piwo w wikipedia.pl?
Collapse
X
-
Kolejna porcja informacji z działań na wikipedii:
* Tadeusz Zaorski (chmielarz) - hasło włączone do sekcji: Ludzie związani z piwowarstwem
* Leżakowanie
* Browary Górnośląskie w Zabrzu otrzymały galerię 20 zdjęć
* Krachla
* Hofbräuhaus am PlatzlComment
-
Kolejne nowe hasła i inne wpisy:
* Warzenie piwa
* Ekstrakt rzeczywisty - uzupełniony i włączony do działu piwowarstwo
* Brackie Mastne
* Jan Heweliusz - a raczej nowy rozdział: Heweliusza związki z browarnictwem. Hasło włączone zostało do kategorii: Ludzie związani z piwowarstwemComment
-
Trochę nowości się nam zebrało z życia wikipedii. W szczegółach wygląda to tak:
* Kommunbrauhaus
* European Beer Consumers' Union (EBCU)
* Wyodrębnienie kategorii: Organizacje piwne
* Rozlewnia - uzupełniona i dodana do kategorii piwowarstwo
* Browarnik
* Chimay (piwo)
* U Zlatého Tygra, Bürgerbräukeller - hasła dołączone do piwowarstwaComment
-
Co do zdjęć browarów, jeśli jesteś zainteresowany to możesz wykorzystywać moje w wiki, zarówno polskie jak i zagraniczne bez ograniczeń (te których zdjęcia są w galerii). Oczywiście te mojego autorstwa, których jest 95%Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Ostatnia działalność na wiki obejmuje nowe hasła i nie tylko:
* Stein (browar)
* Martiner
* Black Boss Porter
* Piwowarstwo domowe - strona wzbogaciła się o opis warzenia piwa w domu i galerię zdjęć
* Hasło: Gatunki piw wzbogaciło się o charakterystykę Kölscha
A jakby ktoś chciał sobie poczytać o piwie i browarach w Polsce, ale na stronach anglojęzycznej wikipedii niech zaglądnie tutaj.Comment
-
Zapomniałem napisać, że siostrzany portal o piwie na angielskiej wikipedii w dziale: Wybrany browar prezentuje tym razem jeden z polskich browarów.Comment
-
Szkoda tylko, że z anglojęzycznej wiki wynika, że Portera Żywieckiego warzą w Żywcu."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
I kolejne nowości na wiki:
* Próba jodowa
* Browar Jerzego Bojańczyka we Włocławku
* Niemieckie piwa - tzw. stub czyli zalążek artykułu. Mam nadzieję, że będzie rozwijany
* Korytko brzeczkowe
A na portalu tym razem mała instrukcja picia piwa z wódkąZalecana ostrożność - żeby nie rozlać
Comment
-
Dlaczego browar Stein w Bratysławie uważacie za czynny?
Z końcem 2007 roku browar przestał istnieć.Comment
-
Comment
-
Comment
-
Nowe hasła w wikipedii:
* Brackie Pale Ale belgijskie
* Browar Budziejowicki Budvar
* Wytwórnia Ekstraktów Słodowych
Z ciekawszych edycji:
* hasło Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie uzupełnione zostało o tabelę prezentującą kategorie i zwycięzców w KPDComment
-
Tak odnośnie browarów restauracyjnych...przy Somie powielany jest notorycznie schematyczny pogląd, że została zamknięta z powodu finansowej klapy, upadku, małego zainteresowania etc. Bzdura.
Soma została zamknięta z jedynego powodu - lokalowego. Jaki to był problem, tego nie wiem, czy po prostu wymówiono, czy podniesiono czynsz do kosmicznej ceny, czy cofnięto pozwolenie na warzenie (sądzę, że to pierwsze gdyz wczęśniej dochodziły mnie słuchy, że browar ma sie przenieść). W każdym bądź razie to był powód, a nie "nie odniósł jednak komercyjnego sukcesu". Sukces odniósł bo brak było takiego lokalu w Warszawie. Dowodem tego było otwarcie przez Somę swojego ogródka (patio) w jednym z centrów handlowych w ostatnich latach działalności.
Do Somy chodziłem często i wieczorami czasem trzeba było czekać na stolik lub po prostu rezerwować wcześniej.
Pamiętam, że miałem przyjemność być ostatniego dnia działalności Somy (o czym dowiedzialem się później), był to chyba) wtorek (w każdym bądź razie w tygodniu), grubo po 20-tej, lokal pękał w szwach, pamiętam ze wtedy piłem dzbanek portera imbirowego....echhh.Ostatnia zmiana dokonana przez becik; 2011-01-24, 11:10.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment