Piwny miesięcznik?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

Przepraszam organizację terrorystyczną FCJP, do której sama zresztą należę, za ostatnio braki w polskiej czcionce - bateria w klawiaturze mi sie wyczerpuje, a oczywiście ciągle zapominam kupić nowej Wrzucam posta, patrzę, że seplenię i już nie chce mi sie poprawiać, przyznaję bez bicia
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• iommi
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.07
      • 1522

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
      Iommi, po pierwsze, chyba niezbyt uwaznie przeczytałes calość tematu. Po drugie - a skąd wniosek, że nie byla przeprowadzona kalkulacja? Nie mam 10 lat tylko 100, zatem nie martw się

W tym temacie prosze forumowiczów o ciekawe pomysly na zawartość, szczegołami technicznymi sie zainteresuje kto inny.
      Uważnie przeczytałem i dlatego nie znalazłem nic o finansach. Nie było też nic o czytelniczej grupie docelowej i rozeznaniu rynku potencjalnych reklamodawców... Ale skoro ktoś to zrobił, cieszę się niezmiernie.
      Jeszcze raz, życzę powodzenia i mogę zaręczyć, że jeśli gazeta powstanie będę murowanym prenumeratorem!

Comment

• Marusia
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

To ma być - powtarzam - wytwór komercyjny - zatem będą także reklamy - w końcu z nich pisma się głównie utrzymują.

Tym bardziej upieram się, że nie doczytałeś
        I proszę, nie porównuj do książki browar.biz - to nie będzie czasopismo tworzone jedynie siłami forumowiczów, forumowicze się włączą, ci, którzy bedą chcieli i dostana za to pieniadze, jesli koncept wypali. Interesuje mnie strona redakcyjna tego czasopisma i ten temat służy burzy mózgow na ten własnie temat

www.wrowar.com.pl

Comment

• abernacka
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.12
          • 10862

Bez urazy, ale czuje, że cała ta inicjatywa spali na panewce! Proszę przypomnijcie sobie kwestie założenia stowarzyszenia Browar.biz. Może zamiast tworzenia nowego pisma (raczej zina) może tak dołączyć wspólnego redagowania Piviarii. I jeszcze jedno skąd mieli by się pojawić ci reklamodawcy? Jakoś nie widzę na forum wielu sponsorów którzy by wspierali tą stronę
          Ps. Tak czy siak inicjatywa godna uwagi! Powodzenia!
          Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• Marusia
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

No do licha ciężkiego - kolejny, który nie doczytał. Powtarzam po raz kolejny: NIE INTERESUJA MNIE OPINIE, CZY KTOŚ UWAŻA, ŻE TO WYPALI, CZY NIE WYPALI. Jeśli nie masz żadnego pomysłu, to zmilcz proszę, bo nie pozwolę w tym temacie na przepychanki

www.wrowar.com.pl

Comment

• yendras
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.12
              • 2052

Na rynku jest cała masa przedziwnych czasem, niszowych miesięczników, dwumiesięczników, kwartalników. Wystarczy wejść do empiku. Są, więc pewnie ktoś je kupuje. Wg mnie miesięcznik piwny ma jak najbardziej rację bytu.
              Dobrze by było, żeby - w odróżnieniu od np. wydawnictw nt. wina - nie był adresowany do wąskiej grupy snobów. Dlatego też cena nie mogłaby być zbyt wysoka.
              Być może jakiś kącik kolekcjonerski przyciągnąłby do tego pisma część dość licznego grona zbieraczy.
              Jako potencjalny czytelnik chętnie od czasu do czasu dowiedziałbym się czegoś o piwach z mniej i bardziej odległych krajów - niekoniecznie takich, które widać na półkach lepiej zaopatrzonych marketów.
              Ostatnia zmiana dokonana przez yendras; 2005-03-23, 20:33.

Comment

• abernacka
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.12
                • 10862

Żeby nie było na mnie, że tylko ględzę proponuję, aby na łamach tego pisma zagościły na stałe rubryki takie jak:
                -piwosz w podróży (relacje z wypraw piwnych tych bliskich i dalekich)
                -zamieszczenie kilku ( w każdym numerze) recenzji piw z kraju i ze świata (najlepiej, aby przeplatały się piwa niszowe z tak zwaną masówką)
                -newsu- czyli co w branży piwnej aktualnie piszczy
                -piwne pasje
                -krótkie foto wycieczki po polskich browarach
                -drobne wzmianki na temat gdzie zagubiony polski piwosz mógłby spotkać z ludźmi, którzy mają podobne pasje.
                Jak coś mi przyjdzie jeszcze do głowy na pewno podzielę się tym z wami.
                Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• albeertos
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.10
                  • 2313

Fajny pomysł, w pełni popieram. Skoro modelarze, architekci wnętrz oraz nowożeńcy mają swoje pisma to i piwoszom coś się od życia należy
                  Co do pomysłów:
                  - krzyżówka albo jakieś inne łamigłówki koniecznie z hasłami piwnymi (pomysł Easy)
                  - na ostatniej albo przedostatniej stronie zajawki zawartości następnego numeru żeby już zachęcić do jego kupna
                  - możliwośc prenumeraty i dla prenumeratorów jakas zniżka (np 5% na pół roku, 10% na cały rok) oraz jakiś fajny gadżet w nagrodę - ale wszystko w ramach ekonomicznej kalkulacji
                  - w miarę możliwości relacje z imprez branżowych (targi, konferencje, konkursy piwne w Polsce i w Europie)
                  - coś a'la "ikony" piwne - np. szlakiem Szwejka po Pradze, historia Pilsnera Urquella, Oktoberfest itp.
                  - szlakiem piwnym po świecie - opisywanie kultury piwnej w różnych krajach, znane piwa i browary, trochę danych statystycznych,
                  - koniecznie Piwowarstwo Domowe!!! To może być szansa na naprawdę spory rozwój i zainteresowanie tym tematem.

To na razie wszystko. Nic więcej w tej chwili nie przychodzi mi do głowy, uwzględniając wszystkie pomysły zawarte w tym temacie.
                  trzymam kciuki!
                  (_)>
                  Nigdy się nie poddawaj!!!
                  Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
                  Lech jest tam gdzie jego wiara
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• Hannibal
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.03
                    • 1426

A może dla tych, którzy wykupią roczną prenumeratę, jakieś zniżki na piwka regionalne. Nie wiem tylko, czy będzie to zgodne z ustawą o wychowaniu w trzeźwości. Niech prawnicy się wypowiedzą.
                    "All the good things for those who wait"

Comment

• ergie
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.05
                      • 1041

No do licha ciężkiego - kolejny, który nie doczytał. Powtarzam po raz kolejny: NIE INTERESUJA MNIE OPINIE, CZY KTOŚ UWAŻA, ŻE TO WYPALI, CZY NIE WYPALI. Jeśli nie masz żadnego pomysłu, to zmilcz proszę, bo nie pozwolę w tym temacie na przepychanki
                      o kurna szatan nie kobita

Marusiu takie pismo jest na pewno potrzebne. Powinno być na 100% piwno-domowopino-piwnokolekcjonerskie. Sam kiedyś poszukiwałem w empiku czy czegoś takiego nie ma w sprzedaży. Tylko jeden warunek, że teksty będą pisane przez fachowców a nie przez tych co im się wydaje, że wiedzą coś o piwach z jednej strpony, i tych którym się wydaję, że umieją pisać teksty prasowe

PS.
                      No i oczywiście powinno byc dużo w tym piśmie na temat monachijskich browarów, warzonych przez nie piw i wogóle historii monachijskiego browarnictwa
                      Ostatnia zmiana dokonana przez ergie; 2005-03-23, 23:51.
                      Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
                      ------------------------------------------------------------------
                      Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

Comment

• Hannibal
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.03
                        • 1426

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ergie
                        o kurna szatan nie kobita
                        (...)
                        No i oczywiście powinno byc dużo w tym piśmie na temat monachijskich browarów, warzonych przez nie piw i wogóle historii monachijskiego browarnictwa
                        Racja! Wszystko, co związane z piwem ma swój prapoczątek w Monachium. Z tym sumeryjskim piwem to musi być zatem jakaś niestworzona legenda.
                        "All the good things for those who wait"

Comment

• becik
                          🥛🥛🥛
                          • 2002.07
                          • 14999

A ja uważam że powinno Cię interesować czy ten pomysł wypali czy nie wypali. Albo robisz (Ty lub ktokolwiek inny) ten miesięcznik i wtedy pytasz sie konkretnie co i jak i gromadzisz pomysły do wykorzystania albo sobie gdybasz, a jak sobie gdybasz i marzysz jak Dyzio na łące to po prostu szkoda czasu, zapalu, chęci wszystkich tych, którzy się wypowiadają w temacie (vide książka)

Zeby nie było, że nie mam pomysłu to chętnie bym widział w takim miesięczniku oprócz historii danego jednego polskiego browau w numerze to i jeden-dwa zagraniczne, kącik kolekcjonerski, a także, żeby ne być tylko monotematycznym opisy i ocena innych trunków. również kącik kulinarny byłby dobry.
                          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• żąleną
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.01
                            • 13239

Becik, Marusi nie interesują opinie.

Ale co tam, niech sobie trochę poczyta. Kiedyś założyłem ankietę...

Comment

• zgrredek
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2002.10
                              • 315

Gdyby miała tam być jakaś krzyżówka to chętnie ułożę. "Rozrywka" wydrukowała kiedyś kilka moich jolek.
                              www.collections.pl
                              Forum Kolekcjonerów Rzeczy Najróżniejszych

Comment

• arcy
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2002.07
                                • 7538

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ergie
                                Tylko jeden warunek, że teksty będą pisane przez fachowców a nie przez tych co im się wydaje, że wiedzą coś o piwach z jednej strpony, i tych którym się wydaję, że umieją pisać teksty prasowe
                                Prawie się z Tobą zgadzam. Ten margines na "prawie" to drobny szczególik - fachowcy niech piszą dla fachowców. Jeżeli zrobisz pismo dla mas pisane przez fachowców, zasypią Cię zwroty.

Comment

Przetwarzanie...
                                X