Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
Rzecz o pianie
Collapse
X
-
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud. -
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuNie ma z czego się śmiać. Nowy jesteś, to nie wiesz. FCJP to Forum Czystości Języka Polskiego. Nie ma u nas przyzwolenia na ortografy i bylejakość w piśmie.Last edited by SE-; 2005-03-24, 21:03.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuPodchodząc do tego ortodoksyjnie - przeszkadza. Bo nie powstaje w procesie fermentacji. Jesli piwo ma byc prawdziwe, to wszystko w nim powinno być prawdziwe. Bo inaczej za parę lat obudzisz się w świecie, gdzie piwo robi się z wody, substancji smakowych identycznych z naturalnymi, substancji zapachowych identycznych z naturalnymi, barwników identycznych z naturalnymi i gazu. Zobacz, jaka oszczędność - jak z CocaColą - podpinasz koncentrat do dystrybutora, odkręcasz kranówę i leci piwo, a wozisz tylko 10% towaru, właśnie w postaci koncentratu.
A co szkodzi zamiast odrobiny azotu do dać np. podtlenku azotu? Będzie weselej. Albo acetylenu? Będzie ciemniej. Albo chloru? Nie trzeba będzie pasteryzować. Albo jeszcze jakiegoś innego wynalazku, dzięki któremu piwo będzie miało trwałość 300 lat.
A ofercie firmy BOC-Gazy jes "mieszanka piwna" - 70% CO2 + 30% A. I masz swoją pianę.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuNie jest sztuczny, najczęściej otrzymywany jest właśnie jako uboczny produkt fermentacji. Natomiast w Polsce przyjął się dziwaczny obyczaj nalewania piwa w 7 sekund z pianą, przez co należy je odpowiednio dozować, a polega to między innymi na podaniu abstrakcyjnie wysokiego cisnienia gazu do samego piwa, jak i później do dystrybucji. Pokaż mi, kto w Czechach rozlewa piwo przy ciśnieniu ponad 3 atm? A klasyczna pompa piwna w Anglii? Toż to wybuchłoby, gdyby ktoś tak absurdalnie to piwo nagazował w beczce. A przecież gazu powinno być tylko tyle, aby wypchnąć piwo z beczki, a nie żeby robić "pianę na dwa palce", której bez tego ciśnienia i bez dodatku azotu po prostu nie ma.
Nie ma z czego się śmiać. Nowy jesteś, to nie wiesz. FCJP to Forum Czystości Języka Polskiego. Nie ma u nas przyzwolenia na ortografy i bylejakość w piśmie.
Jeżeli ktoś rozlewa piwo pod ciśnieniem 3 bar lub wyższym to współczuję jemu samemu. Kegi mają dopuszczalne cisnienie od 2,9 do 3,0 bar. Wzrost cisnienia wywołany "doładowaniem" CO2 zbutli moze się skończyć że obsługa może skończyć jako główni aktorzy filmu z dziedziny BHP. Istnieje taki film gdzie człowiek ma rozerwaną głowę przez rozrywający się keg.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SE-Tak zgadzam się w zupełności oby tylko stosowali się do tej zasady wszyscy ... "bylejakość" raczej oddzielnie .. ."ortografy" takie słowo nie występuje w Słowniku Dobrej Polszczyzny ... ...Comment
Comment