Rzecz o pianie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lenin
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.03
    • 41

    #16
    Dziekuje wszystkim za sugestie Obawiam sie jednak, ze tu u mnie na zadupiu Brackiego nie kupie Z przyjemnoscia bym osuszyl kilka butelek tego piwa.
    Na pocieszenie pozostaje mi moje ostatnie odkrycie - Zlatopramen, ktore bylo juz opisywane na forum. Smakuje mi jak cholera no i ma troche - tak cenionej przeze mnie - pianki.

    Comment

    • Hannibal
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.03
      • 1426

      #17
      Jakość piany zależy również od temp. piwa - powinna być nie niższa niż 8 stopni C, oraz od długości przechowywania piwa w tej temperaturze. Jak się schłodzi w zamrażarce szybko piwo, to piana zwykle jest bardzo słaba.
      Z kupnych piwek dobrą pianą mogą poszczycić się np. bawarskie pszeniczniaki, jak chociażby Weihenstephaner, czy Franziskaner.
      A poza tym większość moich własnych piw ma piękną i długotrwałą pianę.
      "All the good things for those who wait"

      Comment

      • yendras
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.12
        • 2052

        #18
        Do eksperymentów z zapałką nadają się też z pewnością jasne piwa z browaru Fortuna.

        Comment

        • szarpik
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2002.02
          • 676

          #19
          Wspaniałą piane posiada Pszeniczny Obolon (moje niedawne odkrycie) , A jeśli chodzi o Polske to wspomniany już Kryształ i piwka z Fortuny , oraz porterek z Witnicy
          WWW.EKSTRAKLASA.NET

          Comment

          • mario123
            Porucznik Browarny Tester
            • 2003.01
            • 250

            #20
            Pamiętam eksperyment, jaki zrobiłem w roku 1987 w Świnoujściu w barze (lub restauracji) III kat. Piłem tam pierwszy raz w życiu trudno dostępne wtedy piwo Okocim Zagłoba. Mierzyliśmy z kolegą czas, jak długo zapałka będzie stała pionowo. Zapałka stała i stała, że po 4 minutach przerwaliśmy eksperyment, bo nie chciało nam sie już dłużej czekać.

            Comment

            • lzkamil
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.01
              • 3611

              #21
              Tez pamietam ze w tamtych latach i na poczatku 90-tych wszystkie okocimskie piwa mialy niesamowita piane.
              Lepszy jabol pod okapem
              niż GŻ, CP i KP !


              Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

              Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

              Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

              Comment

              • zythum
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2001.08
                • 8305

                #22
                Pianę gęstą i trwała miewa wiele piw z małych browarów - problem tylko z tym, że jedna partia tak a inna nie.
                To inaczej miało być, przyjaciele,
                To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                Rządzący światem samowładnie
                Królowie banków, fabryk, hut
                Tym mocni są, że każdy kradnie
                Bogactwa, które stwarza lud.

                Comment

                • SE-
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.03
                  • 20

                  #23
                  Z tą pianą to bywa różnie ... niektóre browary wstrzykują niewielką ilośc azotu w postaci gazowej przed zamknięciem opakowania .. powoduje to obfita pianę przy nalewaniu ... więc ja raczej ostrożnie podchodzę do wyznacznika duza piana dobre piwo .. dla mnie najważniejszy jest smak

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    #24
                    A co ci azot przeszkadza? Oddychasz nim na codzień.
                    A z drugiej strony mam takie pytanie, czy na Wyspach dajmy na to taki Guiness jest w pubach nasycany azotem, a nie jak u nas CO2? Czy stosuje się tylko jakiś dodatek azotu, czy też nasycane jest normalnie CO2, a azot to tylko w widget'ach jest?
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • SE-
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.03
                      • 20

                      #25
                      Azot mi nie przeszkadza miałem tu tylko na myśli że nie należy robić równości między duża piana a dobre piwo ...

                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SE-
                        nie należy robić równości między duża piana a dobre piwo ...
                        Ale ci, którym się chce robić dobrą pianę (dodawać azot) z reguły robią dobre piwa. Mi na ten przykład Beamish smakował, a piana (dzięki widgetowi) była taka, że po wypiciu całego piwa jeszcze centymetr na dnie pozostał
                        Last edited by kopyr; 2005-03-18, 17:12.
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • SE-
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.03
                          • 20

                          #27
                          Szkoda że nie dodają Helu .. niezła zabawa byłaby w Pubie .. czy też podczas innego spotkania piwoszów ..

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #28
                            Hel by się przecież nie zmieścił do szklanki
                            Last edited by kopyr; 2005-03-18, 17:19.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • Wujcio_Shaggy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.01
                              • 4628

                              #29
                              Zależy, w jakiej skali...
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                              Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                              @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                              Comment

                              • ZIOMEK2
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2004.09
                                • 2523

                                #30
                                Piana jest prosta...

                                Na dwa palce albo na koronę

                                Comment

                                Przetwarzanie...