Jak długo można portera...

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23960

    Jak długo można portera...

    ... przechowywać?
    stojąco, w ciemnym miejscu, temperaturze ok 10-15C ale jak długo?
    możemy się umówić, że schowamy w piwnicy (albo gdzie indziej) kilka butelek i po odpowiednio długim czasie leżakowania umówimy się na spotkanie na wspólną degustację...
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Narazie to jesteśmy umówieni na piwa belgijskie. Schowałam je do kąta, żeby nie kusiły.

    A tego Portera zamierzam spróbować za namową Sensora.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • gul_gul
      Premium Member
      • 2001.02
      • 359

      #3
      Oj z tym ostrożnie. Miałem kiedys puszkowe Mocne z Namysłowa, gdzies rok po okresie przydatnosci do spożycia. Samodzielnie nie dało się tego pic wiec, żeby sie nie zmarnowało, zmieszałem z Coca Colą i ... to brązowe z koli wytrąciło się i osiadło na dnie. Ochyda.

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Będę BARDZO ostrożna. Zacznę od walorów zapachowych i potem ewentualnie zdecyduję się na coś więcej
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • sensor
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2001.02
          • 817

          #5
          Wytrąciło się bo Cola ma "strasznie zdrowy" kwas ortofosforowy i nie sposób przewidzieć jej reakcji z piwem które jakby nie było też jest słabym kwasem a do tego zawiera jeszcze masę innych związków chemicznych.

          A Porter ( dobrze zrobiony) może sobie trochę postać.

          Marusia - zostaw mi butelkę.
          Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
          Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

          Comment

          • gul_gul
            Premium Member
            • 2001.02
            • 359

            #6
            Sensor, powiedz mi czy robi ktos w Polsce piwo bez dodawania E300.

            Comment

            • sensor
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2001.02
              • 817

              #7
              Z tego co wiem to są. Niestety w tej chwili nie wiem które to.

              Ale E300 to nic złego.
              Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
              Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

              Comment

              • gul_gul
                Premium Member
                • 2001.02
                • 359

                #8
                Wiem, że nic złego, ale wolałbym to kupować w aptece niż pić razem z piwem.

                Comment

                • sensor
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2001.02
                  • 817

                  #9
                  Są to tak niewielkie ilości kwasu askorbinowego że ani one grzeją ani ziębią.
                  Zaletą E300 jest przeciwdziałanie utlenianiu piwa. Piwo które z różnych powodów ma wysoką zawartośc tlenu w butelce po kilku tygodniach zacznie trącić ( delikatnie mówiąc) starością. Dodatek E300 minimalizuje efekt utlenienia.
                  Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
                  Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

                  Comment

                  • gul_gul
                    Premium Member
                    • 2001.02
                    • 359

                    #10
                    No tak, ale wszystko co wrzucasz do butelki ma wpływ na smak. A co z najlepszymi piwami, też to stosują? U nas termin 'przydatnosci' drukowany na butelce to 6 miesiecy a jak to wygląda gdzie indziej.

                    Comment

                    • sensor
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2001.02
                      • 817

                      #11
                      Duże borwary które mają nowoczesne linie technologiczne mogą pozwolić sobie na dawanie piwom dłuższego okresu trwałości. Niemniej uważam że żadne piwo po 6 miesiącach nie jest już tym samym piwem jakim było zaraz po wyprodukowaniu.
                      Na świecie to wygląda różnie - Niemcy nie dają bo mają Prawo Czystości Składu, do piw specjalnych też raczej sie nie dodaje.

                      Dodatek E300 do prawidłowo uuwarzonego piwa nie wpływu na jego smak. Brałem udział w badaniach wpływu przeciwutleniacza na smak piwa i miałem okazję degustować piwa z i bez E300 pochodzace z jednej partii produkcyjnej.
                      Różnic brak.
                      Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
                      Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

                      Comment

                      • gul_gul
                        Premium Member
                        • 2001.02
                        • 359

                        #12
                        Dzięki. A co to jest Prawo Czystosci Składu.

                        Comment

                        • grzech
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.04
                          • 4592

                          #13
                          Uzupełnienie do wypowiedzi sensora. Lagery robią się gorsze, zaś piwa dojrzewające w butelkach, n.p. lambiki, piwa trapistów zyskują z czasem i mogą postać kilka lat.
                          Odpowiedź na kolejne pytanie: prawo czystości -reingeitsgebot(o ile się nie mylę), mówi w dużym skrócie, iż piwo robi się z wody słodu i chmielu. Pochodzi z XVI wieku, więc o drożdżach wtedy niewiele wiedziano, ale te też się łapią.

                          Comment

                          • gul_gul
                            Premium Member
                            • 2001.02
                            • 359

                            #14
                            No pięknie. I nic poza tym nie można wrzucać do piwa?

                            Comment

                            • gul_gul
                              Premium Member
                              • 2001.02
                              • 359

                              #15
                              To jest prawo ustawowe czy zwyczajowe i czy w innych państwach też obowiązuje?

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X