Nurtuje mnie od dawna pewna kwestia.
Kiedyś - za czasów realnego socjalizmu - piwo jasne, pełne miało 12,5% ekstraktu i max. 4,5% alkoholu. Dziś przy tej samej ilości ekstraktu zawartość alkoholu wynosi średnio 5,6 - 6,2%.
Nie wnikam już w to dlaczego zdecydowano się podnieść zawartość alkoholu - choć to mnie też bardzo interesuje i jak ktoś coś wie proszę o odpowiedź, ale podstawowe pytanie brzmi: czyżby zmienila się jakoś technologia warzenia piwa, że z tej samej ilości ekstraktu (ekstrat jest chyba mocniejszy niż kiedyś) otrzymujemy piwko o 1 - 1,5 procent mocniejsze ?
Kiedyś - za czasów realnego socjalizmu - piwo jasne, pełne miało 12,5% ekstraktu i max. 4,5% alkoholu. Dziś przy tej samej ilości ekstraktu zawartość alkoholu wynosi średnio 5,6 - 6,2%.
Nie wnikam już w to dlaczego zdecydowano się podnieść zawartość alkoholu - choć to mnie też bardzo interesuje i jak ktoś coś wie proszę o odpowiedź, ale podstawowe pytanie brzmi: czyżby zmienila się jakoś technologia warzenia piwa, że z tej samej ilości ekstraktu (ekstrat jest chyba mocniejszy niż kiedyś) otrzymujemy piwko o 1 - 1,5 procent mocniejsze ?
Comment