A jak nalewać piwo niefiltrowane? Ostatnio w knajpie barmanka wlała mi z butelki Hacker-Pschorra i drożdże zamiast rozejść się równomiernie po całej objętości szklanki skupiły się w środku, po czym powoli zaczęły się rozprzestrzeniać. Nie wiem, czy miało to wpływ na smak, ale wyglądało fajnie Samemu nie udało mi się nigdy uzyskać takiego efektu. Czy wpływ może mieć temperatura kufla?
Prawidłowe nalewanie piwa
Collapse
X
-
Z tego co ja zuwazyłem tu w Irlandi to raczej nie leja Guinnessa po sciance tak jak w Polsce.Czesto widziałem jak lalo sie pionowo do szklanki.W ogole "spust" jest ustawiony pionowo do gory,a przy nalewaniu obraca sie go o 180 stopni w dol i w ten sposob leja prosto do szklanki pod chyba ustawionym cisnieniem.Czasami barman ustawia szklanke lekko pod kątem.Faktem jest,ze czasami piwo ustaje sie jakis czas,ale wrazenia wzrokowe sa niesamowite.Jednak dotyczy to tylko piw rodzaju draught,bo np guinnessowski extra stout nie daje takich efektow.Ja generalnie Guinnessa leje dosc szybko po sciance,a zawarta w srodku kuleczka robi swoje natomiast Beamish zawsze jest lany pionowo i bez obawy ze wyleci miesci sie w pincie z fajna pianka sredniej wielkosci.Zauwazyłem, ze jesli piwo jest niezbyt swieze to owe wrazenia wzrokowe sa słabsze i cream head mniejszy.
Comment
-
-
Jaki stary temat, i akurat mnie gryzie ta tematyka.
Bardzo proszę o odpowiedź jak nalewacie piwo swojej produkcji, zwłaszcza mam na myśli piwo pszeniczne.
Czy drożdże z dna również należy podnieść i wlać na koniec do szklanki tak jak w piwach ze sklepu?
Wydaje mi się, że z drożdżami smakuje inaczej, moim zdaniem lepiej, dlatego zacząłem ostatnio wlewać te drożdże, ale tylko do pszenicznego.
Czy wlewając do szklanki piwa w innych stylach (np. Stout, Ale) również należy wlewać drożdże?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gniady Wyświetlenie odpowiedziJaki stary temat, i akurat mnie gryzie ta tematyka.
Bardzo proszę o odpowiedź jak nalewacie piwo swojej produkcji, zwłaszcza mam na myśli piwo pszeniczne.
Czy drożdże z dna również należy podnieść i wlać na koniec do szklanki tak jak w piwach ze sklepu?
Wydaje mi się, że z drożdżami smakuje inaczej, moim zdaniem lepiej, dlatego zacząłem ostatnio wlewać te drożdże, ale tylko do pszenicznego.
Czy wlewając do szklanki piwa w innych stylach (np. Stout, Ale) również należy wlewać drożdże?
Comment
-
-
Partia Przyjaciół Piwa Pszenicznego
Comment
-
-
Ojjj myli się ten, kto myśli, że przelać piwo z butelki do kufla to nic trudnego. To prawdziwa sztuka i finezja gdzie każdy ruch ma znaczenie, a następujące po ...
Filmik o nalewaniu piwa, w Polsce sposób raczej nie spotykany, a w ogóle o polskiej mentalności świadczą komentarze do tego filmu, nie muszę dodawać ze większość z nich na tym forum by nie przeszła.Browar domowy SKOTAR
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika metalsrem Wyświetlenie odpowiedzihttp://www.wykop.pl/link/74564/profe...nalewanie-piwa
Filmik o nalewaniu piwa, w Polsce sposób raczej nie spotykany, a w ogóle o polskiej mentalności świadczą komentarze do tego filmu, nie muszę dodawać ze większość z nich na tym forum by nie przeszła.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziByło już gdzieś kiedyś na browarze. Co do komentarzy, to kilka jest całkiem sensownych. Ja przychylam się do opinii, że akurat w przypadku Stelli, takie nalewanie to przerost formy nad treścią. SA to masówka, nie ma co tam celebrować.Browar domowy SKOTAR
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika metalsrem Wyświetlenie odpowiedzihttp://www.wykop.pl/link/74564/profe...nalewanie-piwa
Filmik o nalewaniu piwa, w Polsce sposób raczej nie spotykany, a w ogóle o polskiej mentalności świadczą komentarze do tego filmu, nie muszę dodawać ze większość z nich na tym forum by nie przeszła.
Smiech, śmiechem, ale właśnie tak powinno się nalewać piwo. Tu widać fachowość, wielką klasę i lata praktyki za barem. Mieszkałem w Londynie prawie 20 lat, troszkę się napatrzyłem na to wszystko. Piękne widowisko warte obejrzenia.
Co do Guinnessa.......nie wiem, czy w przypadku tego piwa sprawdziłby się patent zwany potocznie Turbo Tap, powszechnie używany w US i Australii i NZ. Specjalny typ końcówki nalewaka pozwalający na bardzo szybkie napełnienie kufla. Szczerze mówiąc w UK nigdy tego nie widziałem.
pozd
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika shark_kk Wyświetlenie odpowiedzipetrus33 - zgadzam się z toba absolutnie
Samo patrzenie na na takie "fachowe" nalewanie piwa zwiększa radość z picia, sprawia że to nie jest takiś tam normalny napój tylko coś więcej.Pawełek 11.12.2006 godz. 14.51
Comment
-
-
Był taki program BeerTV (Pokochaj dobre piwo) na Planet. Ktoś nawet wrzucił tu kiedyś linki do ftpa. Bodajże w czwartym odcinku (mistrzostwa barmanów) pokazane było jak myć szklanki, nalewać i serwować piwo. Było też o różnicach w sposobie nalewania piwa w różnych krajach.
Comment
-
Comment