętościowych.
                  Dzięki macmon za lekcję

                  Comment

                  • iron
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.08
                    • 6717

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                    a to nie jest tak, że PN w branży piwowarskiej już nie obowiązuje, bo zniosło ją nasze wejście do uni?
                    Szczerze napisawszy nie wiem, bo jakoś to wejście do uni nie zrobiło na mnie wrażenia, wręcz mi umknęło Może Macmon nam to wyjaśni
                    bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                    Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                    Rock, Honor, Ojczyzna

                    Comment

                    • Wujcio_Shaggy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.01
                      • 4628

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                      [...] jak Jabłonowo twierdzą, że z takiej samej ilości ekstraktu uzyskują większy % alk. jeśli robią to bez cukru i przy zachowanym czasie fermentacji to trudno mi w to uwierzyć.
                      Czes to kiedyś wyjaśniał (w temacie Jabłonowo, Mocne):
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
                      Za pojęciem "piwo wysokoodfermentowane" (wolę "głęboko odfermentowane") kryje się użycie podczas fermentacji przemysłowych enzymów amylolitycznych, tzw. amyloglukozydaz, zdolnych hydrolizować dekstryny graniczne do D-glukozy, która jest następnie fermentowana przez drożdże.

                      Amylazy słodu nie są w stanie hydrolizować dekstryn granicznych i te pozostają w piwie korzystnie wpływając na jego tresciwosć.
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                      Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                      @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #12
                        Podawana kiedyś "zawartość ekstraktu w brzeczce podstawowej" obejmowała całkowita zawartość ekstraktu w brzeczce, łącznie z dodatkami niesłodowanymi, które dodaje się przed pomiarem gęstości brzeczki nastawnej. Różnica zawartości alkoholu wynika głównie ze zmiany sposobu liczenia, a w znacznie mniejszym stopniu ze zmian w sposobie fermentacji.

                        Comment

                        • kalifat
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.10
                          • 1168

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
                          Czes to kiedyś wyjaśniał (w temacie Jabłonowo, Mocne):
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
                          Za pojęciem "piwo wysokoodfermentowane" (wolę "głęboko odfermentowane") kryje się użycie podczas fermentacji przemysłowych enzymów amylolitycznych, tzw. amyloglukozydaz, zdolnych hydrolizować dekstryny graniczne do D-glukozy, która jest następnie fermentowana przez drożdże.

                          Amylazy słodu nie są w stanie hydrolizować dekstryn granicznych i te pozostają w piwie korzystnie wpływając na jego tresciwosć.
                          Teraz to wszystko jasne. Już wiem skąd wzięło się powiedzenie "Czeski film"
                          bla bla bla

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X