Tak było w większości knajp rejon Starego Smokowca i Popradu.
Prawidłowe nalewanie piwa
Collapse
X
-
lejcie sobie jak chcecie
kształt szkła jest ważny, bo np. taki test Jever czy Plisner Urquell ?
ten sam sklep, ta sama droga, ta sama lodówka, to samo szkło od Gilde Ratskeller.
lepszy czeski, ale druga butelka w oryginalnych szklankach ! JEVER lepsssszy yyComment
-
Jak ktoś nie miał okazji spróbować samemu ponalewać piwa do szklanek, to polecam wizytę w Pilznie i zwiedzenie Gambrinusa.
Co prawda nic odkrywczego się nie zobaczy, tu lepiej Urquela, ale na koniec jest wizyta w ichniejszej knajpce i przez prawie godzinę można sobie ponalewać pod okiem fachowca!!!
Moja grupa miała szczęście wpaść pod skrzydełka Głównego Piwowara.
Sporo ciekawych informacji dotyczących odpowiedniego szkła i sposobów nalewania.
polecamPiwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin FranklinComment
-
Miałem okazję pracować w niemieckiej gastronomii za barem. Na kranach mieliśmy trzy gatunki piwa, pils, export i hefe-weizen, (oraz dunkel i kristal weizen z butelki) każde nalewało się inaczej i oczywiście do innego szkła. Wszystkie kegi magazynowane i zapinane do instalacji były w chłodni (6C), kegi z weizenem składowane były do góry dnem i odwracane przed zapięciem. Szkło myte były w spülboy’u ( w Polsce sanepid tego zabrania), przed nalaniem piwa, spłukiwane (zraszane) zimną wodą aby schłodzić szkło i wypłukać ewentualne resztki detergentu, który zniszczyłby pianę. Weizena lało się na raz, szklanka pod kątem 45 stopni do ¾ nalania, potem pionowo żeby uzyskać czapę z piany, export lany ( w kufle) był też na raz z tym że na koniec kran do tyłu żeby uzyskać ładną pianę. Najwięcej zabawy było z pilsem, którego laliśmy w pokale na kilka razy, szklanka pionowo, potem czekanie aż opadnie piana i tak do uzyskania pełnego szkła i sztywnej piany. Stare niemieckie powiedzenie głosi, że na dobrego pilsa czeka się siedem minut.Comment
-
Nalewanie piwa
Witam wszystkich serdecznie!
Chciałbym się dowiedzieć, jak prawidłowo powinno się nalewać piwo. Czytałem różne wypowiedzi na ten temat, jednak zdania są podzielone. Jedni lansują sposób: 3/4 po ściance, szklanka pod kątem 45 stopni; resztę wlać z góry pionowo by powstała piana. Inny sposób, z jakim się spodkałem, to wlewać partiami piwo do pionowo ustawionej szklanki, odczekać aż piana opadnie i czynność powtórzyć.
Który więc sposób jest prawidłowy?
Czy sposób nalewania piwa zależy od jego rodzaju? Np. czy piwa ciemne nalewamy inaczej niż jasne? (nie chodzi mi tutaj o naczynia, bo to raczej jest oczywiste )
Zdaję sobie sprawę, że podobny temat był już poruszany na forum. Jednak jak już wspomniałem, nie znalazłem tam dokładnej odpowiedzi na powyższe pytania.Comment
-
Według mnie pierwszy sposób jest lepszy do piw jasnych.Dodatkowo przy ostatnim nalewaniu nie może być nalewak "zamoczony"w piwie czy piance.Odległość od powierzchni piwa do nalewaka z 10 cm.Po nalaniu pianka powinna być gruba na 2 palceLast edited by Dariobeer; 2012-03-12, 14:30.Comment
-
Było na ten temat, m.in. tu: http://browar.biz/forum/showthread.p...Nalewanie+piwa i tu też: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=11249Last edited by Rycho_128; 2012-03-12, 14:49.Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Comment
-
Co kraj to obyczaj, inaczej nalewają w Czechach inaczej w Beneluksie. Nie da sie stwierdzić, który lepszy a który gorszy.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Da się natomiast stwierdzić, że wystarczy temat przeczytać od początku i wie się już prawie wszystko. A reszta zależy już od gustuŚwiat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"Comment
Comment