Tak było w większości knajp rejon Starego Smokowca i Popradu.
Prawidłowe nalewanie piwa
Collapse
X
-
lejcie sobie jak chcecie
kształt szkła jest ważny, bo np. taki test Jever czy Plisner Urquell ?
ten sam sklep, ta sama droga, ta sama lodówka, to samo szkło od Gilde Ratskeller.
lepszy czeski, ale druga butelkaw oryginalnych szklankach ! JEVER lepsssszy yy
Comment
-
Jak ktoś nie miał okazji spróbować samemu ponalewać piwa do szklanek, to polecam wizytę w Pilznie i zwiedzenie Gambrinusa.
Co prawda nic odkrywczego się nie zobaczy, tu lepiej Urquela, ale na koniec jest wizyta w ichniejszej knajpce i przez prawie godzinę można sobie ponalewać pod okiem fachowca!!!
Moja grupa miała szczęście wpaść pod skrzydełka Głównego Piwowara.
Sporo ciekawych informacji dotyczących odpowiedniego szkła i sposobów nalewania.
polecamPiwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin FranklinComment
-
Miałem okazję pracować w niemieckiej gastronomii za barem. Na kranach mieliśmy trzy gatunki piwa, pils, export i hefe-weizen, (oraz dunkel i kristal weizen z butelki) każde nalewało się inaczej i oczywiście do innego szkła. Wszystkie kegi magazynowane i zapinane do instalacji były w chłodni (6C), kegi z weizenem składowane były do góry dnem i odwracane przed zapięciem. Szkło myte były w spülboy’u ( w Polsce sanepid tego zabrania), przed nalaniem piwa, spłukiwane (zraszane) zimną wodą aby schłodzić szkło i wypłukać ewentualne resztki detergentu, który zniszczyłby pianę. Weizena lało się na raz, szklanka pod kątem 45 stopni do ¾ nalania, potem pionowo żeby uzyskać czapę z piany, export lany ( w kufle) był też na raz z tym że na koniec kran do tyłu żeby uzyskać ładną pianę. Najwięcej zabawy było z pilsem, którego laliśmy w pokale na kilka razy, szklanka pionowo, potem czekanie aż opadnie piana i tak do uzyskania pełnego szkła i sztywnej piany. Stare niemieckie powiedzenie głosi, że na dobrego pilsa czeka się siedem minut.Comment
-
Nalewanie piwa
Witam wszystkich serdecznie!
Chciałbym się dowiedzieć, jak prawidłowo powinno się nalewać piwo. Czytałem różne wypowiedzi na ten temat, jednak zdania są podzielone. Jedni lansują sposób: 3/4 po ściance, szklanka pod kątem 45 stopni; resztę wlać z góry pionowo by powstała piana. Inny sposób, z jakim się spodkałem, to wlewać partiami piwo do pionowo ustawionej szklanki, odczekać aż piana opadnie i czynność powtórzyć.
Który więc sposób jest prawidłowy?
Czy sposób nalewania piwa zależy od jego rodzaju? Np. czy piwa ciemne nalewamy inaczej niż jasne? (nie chodzi mi tutaj o naczynia, bo to raczej jest oczywiste)
Zdaję sobie sprawę, że podobny temat był już poruszany na forum. Jednak jak już wspomniałem, nie znalazłem tam dokładnej odpowiedzi na powyższe pytania.Comment
-
Według mnie pierwszy sposób jest lepszy do piw jasnych.Dodatkowo przy ostatnim nalewaniu nie może być nalewak "zamoczony"w piwie czy piance.Odległość od powierzchni piwa do nalewaka z 10 cm.Po nalaniu pianka powinna być gruba na 2 palceOstatnia zmiana dokonana przez Dariobeer; 2012-03-12, 14:30.Comment
-
Było na ten temat, m.in. tu: http://browar.biz/forum/showthread.p...Nalewanie+piwa i tu też: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=11249Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2012-03-12, 14:49.Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Comment
-
Co kraj to obyczaj, inaczej nalewają w Czechach inaczej w Beneluksie. Nie da sie stwierdzić, który lepszy a który gorszy.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Da się natomiast stwierdzić, że wystarczy temat przeczytać od początku i wie się już prawie wszystko. A reszta zależy już od gustuŚwiat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"Comment
Related Topics
Collapse
-
W samym centrum Głowna przy Placu Wolności w restauracji i pizzerii "Sami Swoi" od niedawna działa browar.
Jest to browar restauracyjny inny niż wszystkie. Nie ma tu wyszukanych dań z górnej półki i nadętej atmosfery, jest to po prostu zwykły bar z prostą kuchnią + narodowa...-
Channel: Łódzkie
-
-
Browar z restauracją o dość dziwnej nazwie otworzył swe podwoje w listopadzie 2021. Nasza ekipa dotarła tu 12.02.2022 korzystając z ostatniego weekendu gdy można było wykorzystać Bilet Weekendowy PKP IC (beton zarządzający ta firmą zlikwidował go argumentując "bo ludzie jeździli...
-
Channel: Małopolskie
-
-
Browar restauracyjny otwarty w 1995 roku znajduje się na promenadzie tuż nad brzegiem Renu (co widać choćby z adresu). Z dworca kolejowego jest do przejścia 1800 m przez ścisłe centrum miasta. Sporej wielkości biały budynek o szachulcowej konstrukcji i podmurówce z ciemnej cegły, stoi równolegle...
-
Channel: Niemcy
-
-
Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...-
Channel: Niemcy
-
-
Witam,
W poniedziałek wstawiłem swoją drugą warkę z brewkita - tym razem padło na Silesian Porter. Fermentacja wystartowała w ciągu 4h i przez dwie doby wydobywała się bardzo duża ilość CO2 jednak praktycznie w ogóle nie było piany ( zaobserwowałem jedynie krążki ciemnej...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment