pracowałem w dziale badań i analiz gazety więc troche się na tym znam
Ja pracowałem w dwóch gazetach (jako dziennikarz i fotoreporter) a po przejściu na stanowiska rzecznika wydawałem/wydaję kolejne dwie i wiem, jak trudno zachęcić sporą część ludzi do czytania gazety, za którą muszą zapłacić
Ale jakby co, chętnie pomogę.
Ostatnia zmiana dokonana przez arcy; 2005-03-23, 12:45.
Brałem pod uwagę sytuację w Polsce, a nie w Europie Zachodniej, Słowacji czy Czechach. Myślisz, że "piwosz" kupujący zgrzewkę Warki Strong byłby zainteresowany czytaniem tekstów o walorach smakowych piwa z jakiegoś PGR na północ od Poznania?
Wszystko jest kwestią zawartości takiego magazynu. Goła kobitka na ostatniej stronie okładki znacząco zwiększa zainteresowanie takiego "piwosza", to jako jeden z przykładów.
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Oj, ludzie, ja nie prosze o pomoc finansową, tylko POMYSŁY. Wydawcą się nie martwcie, tylko zawartością
Poważnie pomyślę nad tym w czasie urlopu. Przynajmniej nad ogólną wizją zawartości i układu stron.
Ładnie, kolorowo, dużo ciekawych zdjęć. Teksty niezbyt długie, pisane żywym językiem. Traktujące nie tylko bezpośrednio o piwie. Dużo barteru - z knajpami, browarami itd. - teksty w zamian za promocje, prezenty i konkursy dla czytelników.
Wszystko jest kwestią zawartości takiego magazynu. Goła kobitka na ostatniej stronie okładki znacząco zwiększa zainteresowanie takiego "piwosza", to jako jeden z przykładów.
A dołączona to miesięcznika płytka z "pewnymi" filmami jeszcze bardziej zwiększy nam zainteresowanie. Jeszcze trochę pododajemy i co nam wyjdzie? Nie muszę chyba mówić.
Arcy ma rację - przede wszystkim zdjęcia i porady - to się zawsze sprzedaje. Może byc słowniczek piwosza, jakieś konkursy. Jak napisałem będę miał czas na urlopie nad tym posiedzieć.
Arcy ma rację - przede wszystkim zdjęcia i porady - to się zawsze sprzedaje. Może byc słowniczek piwosza, jakieś konkursy. Jak napisałem będę miał czas na urlopie nad tym posiedzieć.
Aż tak za bardzo nie siedź - ogólną koncepcję już mam Generalnie nie wpadliście na nic innego niz ja
Książka kucharska w odcinkach. Nowości w promocjach i gadżetach okołopiwnych - niestety, trzeba by zachwalać nową smycz Harnasia itp. Piwo w PRL - ostatnio niestety takie wspominki z minionego ustroju są w modzie. Koniecznie rankingi - najlepsza knajpa, piwo, najładniejsza etykietka itp.
I jeszcze coś - wywiady. Ale nie tylko z piwowarami itp. Np. ze sportowcami z klubów sponsorowanych przez browary, aktorami z piwnych reklamówek, władzami "piwnych miast" - byleby jakoś wiązało się z piwem.
Comment