Prawidłowe nalewanie piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ushi
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.03
    • 148

    #31
    Tak było w większości knajp rejon Starego Smokowca i Popradu.

    Comment

    • robzol
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.08
      • 2

      #32
      lejcie sobie jak chcecie

      kształt szkła jest ważny, bo np. taki test Jever czy Plisner Urquell ?
      ten sam sklep, ta sama droga, ta sama lodówka, to samo szkło od Gilde Ratskeller.
      lepszy czeski, ale druga butelka w oryginalnych szklankach ! JEVER lepsssszy yy

      Comment

      • macas
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2008.02
        • 682

        #33
        Jak ktoś nie miał okazji spróbować samemu ponalewać piwa do szklanek, to polecam wizytę w Pilznie i zwiedzenie Gambrinusa.
        Co prawda nic odkrywczego się nie zobaczy, tu lepiej Urquela, ale na koniec jest wizyta w ichniejszej knajpce i przez prawie godzinę można sobie ponalewać pod okiem fachowca!!!
        Moja grupa miała szczęście wpaść pod skrzydełka Głównego Piwowara.
        Sporo ciekawych informacji dotyczących odpowiedniego szkła i sposobów nalewania.

        polecam
        Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
        Beniamin Franklin

        Comment

        • lynx_lynx
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2011.03
          • 119

          #34
          Miałem okazję pracować w niemieckiej gastronomii za barem. Na kranach mieliśmy trzy gatunki piwa, pils, export i hefe-weizen, (oraz dunkel i kristal weizen z butelki) każde nalewało się inaczej i oczywiście do innego szkła. Wszystkie kegi magazynowane i zapinane do instalacji były w chłodni (6C), kegi z weizenem składowane były do góry dnem i odwracane przed zapięciem. Szkło myte były w spülboy’u ( w Polsce sanepid tego zabrania), przed nalaniem piwa, spłukiwane (zraszane) zimną wodą aby schłodzić szkło i wypłukać ewentualne resztki detergentu, który zniszczyłby pianę. Weizena lało się na raz, szklanka pod kątem 45 stopni do ¾ nalania, potem pionowo żeby uzyskać czapę z piany, export lany ( w kufle) był też na raz z tym że na koniec kran do tyłu żeby uzyskać ładną pianę. Najwięcej zabawy było z pilsem, którego laliśmy w pokale na kilka razy, szklanka pionowo, potem czekanie aż opadnie piana i tak do uzyskania pełnego szkła i sztywnej piany. Stare niemieckie powiedzenie głosi, że na dobrego pilsa czeka się siedem minut.

          Comment

          • mmichael
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2011.02
            • 10

            #35
            Nalewanie piwa

            Witam wszystkich serdecznie!

            Chciałbym się dowiedzieć, jak prawidłowo powinno się nalewać piwo. Czytałem różne wypowiedzi na ten temat, jednak zdania są podzielone. Jedni lansują sposób: 3/4 po ściance, szklanka pod kątem 45 stopni; resztę wlać z góry pionowo by powstała piana. Inny sposób, z jakim się spodkałem, to wlewać partiami piwo do pionowo ustawionej szklanki, odczekać aż piana opadnie i czynność powtórzyć.

            Który więc sposób jest prawidłowy?
            Czy sposób nalewania piwa zależy od jego rodzaju? Np. czy piwa ciemne nalewamy inaczej niż jasne? (nie chodzi mi tutaj o naczynia, bo to raczej jest oczywiste )

            Zdaję sobie sprawę, że podobny temat był już poruszany na forum. Jednak jak już wspomniałem, nie znalazłem tam dokładnej odpowiedzi na powyższe pytania.

            Comment

            • Dariobeer
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2008.03
              • 213

              #36
              Według mnie pierwszy sposób jest lepszy do piw jasnych.Dodatkowo przy ostatnim nalewaniu nie może być nalewak "zamoczony"w piwie czy piance.Odległość od powierzchni piwa do nalewaka z 10 cm.Po nalaniu pianka powinna być gruba na 2 palce
              Ostatnia zmiana dokonana przez Dariobeer; 2012-03-12, 14:30.
              www.birofilistyka.jimdo.com

              Comment

              • Rycho_128
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2007.03
                • 1054

                #37
                Było na ten temat, m.in. tu: http://browar.biz/forum/showthread.p...Nalewanie+piwa i tu też: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=11249
                Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2012-03-12, 14:49.
                Gdański Browar WaRy
                Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #38
                  Co kraj to obyczaj, inaczej nalewają w Czechach inaczej w Beneluksie. Nie da sie stwierdzić, który lepszy a który gorszy.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • żąleną
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.01
                    • 13239

                    #39
                    Trochę się da. Nalewając po ściance, uzyska się piwo bardziej nagazowane, więc kto takiego nie lubi, powinien nalewać po czesku, czyli z góry na kilka razy.

                    Comment

                    • kangurpl
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.03
                      • 2660

                      #40
                      Da się natomiast stwierdzić, że wystarczy temat przeczytać od początku i wie się już prawie wszystko. A reszta zależy już od gustu
                      Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                      "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                      "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                      Comment

                      • tomolek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.05
                        • 1752

                        #41
                        jeszcze na ten temat tutaj:

                        Welkom in de wereld van Duvel. Kom meer te weten over het unieke brouwproces, de geschiedenis en het schenkritueel. Het beste blond Belgisch bier ter wereld.
                        www.ohbeautifulbeer.com

                        www.mateuszdrozdowski.pl

                        „Kwaśny Edi herbu Koreb

                        Comment

                        Related Topics

                        Collapse

                        • pebejot
                          Głowno, Plac Wolności 11/13, Restauracja&Pizza Sami Swoi
                          pebejot
                          W samym centrum Głowna przy Placu Wolności w restauracji i pizzerii "Sami Swoi" od niedawna działa browar.
                          Jest to browar restauracyjny inny niż wszystkie. Nie ma tu wyszukanych dań z górnej półki i nadętej atmosfery, jest to po prostu zwykły bar z prostą kuchnią + narodowa...
                          2020-06-15, 16:39
                        • dadek
                          Stary Sącz, Jana Pawła II 58, Browar Personall Kraft
                          dadek
                          Browar z restauracją o dość dziwnej nazwie otworzył swe podwoje w listopadzie 2021. Nasza ekipa dotarła tu 12.02.2022 korzystając z ostatniego weekendu gdy można było wykorzystać Bilet Weekendowy PKP IC (beton zarządzający ta firmą zlikwidował go argumentując "bo ludzie jeździli...
                          2022-04-08, 01:05
                        • dadek
                          Worms, Am Rhein 3, Hagenbräu
                          dadek
                          Browar restauracyjny otwarty w 1995 roku znajduje się na promenadzie tuż nad brzegiem Renu (co widać choćby z adresu). Z dworca kolejowego jest do przejścia 1800 m przez ścisłe centrum miasta. Sporej wielkości biały budynek o szachulcowej konstrukcji i podmurówce z ciemnej cegły, stoi równolegle...
                          2022-10-30, 20:12
                        • dadek
                          Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
                          dadek
                          Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
                          Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
                          2022-10-26, 22:37
                        • klim55
                          Fermentacja burzliwa - brak piany
                          klim55
                          Witam,

                          W poniedziałek wstawiłem swoją drugą warkę z brewkita - tym razem padło na Silesian Porter. Fermentacja wystartowała w ciągu 4h i przez dwie doby wydobywała się bardzo duża ilość CO2 jednak praktycznie w ogóle nie było piany ( zaobserwowałem jedynie krążki ciemnej...
                          2017-07-20, 16:25
                        • Loading...
                        • Koniec listy.
                        Przetwarzanie...