Czy wie moze ktos jak smakuje, gdzie mozna nabyc (ew. samemu zrobic) itp. piwo takie jak 600 czy 400 lat temu??? Domyslam sie ze nie bylo w nich CO2. Co myslicie o tego typu piwach?
Mam nadzieje ze takiego postu nie bylo...
Collapse
X
-
Najpewniej było w nich CO2, piszę w trybie domyślnym, bo nie piłem piwa sprzed 400-600 lat, ale wszystko wskazuje na to, ze było zbliżone do tego co oferuje browarnictwo amatorskie.
Dlaczego?
Ponieważ piwo warzone w domu:
- nie jest pasteryzowane
- nie jest filtrowane, przez co jest naturalnie mętne, tak jak piwa 400-600 lat temu
- zawiera żywe komórki drożdży
- nie jest nasycane sztucznym CO2, ale CO2 powstaje w wyniku fermentacji
- możesz dobrać takie proporcje słódów, chmielu itd. których browary przemysłowe już nie stosują.
To chyba tyle. Jeżeli nie rozwiałem twoich wątpliwości, to poczytaj dział Piwowarstwo domowe z artykułami na stronie głównej.
PS. Na przyszłość staraj się zakładanym przez siebie wątkom nadawać tematy adekwatne do zawartości. IMO ten temat mógłby wyglądać tak: "piwo takie jak 400-600 lat temu", "czy możne zrobić piwo takie jak 400-600 lat temu" itp. To bardzo pomaga.Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2005-03-11, 21:44. -
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzechFajnie, ale owo piwo warzone jest w domu z aktualnie dostępnych surowców, z użyciem dzisiejszych szczepów drożdży i ma odpowiadać dzisiejszym gustom.
A tak przy okazji myślisz, że te obecne drożdże z próżni się wzięły??Comment
-
W każdym razie mam takie wrażenie, że browar 600 lat temu smakował zupełnie inaczej. Mimo , iż Browar Śląski (1209r.), zarzeka się, że receptura nie uległa zmianie, ja jestem prawie pewnien, że piwo z tamtych czasów smakowało gorzej, ponieważ były to , że tak powiem, eksperymenty.Każdy otrzymywał inny rodzaj i gatunek "piwa", robił je jak tylko sobie żywnie chciał. Uważam, że gdybyśmy spróbowali teraz piwa ze średniowiecza, zapewne zawiedlibyśmy się. Bo byłby to smak zupełnie inny niż teraz znamy. Lepszy , gorszy? Tego się raczej już nie dowiemy. Pozdrawiam„Piwo to dowód, że Bóg nas kocha i chce, byśmy byli szczęśliwi" – Benjamin FranklinComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bulkowskiponieważ były to , że tak powiem, eksperymenty.Każdy otrzymywał inny rodzaj i gatunek "piwa", robił je jak tylko sobie żywnie chciał.
Nie był bym taki pewien czy piwo średniowieczne było aż takie syfiaste, natomiast z pewnością częściej się zdarzało, że piwo kwaśniało, było słabo nagazowane itd.Comment
-
Będąc na pikniku archeologicznym w Biskupinie, miałem okazję spróbować piwa warzonego przez studentów ponoć wg. jakiejś starej receptury. Nie byłem zachwycony smakiem, ale wspominam miło to piwo - ot taka piwna przygoda.
Podejrzewam, że wyroby forumowych piwowarów są dużo, dużo lepszeComment
-
Mniejsza wiedza była w ogóle jak piwo powstaje, więc pewnie więcej razy piwo im się nieudawało, ale jestem przekonany, że niektórym wychodziło bardzo dobre piwo. W przekazach historycznych oprócz narzekań, że ktoś robi paskudne piwo, są i bardzo pozytywne. Podobnie było chyba z winem. O tym czy piwo było ciemne czy jasne, to decydowało jak "obrabiano" ziarna jęczmienia, wychodziło im pewnie raz jasne, raz ciemne, bo nie mieli wiedzy i termometrów, raczej wszystko robili na "oko", według przekazów i doświadczenia. Zresztą wizualnie było to dla nich obojętne, bo i tak pito w nieprzeżroczystych naczyniach. Jak ja czytam, że w mieście, co dzisiaj jest jeden browar, to w średniowieczu było kilkadziesiąt (np w takim Lwówku Śląskim było tego ok 70) słodowni i browarów, to chyba nie po to, żeby ludziom miny wykrzywiało od picia ich produktów. O taki masochizm nie ma co przodków podejrzewać. To takie moje hipotezy.Comment
Related Topics
Collapse
-
Tereny poprzemysłowe otoczone kanałami na północ od centrum miasta. Stare budynki fabryczne wykorzystano jako knajpy, restauracje, sklepy, galerie i centra zabaw. Jest też i browar z wyszynkiem na miejscu w dużej hali z charakterystycznymi świetlikami na dachu. Można tu dojechać tramwajem nr....
-
Channel: Belgia
-
-
Miasteczko Detva leżące na środku Słowacji, nie zrobiło na mnie jakiegoś większego wrażenia. Ot takie sobie, którego zabudowa ciągnie się wzdłuż głównej drogi kilka kilometrów. Brak mi tam jakiegoś centralnego punktu jak rynek. Owszem kilka placów jest, ale jakoś nie są zbytnio eksponowane....
-
Channel: Słowacja
-
-
Kolejny wiedeński browar odwiedziliśmy na zakończenie dnia 29.04.2024.
Wielka, stylowa, 5-piętrowa kamienica o pięknie zdobionej białej elewacji, znajduje się w dzielnicy Füfhaus w odległości 600 m od dworca Wien Westbahnhof. Mieści się tu 4-gwiazdkowy hotel, a od 2019 roku także...-
Channel: Austria
-
-
Będąc w Darmstadt 21.07.2022 zamierzałem przejechać krótką, ślepą linię kolejową do Pfungstadt. Gdy byłem na miejscu naprzeciw dworca (Eberstädter Straße 89) ukazał się moim oczom dość duży browar z widoczną na herbie datą założenia 1831. Było już pod wieczór, baner przy bramie...
-
Channel: Niemcy
-
-
Być w Chorwacji i nie zaglądnąć do Dubrownika.. W ostatnich latach to miasto przeżywa prawdziwy boom jeśli chodzi o wizytujących je turystów. Tłumy przetaczają się przez starówkę, oraz w jej bliskich okolicach. Z nostalgią wspominam wizytę tam jakieś dwadzieścia lat temu, gdy byliśmy...3 Photos
-
Channel: Chorwacja
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment