Plany Namysłowa na przyszłość

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

Plany Namysłowa na przyszłość

Miałem dziś okazję rozmawiać z przedstawicielem z Namysłowa. Dowiedziałem się dwóch ciekawych rzeczy:

1. Wprowadzają, podobnoż już od kwietnia, butelkę bezzwrotną. Gościu określił ją jako butelkę bez szyjki, co może oznaczać, że będzie to butelka taka w jaką leją Dublina czy Zlaty Hrad. Co jest jednak ciekawe, podobnoż piwo ma być jednak w transporterach (specjalnie zaprojektowanych), a nie w kartonach. Tutaj rodzi się pytanie na ile to rozsądne wyjście, tzn. wprowadzanie butelki bezzwrotnej. Moim zdaniem jedyne. Butelki Euro i stare baczki źle się klientom kojarzą, z kolei sklepy boją się wprowadzać piwo w tych butelkach, żeby nie zostać z nimi tak jak się to już raz stało. Inną drogą idzie Van Pur, który wprowadza własne butelki zwrotne. Ja z perspektywy sklepu mogę powiedzieć, że pewnie wielu detalistów będzie się broniło przed butelkami zwrotnymi z Van Pura, bo to jednak niemały kłopot jest.

2. Wprowadzają nowe piwo, a właściwie już ono jest na rynku, pod nazwą "Kozackie", w wersji jasne i mocne. Na etykiecie Kozak z szablą, całkiem ciekawie wygląda (jasne i mocne różnią się kolorem). Piwo ma być tanie, jasne ok. 1,19zł, mocne 1,49zł. Opakowanie to butelka Euro zwrotna. Tego piwa wymiana butelek nie będzie dotyczyła. Co ciekawe, podobnoż to piwo ma być odpowiedzią na "Karpackie" z Van Pura, stąd nazwa. Co oznacza, że Karpackie po cichu zaczyna robić furorę na rynku, bo podobne info słyszałem od przedstawiciela z Trade'u, że to piwo się rewelacyjnie sprzedaje (dystrybuują je) zwłaszcza mocne.
    blog.kopyra.com
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23981

a może po prostu wyzbywają się zapasów za wszelką cenę...
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• kopyr
      • 2004.06
      • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
      a może po prostu wyzbywają się zapasów za wszelką cenę...
      Ale zapasów czego bo nie rozumiem?
      Piwa?
      Znaczy, że Kozackie to będzie jakieś piwo, którego nawarzyli, a nie mogą sprzedać (np.Zamkowe) - cóż może
      Nie wiem jednak jak to w browarach wygląda, ja myślałem, zę piwo jest zabutelkowane i czeka w transporterach, a żeby to miało sens musiałoby czekać w cysternach. Chociaż słyszałem, ze rzeczywiście zagotowali się z piwem i mają problem zwłaszcza z Zamkowym.
      blog.kopyra.com

Comment

• nikita_banita
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 1363

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
        Co ciekawe, podobnoż to piwo ma być odpowiedzią na "Karpackie" z Van Pura, stąd nazwa. Co oznacza, że Karpackie po cichu zaczyna robić furorę na rynku, bo podobne info słyszałem od przedstawiciela z Trade'u, że to piwo się rewelacyjnie sprzedaje (dystrybuują je) zwłaszcza mocne.
        Sprzedaje się rewelacyjnie, ale polityka browaru jest taka, że piwo ma narzuconą na sklepie cenę maxymalną, tak aby nigdzie nie kosztowało za drogo. Niska cena jest rekompensowana w ten sposób, że np. do 10 zgrzewek piwa puszkowego, dodawana jest zgrzewka w cenie 0,01 PLN - to rekompensuje niską cenę na półce w sklepie.

Przytoczony przykład (ilości i wartości) jest czysto teoretyczny - chodziło mi o pokazanie pewnego sposobu, którym posłużono się w br. Van Pur.

Comment

• kiszot
          🍼🍼
          • 2001.08
          • 8115

W Bytomiu w jedynym znanym mi sklepiku z Grudziądzem,Karpackie wygryzło tegoż Grudziądza.A szkoda bo jest on o niebo lepszy od Van Pura.
          Ostatnia zmiana dokonana przez kiszot; 2005-03-10, 22:50.
          Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
          1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
          Mein Schlesierland, mein Heimatland,
          So von Natur, Natur in alter Weise,
          Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
          Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• piwowar2
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2001.11
            • 588

A jakie plany ma browar odnosne jakosci piwa? Domyslam sie , ze to znowu jakas taniocha, ciezka do wypicia. Niech raz zaskocza rynek czyms porownalnym do kozlaka Ambera.

Comment

• zythum
              • 2001.08
              • 8305

Zamiast wymyślać jakieś piwa mające konkurować wyłącznie ceną mógłby Namysłów więcej uwagi przykładać do warzenia piw już obecnych na rynku. Ja nie rozumiem po co instalowano tam tankofermentatory - po tej instalacji Zamkowe sprzedawane w Zabkach znacznie obniżyło swoją jakość smakową. Być może na rynek lokalny sprzedają swoje wyroby uwarzony w posiadanych też otwartych kadziach ale szkoda, że nie wiadomo czy tak jest i które to piwa.
              To inaczej miało być, przyjaciele,
              To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
              Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
              Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
              Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
              Królowie banków, fabryk, hut
              Tym mocni są, że każdy kradnie
              Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

• kopyr
                • 2004.06
                • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piwowar2
                A jakie plany ma browar odnosne jakosci piwa? Domyslam sie , ze to znowu jakas taniocha, ciezka do wypicia. Niech raz zaskocza rynek czyms porownalnym do kozlaka Ambera.
                Mnie się wydaje, ze oni w ogóle nie myslą w ten sposób. Liczą się hektolitry i rosnące słupki. Choć z drugiej strony trzeba powiedzieć, że próbowali czego dowodem Zamkowe Dark, że nie do końca się udało inna sprawa. Choć podejrzewam, ze za jakiś czas zwiną to piwo i jeszcze będą święcie przekonani, że nie ma sensu nic innego niż pils. Zresztą o czym tu mówić, przedstawiciel nawet się nie zająknął na temat Zamkowego Dark, na folderze prezentującym ich portfolio też go nie było (chociaż Kozackiego też nie, to moze stary folder był).
                Bądźmy szczerzy czy Amber tak strasznie się obnosi z tym swoim Koźlakiem, ostatnio to się zmieniło, ale przez długi czas nie był ona nawet wymieniany wśród marek, które mają w portfelu na ich witrynie. Nie oszukujmy się, wbrew temu co my i inni ludzie sądzą, to nie żule, ale my (piwosze oczekujacy czegoś innego) stanowimy MARGINES. Choć i tak widać ruchy, którymi starają się kolejne browary coś z tego uszczknąć.
                Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2005-03-11, 10:01.
                blog.kopyra.com

Comment

• breslauer
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 2690

[...]Choć i tak widać ruchy, którymi starają się kolejne browary coś z tego uszczknąć.
                  W tym kontekście podobał mi się komentarz kolegi Żywca dotyczący piwa Żywiec-Freeq - cytuję:
                  Jeżeli chodzi o smak to nie pastwił bym się tak nad tym produktem bo w tym przypadku chodzi o udział w rynku i zarabianie pieniędzy a nie kunszt piwowarski.

Z Zamkowym Dark i Okocimiem Palonym jest chyba tak samo - o braku kunsztu świadczyć może choćby to, że Palone jest piwem barwionym, dosładzanym sacharyną. Może i w Carlsbergu chcieli dobrze, ale poszli po najmniejszej linii oporu. Zawsze jednak można dumnie powiedzieć - mamy w ofercie piwo ciemne.

Comment

• robox
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.11
                    • 8188

Wprowadzają nowe piwo, a właściwie już ono jest na rynku, pod nazwą "Kozackie", w wersji jasne i mocne. Na etykiecie Kozak z szablą, całkiem ciekawie wygląda (jasne i mocne różnią się kolorem). Piwo ma być tanie, jasne ok. 1,19zł, mocne 1,49zł. Opakowanie to butelka Euro zwrotna.
                    Dzisiaj "Kozackie" w obu wersjach przywieźli do małego sklepiku spożywczego, obok mojego domu. Cena 1,20 za jasne, 1,50 za mocne. Mimo, że miałem ze sobą butelki Euro, to jednak nie zdecydowałem się jeszcze na zakup tych piw. Kupiłem trochę droższe, za 1,69 Książęce z Lwówka
                    Dodam, że kapsle "Kozackich" bez nadruków.

Comment

Przetwarzanie...
                    X