Brok-Strzelec - ze strony internetowej.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JAckson
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2004.05
    • 6123

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam363
    Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane zdecydowanie ma krotsza trwalsc.Wyjasniam dlaczego. Natomiast filtracja i pasteryzacja piwa ma za zadanie przerwac wszelkie procesy fermentacyjne drozdzy.Co do trwalosci ww piwa ,po otwarciu kegi 48h.max do 5 dni
    To niewiele wyjaśnia. Albo ja nie załapałem...
    MM961
    4:-)

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam363
      Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane zdecydowanie ma krotsza trwalsc.Wyjasniam dlaczego. Natomiast filtracja i pasteryzacja piwa ma za zadanie przerwac wszelkie procesy fermentacyjne drozdzy.Co do trwalosci ww piwa ,po otwarciu kegi 48h.max do 5 dni

      Tutaj kolega udowadnia, że sam się nie zna na piwie. Już wyjaśniam dlaczego: pasteryzacja utrwala piwo przefiltrowane, ponieważ po filtracji nie zostają w piwie żywe drożdże, które pracowałyby i w ten sposób wpływałyby na ciągły rozwój piwa.
      Last edited by Marusia; 2005-03-18, 13:50.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • JAckson
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2004.05
        • 6123

        #18
        Zastanawia mnie jedna sprawa. Czy przetoczenie niepasteryzowanego i niefiltrowanego piwa do np. kega zapewnia mu warunki sprzyjające długotrwałej przydatności do spożycia ? Przypominam, że nie dodaje się tam dodatkowych cukrów w celu dofermentowania.
        Last edited by JAckson; 2005-03-18, 14:03.
        MM961
        4:-)

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #19
          No i tu kolega Adam właśnie mógłby nam pomóc, ale on pewnie nie wie
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • SE-
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.03
            • 20

            #20
            Zgadzam sie z przedmówczynią .. główne zadanie pasteryzacji czy to w przepływie czy to tunelowej jest zmniejszenie no niezbędnego niskiego poziomu szans drobnoustrojów na przeżycie w piwie. Co to ważności do spożycia ... piwo produkowane w browarze jest klarowane oraz filtrowane .. i jak rozlewane jest w postaci niespasteryzowanej posiada niską trwałość z uwagi na występowanie drobnoustrojów w tym piwie ... Jeśli jednak to piwo nie zostanie przefiltrowane zawiera w sobie pewne ilości drożdży i jego trwałość znacznie wzrasta przez to że te drożdże pracując wytwarzają dwutlenek węgla który skutecznie oddziela piwo od powietrza .. jak wiadomo drobnoustroje tlenowe są największą przyczyną zepsucia się piwa ...

            Takie jest moje zdanie może się mylę .. czekam na opinie i poprawki

            Comment

            • adam363
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2005.02
              • 30

              #21
              wiem co pisze filtyje piwo.prosze pani

              Comment

              • zythum
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2001.08
                • 8305

                #22
                Ok, napisałeś w pewnym momencie, że chodzi o czas OD otwarcia beczki i o takie stwierdzenie mi chodziło bo to co napisano na stronie można zrozumieć jako termin przydatności do spożycia zamkniętej beczki. I moim zdaniem nie jest to dobre sformułowanie bo zniechęca właścicieli lokali do brania tegopiwa.

                O pasteryzacji, niepasteryzacji, filtracji itp. nie chcę się rozpisywać bo nie było to głównym celem moich pytań. Wbrew pozorom wiem co oznaczają te terminy
                To inaczej miało być, przyjaciele,
                To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                Rządzący światem samowładnie
                Królowie banków, fabryk, hut
                Tym mocni są, że każdy kradnie
                Bogactwa, które stwarza lud.

                Comment

                • zythum
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2001.08
                  • 8305

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam363
                  wiem co pisze filtyje piwo.prosze pani
                  Chyba nie wiesz. Proszę Pana
                  To inaczej miało być, przyjaciele,
                  To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                  Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                  Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                  Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                  Rządzący światem samowładnie
                  Królowie banków, fabryk, hut
                  Tym mocni są, że każdy kradnie
                  Bogactwa, które stwarza lud.

                  Comment

                  • adam363
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2005.02
                    • 30

                    #24
                    co chcieli byscie wiedziec.pytajcie

                    Comment

                    • adam363
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2005.02
                      • 30

                      #25
                      bedziemy sie sprzeczac kto wie lepiej.bez zensu

                      Comment

                      • zythum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2001.08
                        • 8305

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam363
                        1. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane zdecydowanie ma krotsza trwalsc.Wyjasniam dlaczego. 2. Natomiast filtracja i pasteryzacja piwa ma za zadanie przerwac wszelkie procesy fermentacyjne drozdzy.Co do trwalosci ww piwa ,po otwarciu kegi 48h.max do 5 dni
                        1. Nieprawda. Piwo takie ma właśnie największą trwałość
                        2. Nie do końca prawda. Ma "zabić" w piwie drobnoustroje które wpływają na utlenianie czylipsucie się piwa, filtracja natomiast pozbawia piwo drożdży a nie zatrzymuje ich działalność,

                        Ciekawe skąd bierzesz swoje "wiadomości"? Jeżeli naprawdę pracujesz w browarze to zgłoś się do technologa i lepiej popraw swoją "wiedzę".
                        To inaczej miało być, przyjaciele,
                        To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                        Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                        Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                        Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                        Rządzący światem samowładnie
                        Królowie banków, fabryk, hut
                        Tym mocni są, że każdy kradnie
                        Bogactwa, które stwarza lud.

                        Comment

                        • adam363
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2005.02
                          • 30

                          #27
                          kolego nie wiem skad masz te wiadomosci no ale trudno.piwo jest pasteryzowane z tego wzgledu ze:zabija drobnoustrojei zwiekrza trwalosc.tak na marginesie to piwo pasteryzowane jest w temp.65 stopni .a jezeli chodzi o filtracje to kolegoozbawia drozdzy to sie zgadza.piwo filtryje sie przez rozne granulacje ziemi okrzemkowej i jadna z rodzaju ziemi ma za zadanie przerwac proces fermentacji.to tak krotko i troche rozwlekle napisane

                          Comment

                          • adam363
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2005.02
                            • 30

                            #28
                            mowie tu pasteryzacji tunelowej

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #29
                              Kolega Adaś zna proces, ale nie rozumie, na czym on polega, ot co. Nie ma co dyskutować.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19260

                                #30
                                szkoda, bo zaczynała mi się podobać ta dyskusja

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X