Brok-Strzelec - ze strony internetowej.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zythum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.08
    • 8305

    Brok-Strzelec - ze strony internetowej.

    1. "Stary Browar" to nowy projekt, który Browary Polskie Brok-Strzelec S.A zdecydowały się przeprowadzić wspólnie z miastem, Przez Browar w Rybniku zostanie poprowadzona zadaszona, stylizowana uliczka spacerowa. Jest to koncepcja "otwartego browaru", w którym warzenie piwa, będzie miało charakter sztuki teatralnej. Turyści odwiedzający Rybnik będą mogli niemalże bezpośrednio dotknąć rybnickiego piwowarstwa. W pełni przeszklona konstrukcja pozwoli na odkrycie tajników piwowarstwa. Na terenie browaru będzie możliwa konsumpcja złotego trunku w jego najszlachetniejszej formie: niefiltrowanej oraz niepasteryzowanej. D
    Rybnicki Full
    niepasteryzowane, niefiltrowane, termin przy-datności do spożycia 48h, dostępne wyłącznie w regionie Rybnickim po uruchomieniu "Starego Browaru" w Rybniku.


    2. Brok
    niepasteryzowane, niefiltrowane, termin przydatności do spożycia 48h, dostępne tylko na terenie Koszalina i okolic.

    Hmm co do zarówno zrealizowania punktu 1, jak pozostania w ofercie punktu 2, ze względu na wykupienie Broka-Strzelca przez Faxe mam spore wątpliwości.
    Druga sprawa która mnie nurtuje to ledwie 48 godzinny termin przydatności.Wszak piwo niefiltrowane i niepasteryzowane można długo przechowywać. Chyba, że chodzi od momentu otwarcia beczki no ale to chyba każde piwo należy sprzedać w takim czasie. Przy takim opisie sugerującym termin przydatności do 48 h (w rozumieniu przechowywania zamkniętej beczki) już widzę jak handlowcy się rwą do brania tego piwa do swoich lokali
    Ostatnia zmiana dokonana przez zythum; 2005-03-16, 13:17.
    To inaczej miało być, przyjaciele,
    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

    Rządzący światem samowładnie
    Królowie banków, fabryk, hut
    Tym mocni są, że każdy kradnie
    Bogactwa, które stwarza lud.
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23981

    #2
    taka mała uwaga na przyszłość - seniorze

    trochę bardziej rzeczowo formułuj tematy.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • zythum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2001.08
      • 8305

      #3
      Masz rację ale muszę przyznać, że całkowicie opuścił mnie rozum i jeżeli ktoś ma pomysł na zmianę tytułu aby oddawał on to co chciałem powiedzieć to zgadzam się na każdą zmiane
      To inaczej miało być, przyjaciele,
      To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
      Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
      Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
      Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

      Rządzący światem samowładnie
      Królowie banków, fabryk, hut
      Tym mocni są, że każdy kradnie
      Bogactwa, które stwarza lud.

      Comment

      • iommi
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.07
        • 1522

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zythum
        1. "Stary Browar" to nowy projekt, który Browary Polskie Brok-Strzelec S.A zdecydowały się przeprowadzić wspólnie z miastem, Przez Browar w Rybniku zostanie poprowadzona zadaszona, stylizowana uliczka spacerowa. Jest to koncepcja "otwartego browaru", w którym warzenie piwa, będzie miało charakter sztuki teatralnej. Turyści odwiedzający Rybnik będą mogli niemalże bezpośrednio dotknąć rybnickiego piwowarstwa. W pełni przeszklona konstrukcja pozwoli na odkrycie tajników piwowarstwa. Na terenie browaru będzie możliwa konsumpcja złotego trunku w jego najszlachetniejszej formie: niefiltrowanej oraz niepasteryzowanej. D
        Rybnicki Full
        niepasteryzowane, niefiltrowane, termin przy-datności do spożycia 48h, dostępne wyłącznie w regionie Rybnickim po uruchomieniu "Starego Browaru" w Rybniku.
        Fikcja. Część browaru w Rybniku została już sprzedana (o czym pisałem w innym temacie) i powstanie tam Centrum Handlowo-Rozrywkowe Focus. Mówi się co prawda też o minibrowarze, ale miasto nie podejmowało, ani nie podejmuje żadnych rozmów ze Strzelcem na ten temat. A nie robi tego, bo oficjalnie nikt nawet nie informował że takie plany są.
        Ja trzymam kciuki za scenariusz, który ze strony Strzelca skopiował Zythum, ale biorąc pod uwagę realia (m.in. niewielka przestrzeń, która pozostanie po budowie Focusa) to zwykła bajka.

        Comment

        • R_F
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2003.11
          • 159

          #5
          Na początku był taki scenariusz, że po uruchomieniu mini browaru, kilka lokali w Rybniku miało lać z kranu piwo niefiltrowane, ale nie doszło do jego realizacji.
          Nie wiem nawet dlaczego jeszcze piszą takie bzdury na swojej stronie.
          Co do realizacji Focus Parku, to też nie jestem pewien czy to wogóle ruszy, wiem tylko jedno, napewno nic nie ruszy w tym roku ;-]
          Szkoda mi tylko, że nie zrobili tego projektu "Stary Browar" bo naprawdę ładnie by się tutaj w Rybniku to odbijało.

          Comment

          • adam363
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2005.02
            • 30

            #6
            kolega chyba nie ma pojecia na temat produkcji piwa i jego przydatnosci .

            Comment

            • Mirek_
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2003.05
              • 5

              #7
              Piwo niefiltrowane z Koszalina ( Sambor ) ma przydatność do 5 -ciu dni - oczywiście przechowywane w odpowiednich warunkach !!!, po otwarciu beczki najlepiej spożyć w ciągu 24 h. ma wtedy najlepsze walory smakowe. Producent zaleca spożycie do 48 h.

              Comment

              • SE-
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.03
                • 20

                #8
                Browar w Rybniku z tego co się orientuje już od jakiegoś czasu nie warzy piwa ... stał się swego rodzaju hurtownią .. Strzelec warzy tylko w Koszalinie i Jędrzejowie.. A w przypadku gdy sprzedadzą Broka producentowi piwa Faxe to tylko w Jędrzejowie

                Comment

                • zythum
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2001.08
                  • 8305

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam363
                  kolega chyba nie ma pojecia na temat produkcji piwa i jego przydatnosci .
                  Taa, a mógłbyś to rozszerzyć? Może bym wtedy się dowiedział w końcu czegoś.
                  To inaczej miało być, przyjaciele,
                  To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                  Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                  Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                  Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                  Rządzący światem samowładnie
                  Królowie banków, fabryk, hut
                  Tym mocni są, że każdy kradnie
                  Bogactwa, które stwarza lud.

                  Comment

                  • zythum
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2001.08
                    • 8305

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mirek_
                    Piwo niefiltrowane z Koszalina ( Sambor ) ma przydatność do 5 -ciu dni - oczywiście przechowywane w odpowiednich warunkach !!!, po otwarciu beczki najlepiej spożyć w ciągu 24 h. ma wtedy najlepsze walory smakowe. Producent zaleca spożycie do 48 h.
                    Jeżeli chodzi o "po otwarciu beczki" to jest oczywiste ale na stronach browaru nie jest to tak sformułowane.
                    Co do 5 dni to cały czas pozostaje pytanie dlaczego tyle? Przecież piwo niepasteryzowane i niefiltrowane można przechowywać i rok (każdy kto warzył piwo w domu to wie).
                    To inaczej miało być, przyjaciele,
                    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                    Rządzący światem samowładnie
                    Królowie banków, fabryk, hut
                    Tym mocni są, że każdy kradnie
                    Bogactwa, które stwarza lud.

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23981

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam363
                      kolega chyba nie ma pojecia na temat produkcji piwa i jego przydatnosci .
                      Na pewno z miłą chęcią wyjaśniisz proszę nieobeznanym, dlaczego uwarzenie piwa w warunach skrajnie niehigienicznych (czyli np. w domu) - piwa które jest słabo odfiltrowane i niepasteryzowane - daje temu piwu o wiele dłuższą trwałość niż temu proponowanemu przez ww browary. Na pewno wykonując takie porównanie - uczynisz więcej dobrego niż swoją kąśliwą uwagą odnośnie tego czy ktoś się zna na czymś czy nie.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • adam363
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2005.02
                        • 30

                        #12
                        ale ja o tym wiem pracuje w koszlinskim browarz.

                        Comment

                        • zythum
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2001.08
                          • 8305

                          #13
                          Ale cały czas nic nie wyjaśniasz. I co z tego, że pracujesz w browarze, to jeszcze nic nie znaczy. Odpowiedz dlaczego piwo niefiltrowane i niepasteryzowane z browaru Koszalin ma tylko 48 godzin termin przydatności (czy 5 dni jak padło w każdym razie bardzo krótki) podczas gdy normalnie piwo niepasteryzowane i niefiltrowane można przechowywać latami (w zależności od zawartości ekstraktu i stężenia alkoholu)? Albo napisz wyraźnie, że chodzi o piwo PO otwarciu beczki ale wtedy pytanie dlaczego nie zaznaczono tego wyraźnie na stronie? Zapis w takiej formie sugerujący ledwe dwu dniowy termin przydatności na pewno nie zachęca handlowców do sprzedaży tego piwa.
                          To inaczej miało być, przyjaciele,
                          To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                          Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                          Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                          Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                          Rządzący światem samowładnie
                          Królowie banków, fabryk, hut
                          Tym mocni są, że każdy kradnie
                          Bogactwa, które stwarza lud.

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam363
                            ale ja o tym wiem pracuje w koszlinskim browarz.
                            Szkoda, że nie masz tego w profilu

                            Po za tym sama praca w browarze o niczym nie świadczy. Albo piszesz, co masz na myśli - bo akurat tu trafiłes na grono, które sporo wie o piwie - albo może najpierw lepiej poczytaj, o czym piszemy i wtedy się odzywaj.

                            A wracając do tematu - podejrzewam, że to piwo niepasteryzowane i niefiltrowane jest po prostu lekko odfiltrowane, co obniża jego trwałość.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • adam363
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2005.02
                              • 30

                              #15
                              Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane zdecydowanie ma krotsza trwalsc.Wyjasniam dlaczego. Natomiast filtracja i pasteryzacja piwa ma za zadanie przerwac wszelkie procesy fermentacyjne drozdzy.Co do trwalosci ww piwa ,po otwarciu kegi 48h.max do 5 dni

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X