Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Axel
Krótka ankieta - czyli prośba o pomoc dla studenta!
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AxelZnowu czysta teoria - zmienia się właściciel, lecz wszystko pozostaje bez zmian.Ostatnia zmiana dokonana przez iron; 2005-04-12, 11:41.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Poza tak drastycznymi przypadkami, gdy browar w ogóle przestaje istnieć, a jego piwo znika (albo pojawia się w zupełnie innym browarze), są i sytuacje, gdy po zmianie właściciela piwo traci - np. niegdysiejszy leżajski Full... Ale może również zyskać.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumBrakuje w tej ankiecie relatywnej możliwości odpowiedzi: tak, nie, to zależy od browaru
Jak wcześniej wspomniałem - czysta teoria, bez wdawania się w szczegóły.
Comment
-
-
Ok, znowu troszkę przesunąłem w czasie datę opublikowania wyników obu ankiet. Wyniki będą już na 100% w środę lub czwartek (27, 28.IV.).
Jednocześnie proszę wszystkich, którzy jeszcze nie zerkneli na drugą ankietę , żeby ją wypełnili.
Comment
-
-
Czas publikacji wyników nadszedł. Dzisiaj na przystawkę idzie druga, uzupełniająca ankieta. Wyniki chyba nikogo nie zaskoczą . Jutro danie główne, czyli pierwsza, zasadnicza ankieta.
Ankieta 2 (uzupełniająca)
Próba: 36 osób
Czy zrezygnował(a)byś z kupowania swojego ulubionego piwa, gdyby:
1) Zmienił się jego smak (na taki, który mniej Ci odpowiada) Tak - 100%
2) Wzrosła jego cena (o 20-30 gr) Tak - 2,78%, Nie - 97,22%
3) Zmienił się browar, który je produkuje (smak i cena bez zmian) Tak - 22,22%, Nie - 77,78%
4) Produkujący je browar zmienił właściciela (inna firma, ten sam browar) Tak - 5,56%, Nie - 94,44%
5) Zmieniła się nazwa piwa (smak i cena bez zmian) Tak - 8,33%, Nie - 91,67%
Dzięki wszystkim, którzy wypełnili ankietę i jednocześnie proszę tych wszystkich, którzy nie zapoznali się jeszcze z ankietą główną o jej wypełnienie; szczególnie mieszkańców województw: opolskiego, podkarpackiego, świętokrzyskiego, warmińsko-mazurskiego i zachodniopomorskiego.
Comment
-
-
Z lekkim opóźnieniem publikuję wyniki ankiety.
Próba: 270 osób
Jaką markę piwa kupujesz najczęściej? (pierwsza dziesiątka, a właściwie jedenastka)
1. Tyskie - 10,0%
2. Lech - 7,4%
3. Żywiec - 6,7%
4. Żubr - 5,6%
5. Lwówek Śląski* - 5,4%
6. Perła - 4,1%
7. Specjal - 3,7%
8. Tatra - 3,3%
9-11. Brok, Ciechanów*, Harnaś - po 2,6%
* - wszystkie piwa z tego browaru
Co sprawia, że najczęściej kupujesz w/w markę piwa?
Smak - 77,8%
Cena - 10,0%
Dostępność - 5,2%
Opakowanie - 0,4%
Inne - 6,7%
Zaznacz marki piwa kupowane przez Ciebie w ciągu ostatniego roku (pierwsza dwudziestka)
1. Tyskie - 54,1%
2. Żywiec - 51,9%
3. Lech - 45,2%
4. Okocim - 43,0%
5. Żubr - 40,0%
6. Heineken - 38,9%
7. Tatra - 37,4%
8. Carlsberg - 33,3%
9. Perła - 31,9%
10. Dębowe Mocne - 31,5%
11. Harnaś - 30,0%
12. Brok - 25,9%
13. Warka Jasne Pełne - 25,2%
14. Palm - 24,0%
15. Królewskie - 23,3%
16. Kasztelan - 22,2%
17. Warka Strong - 21,9%
18. Piast - 19,6%
19. Strzelec - 17,4%
20. Specjal - 16,3%
Jak często pijesz piwo?
Codziennie - 27,0%
Kilka razy w tygodniu - 45,6%
Kilka razy w miesiącu - 23,3%
Bardzo rzadko (kilka razy w roku) - 4,1%
A teraz troszkę danych demograficznych
Mężczyzna - 84,8%
21-30 lat - 49,6%
31-40 lat - 25,2%
41-50 lat - 12,2%
51-60 lat - 3,0%
powyżej 60 lat - 0,4%
Miejsce zamieszkania:
miasto powyżej 100 tys. mieszkańców - 70,0%
miasto 10-100 tys. mieszkańców - 19,6%
miasto poniżej 10 tys. mieszkańców - 5,2%
wieś - 5,2%
Województwo:
Dolnośląskie - 10,7%
Kujawsko-Pomorskie - 3,0%
Lubelskie - 3,3%
Lubuskie - 3,0%
Łódzkie - 5,2%
Małopolskie - 12,2%
Mazowieckie - 24,1%
Opolskie - 1,9%
Podkarpackie - 1,9%
Podlaskie - 2,2%
Pomorskie - 7,8%
Śląskie - 11,1%
Świętokrzyskie - 1,5%
Warmińsko-Mazurskie - 1,5%
Wielkopolskie - 8,5%
Zachodniopomorskie - 2,2%
Comment
-
-
I to koniec wyników?
a już myślałam że w pracy to trzeba trochę więcej napisać i spróbować wykazać jakieś zależności.
Wiem że jestem pod tym względem uperdliwa, ale ja bym pracy tylko z takimi wynikami nie przyjęła.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zythum2. w Badaniach marketingowych raczej nie stosuje sie losowych ale szczegółowo dobrane zgodnie z założeniem badań, wazny jest REPREZENTATYWNOŚĆ. Warunkiem jest za to uwzględnenie proporcji. i tu ta ankieta ma sens w zależności od tezy pracy. Kolega może badać szczegółową ppulację piwoszy z internetu. Ot tak na szybko.
Typowa losowość badań wbrew myśleniu laików jest obwarowana wielu zasadami. Robi się to według np.: teorii wielkich liczb.
NIe chce tu rozwijać tematu badańmarketingowych - różnią się one zasadniczo od badań statystycznych wykonywanych np.: w biologii czy medycynie.
Liczyłam wiele takich bzdur i dla biologów, i dla psychologów, dla ekonomistów i nawet lekarzy. Wszędzie zachowuje się zasady statystyki. A badanie marketingowe również wymaga zastosowania zasad statystyki.
A próba o której piszesz, odzwierciedlająca proporcje (inaczej dobór kwotowy), może być i REPREZENTATYWNA i LOSOWA.
Comment
-
-
ależ Cyrkonio, Axel nie miał wklejać tu całej swojej pracy, tylko podsumowane wyniki ankiety. Przed oddaniem pracy organom uczelnianym to raczej spore ryzyko, by publikować ją w internecie.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
Comment