Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam363
Brok-Strzelec - ze strony internetowej.
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam363Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane zdecydowanie ma krotsza trwalsc.Wyjasniam dlaczego. Natomiast filtracja i pasteryzacja piwa ma za zadanie przerwac wszelkie procesy fermentacyjne drozdzy.Co do trwalosci ww piwa ,po otwarciu kegi 48h.max do 5 dni
Tutaj kolega udowadnia, że sam się nie zna na piwie. Już wyjaśniam dlaczego: pasteryzacja utrwala piwo przefiltrowane, ponieważ po filtracji nie zostają w piwie żywe drożdże, które pracowałyby i w ten sposób wpływałyby na ciągły rozwój piwa.Last edited by Marusia; 2005-03-18, 13:50.
Comment
-
-
Zastanawia mnie jedna sprawa. Czy przetoczenie niepasteryzowanego i niefiltrowanego piwa do np. kega zapewnia mu warunki sprzyjające długotrwałej przydatności do spożycia ? Przypominam, że nie dodaje się tam dodatkowych cukrów w celu dofermentowania.Last edited by JAckson; 2005-03-18, 14:03.MM961
4:-)
Comment
-
-
No i tu kolega Adam właśnie mógłby nam pomóc, ale on pewnie nie wie
Comment
-
-
Zgadzam sie z przedmówczynią .. główne zadanie pasteryzacji czy to w przepływie czy to tunelowej jest zmniejszenie no niezbędnego niskiego poziomu szans drobnoustrojów na przeżycie w piwie. Co to ważności do spożycia ... piwo produkowane w browarze jest klarowane oraz filtrowane .. i jak rozlewane jest w postaci niespasteryzowanej posiada niską trwałość z uwagi na występowanie drobnoustrojów w tym piwie ... Jeśli jednak to piwo nie zostanie przefiltrowane zawiera w sobie pewne ilości drożdży i jego trwałość znacznie wzrasta przez to że te drożdże pracując wytwarzają dwutlenek węgla który skutecznie oddziela piwo od powietrza .. jak wiadomo drobnoustroje tlenowe są największą przyczyną zepsucia się piwa ...
Takie jest moje zdanie może się mylę .. czekam na opinie i poprawki
Comment
-
-
Ok, napisałeś w pewnym momencie, że chodzi o czas OD otwarcia beczki i o takie stwierdzenie mi chodziło bo to co napisano na stronie można zrozumieć jako termin przydatności do spożycia zamkniętej beczki. I moim zdaniem nie jest to dobre sformułowanie bo zniechęca właścicieli lokali do brania tegopiwa.
O pasteryzacji, niepasteryzacji, filtracji itp. nie chcę się rozpisywać bo nie było to głównym celem moich pytań. Wbrew pozorom wiem co oznaczają te terminyTo inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam363wiem co pisze filtyje piwo.prosze paniTo inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam3631. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane zdecydowanie ma krotsza trwalsc.Wyjasniam dlaczego. 2. Natomiast filtracja i pasteryzacja piwa ma za zadanie przerwac wszelkie procesy fermentacyjne drozdzy.Co do trwalosci ww piwa ,po otwarciu kegi 48h.max do 5 dni
2. Nie do końca prawda. Ma "zabić" w piwie drobnoustroje które wpływają na utlenianie czylipsucie się piwa, filtracja natomiast pozbawia piwo drożdży a nie zatrzymuje ich działalność,
Ciekawe skąd bierzesz swoje "wiadomości"? Jeżeli naprawdę pracujesz w browarze to zgłoś się do technologa i lepiej popraw swoją "wiedzę".To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
-
kolego nie wiem skad masz te wiadomosci no ale trudno.piwo jest pasteryzowane z tego wzgledu ze:zabija drobnoustrojei zwiekrza trwalosc.tak na marginesie to piwo pasteryzowane jest w temp.65 stopni .a jezeli chodzi o filtracje to kolegoozbawia drozdzy to sie zgadza.piwo filtryje sie przez rozne granulacje ziemi okrzemkowej i jadna z rodzaju ziemi ma za zadanie przerwac proces fermentacji.to tak krotko i troche rozwlekle napisane
Comment
-
-
Kolega Adaś zna proces, ale nie rozumie, na czym on polega, ot co. Nie ma co dyskutować.
Comment
-
Comment