Mam nadzieje ze takiego postu nie bylo...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • watson
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.03
    • 11

    #1

    Mam nadzieje ze takiego postu nie bylo...

    Czy wie moze ktos jak smakuje, gdzie mozna nabyc (ew. samemu zrobic) itp. piwo takie jak 600 czy 400 lat temu??? Domyslam sie ze nie bylo w nich CO2. Co myslicie o tego typu piwach?
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Najpewniej było w nich CO2, piszę w trybie domyślnym, bo nie piłem piwa sprzed 400-600 lat, ale wszystko wskazuje na to, ze było zbliżone do tego co oferuje browarnictwo amatorskie.
    Dlaczego?
    Ponieważ piwo warzone w domu:
    - nie jest pasteryzowane
    - nie jest filtrowane, przez co jest naturalnie mętne, tak jak piwa 400-600 lat temu
    - zawiera żywe komórki drożdży
    - nie jest nasycane sztucznym CO2, ale CO2 powstaje w wyniku fermentacji
    - możesz dobrać takie proporcje słódów, chmielu itd. których browary przemysłowe już nie stosują.
    To chyba tyle. Jeżeli nie rozwiałem twoich wątpliwości, to poczytaj dział Piwowarstwo domowe z artykułami na stronie głównej.

    PS. Na przyszłość staraj się zakładanym przez siebie wątkom nadawać tematy adekwatne do zawartości. IMO ten temat mógłby wyglądać tak: "piwo takie jak 400-600 lat temu", "czy możne zrobić piwo takie jak 400-600 lat temu" itp. To bardzo pomaga.
    Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2005-03-11, 21:44.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • grzech
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.04
      • 4592

      #3
      Fajnie, ale owo piwo warzone jest w domu z aktualnie dostępnych surowców, z użyciem dzisiejszych szczepów drożdży i ma odpowiadać dzisiejszym gustom.

      Comment

      • Piotras
        Porucznik Browarny Tester
        • 2003.08
        • 307

        #4
        No a własnie- czy piwa sprzed 400-600 lat były tylko ciemne?tzn czy do czasu Pilsnera (1842)nie było jasnych piw? Być może mieszam pojęcia, wiec może ktoś mi wyłoży tą kwestię,

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzech
          Fajnie, ale owo piwo warzone jest w domu z aktualnie dostępnych surowców, z użyciem dzisiejszych szczepów drożdży i ma odpowiadać dzisiejszym gustom.
          Wechikułu czasu na razie nie wymyślili, żeby skoczyć do XV wieku po słód i trochę gęstwy drożdżowej.
          A tak przy okazji myślisz, że te obecne drożdże z próżni się wzięły??
          blog.kopyra.com

          Comment

          • bulkowski
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2005.03
            • 76

            #6
            W każdym razie mam takie wrażenie, że browar 600 lat temu smakował zupełnie inaczej. Mimo , iż Browar Śląski (1209r.), zarzeka się, że receptura nie uległa zmianie, ja jestem prawie pewnien, że piwo z tamtych czasów smakowało gorzej, ponieważ były to , że tak powiem, eksperymenty.Każdy otrzymywał inny rodzaj i gatunek "piwa", robił je jak tylko sobie żywnie chciał. Uważam, że gdybyśmy spróbowali teraz piwa ze średniowiecza, zapewne zawiedlibyśmy się. Bo byłby to smak zupełnie inny niż teraz znamy. Lepszy , gorszy? Tego się raczej już nie dowiemy. Pozdrawiam
            „Piwo to dowód, że Bóg nas kocha i chce, byśmy byli szczęśliwi" – Benjamin Franklin

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bulkowski
              ponieważ były to , że tak powiem, eksperymenty.Każdy otrzymywał inny rodzaj i gatunek "piwa", robił je jak tylko sobie żywnie chciał.
              Wypisz wymaluj, taką sytuację mamy w przypadku piwowarstwa domowego, co potwierdza moją tezę postawioną kilka postów wyżej o analogiach pomiędzy piwem ze średniowiecza, a piwem domowym. Piwo dawniej było mniej powtarzalne niż dziś, taka sama sytuacja z piwem domowym, receptura ta sama, surowce takie same, a piwo całkiem inne.

              Nie był bym taki pewien czy piwo średniowieczne było aż takie syfiaste, natomiast z pewnością częściej się zdarzało, że piwo kwaśniało, było słabo nagazowane itd.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • lenin
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2005.03
                • 41

                #8
                Będąc na pikniku archeologicznym w Biskupinie, miałem okazję spróbować piwa warzonego przez studentów ponoć wg. jakiejś starej receptury. Nie byłem zachwycony smakiem, ale wspominam miło to piwo - ot taka piwna przygoda.
                Podejrzewam, że wyroby forumowych piwowarów są dużo, dużo lepsze

                Comment

                • emes
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.08
                  • 4275

                  #9
                  Mniejsza wiedza była w ogóle jak piwo powstaje, więc pewnie więcej razy piwo im się nieudawało, ale jestem przekonany, że niektórym wychodziło bardzo dobre piwo. W przekazach historycznych oprócz narzekań, że ktoś robi paskudne piwo, są i bardzo pozytywne. Podobnie było chyba z winem. O tym czy piwo było ciemne czy jasne, to decydowało jak "obrabiano" ziarna jęczmienia, wychodziło im pewnie raz jasne, raz ciemne, bo nie mieli wiedzy i termometrów, raczej wszystko robili na "oko", według przekazów i doświadczenia. Zresztą wizualnie było to dla nich obojętne, bo i tak pito w nieprzeżroczystych naczyniach. Jak ja czytam, że w mieście, co dzisiaj jest jeden browar, to w średniowieczu było kilkadziesiąt (np w takim Lwówku Śląskim było tego ok 70) słodowni i browarów, to chyba nie po to, żeby ludziom miny wykrzywiało od picia ich produktów. O taki masochizm nie ma co przodków podejrzewać. To takie moje hipotezy.

                  Comment

                  • cielak
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.03
                    • 2890

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lenin
                    ....Podejrzewam, że wyroby forumowych piwowarów są dużo, dużo lepsze
                    I tu się nie mylisz
                    zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • dadek
                      Belgia, Gent, Dok Noord 4B (Hal 16), Dok Brewing Company
                      dadek
                      Tereny poprzemysłowe otoczone kanałami na północ od centrum miasta. Stare budynki fabryczne wykorzystano jako knajpy, restauracje, sklepy, galerie i centra zabaw. Jest też i browar z wyszynkiem na miejscu w dużej hali z charakterystycznymi świetlikami na dachu. Można tu dojechać tramwajem nr....
                      2024-09-19, 02:44
                    • bastion
                      Słowacja, Detva, Partizanska 82, Podpoliansky Pivovar Dobronay.
                      bastion
                      Miasteczko Detva leżące na środku Słowacji, nie zrobiło na mnie jakiegoś większego wrażenia. Ot takie sobie, którego zabudowa ciągnie się wzdłuż głównej drogi kilka kilometrów. Brak mi tam jakiegoś centralnego punktu jak rynek. Owszem kilka placów jest, ale jakoś nie są zbytnio eksponowane....
                      2022-02-11, 21:53
                    • dadek
                      Austria,Wiedeń,Mariahilfer Str.156-158, Brauhof Wien Fünfhaus/Kaltenhauser Botschaft
                      dadek
                      Kolejny wiedeński browar odwiedziliśmy na zakończenie dnia 29.04.2024.
                      Wielka, stylowa, 5-piętrowa kamienica o pięknie zdobionej białej elewacji, znajduje się w dzielnicy Füfhaus w odległości 600 m od dworca Wien Westbahnhof. Mieści się tu 4-gwiazdkowy hotel, a od 2019 roku także...
                      2024-05-23, 01:04
                    • dadek
                      Pfungstadt, Mühlstraße 1, Pfungstädter Brauereigasthof
                      dadek
                      Będąc w Darmstadt 21.07.2022 zamierzałem przejechać krótką, ślepą linię kolejową do Pfungstadt. Gdy byłem na miejscu naprzeciw dworca (Eberstädter Straße 89) ukazał się moim oczom dość duży browar z widoczną na herbie datą założenia 1831. Było już pod wieczór, baner przy bramie...
                      2022-10-19, 23:41
                    • bastion
                      Chorwacja, Dubrownik, Obala Pape Ivana Pavla II 15, Dubrovnik Beer Company.
                      bastion
                      Być w Chorwacji i nie zaglądnąć do Dubrownika.. W ostatnich latach to miasto przeżywa prawdziwy boom jeśli chodzi o wizytujących je turystów. Tłumy przetaczają się przez starówkę, oraz w jej bliskich okolicach. Z nostalgią wspominam wizytę tam jakieś dwadzieścia lat temu, gdy byliśmy...
                      2021-11-17, 20:33
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...