Piwny miesięcznik?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
    Becik, Marusi nie interesują opinie.
    Żą, dzięki za wsparcie

Beciku, nie interesuje mnie też, że uważasz, że powinny mnie interesować

Bardzo wszystkim co się do tej pory wypowiedzieli dziękuję - pomysł jest narazie tylko pomysłem, i to w dodatku nie moim - moim pomysłem jest forma, którą z Wami tu własnie dyskutuję - przepraszam, że nie wstawiłam na samym początku jak ja to widzę, ale zrobiłam to celowo, żeby niczego nie sugerować.

W przyszłym tygodniu będę omawiać koncepcję z pomysłodawcami i oni zadecydują, czy im się to podoba, czy nie
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• arcy
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.07
      • 7538

Ale Ty jesteś tajemnicza

Comment

• zgrredek
        Porucznik Browarny Tester
        • 2002.10
        • 315

Jak to kobieta .......
        www.collections.pl
        Forum Kolekcjonerów Rzeczy Najróżniejszych

Comment

• Pinio74
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.10
          • 3881

Bardzo dużo fajnych pomysłów już jest. Myślę, że jeżeli już wydawcy będą chcieli dobrać się do świadomości masowego klienta i zaatakować go wyrobami mniejszych browarów, to moim zdaniem oprócz suchych tekstów potrzeba dużo dobrej jakości zdjęć różnych naszych piw (coś jak tapety Arta w Browarze). Nic tak nie działa na wyobraźnię jak widok w kufelku bursztynowego piwka, z ładną pianką.
          Może jakaś rozkładówka pt. piwo miesiąca, gdzie byłoby ładne zdjęcie + inne parametry. Pamiętam jako małolat (a raczej średniolat) poszukiwaliśmy wszędzie z kolegami plakatów, żeby obkleić ściany w klubie osiedlowym. Może teraz są jeszcze młodzi ludzie, którym znudziły się wszędzie gołe baby?
          Ostatnia zmiana dokonana przez Pinio74; 2005-03-24, 09:11.
          BIRRARE HUMANUM EST

Comment

• ergie
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.05
            • 1041

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hannibal
            Racja! Wszystko, co związane z piwem ma swój prapoczątek w Monachium. Z tym sumeryjskim piwem to musi być zatem jakaś niestworzona legenda.
            Mamooooooooo (w domyśle Art) Ona się przedrzeźnia.

A tak na poważnie to proponuję taką ramówkę piwnego miesięcznika.

1. Piwne wieści ze świata (informacje na temat piwnych nowinek w kraju i za granicą)
            2. Polskie piwowarstwo (wszystko o polskich piwach i browarach)
            2a. Piwna lista przebojów
            3. Historia piwowarstwa na ziemiach polskich
            4. W Polskę idziemy... czyli przewodnik po piwnych lokalach polskich
            5. Domowe warzenie .. czyli o tym co robić żeby piwo się nie kwasiło ( )
            6. Kącik kolekcjonera
            6a. Piwo w sieci ... czyli krótkie opisy piwnych serwisów i stron internetowych
            7. Piwny Humor
            8. Rusz głową przy kuflu piwa ... czyli konkursy z nagrodami
            9. Listy do redakcji

No i na koniece mogłaby być rozkładówka Piwna Playmate czyli Marusia warząca piwo
            Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
            ------------------------------------------------------------------
            Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

Comment

• e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19274

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yendras
              ...Dobrze by było, żeby - w odróżnieniu od np. wydawnictw nt. wina - nie był adresowany do wąskiej grupy snobów...
              ktoś tu wyraźnie nie zauważa, że dla wielu potencjalnych pijaczy piwa kupowanie piwa, które nie smakuje jak Żywiec i kosztuje 5, 10 czy 15 zł a na dodatek nazwa nie kojarzy mu się z żadną reklamą w TV jest właśnie SNOBIZMEM! takie pismo w gruncie rzeczy i tak zostanie okrzyknięte takim mianem.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yendras
              ...
              Być może jakiś kącik kolekcjonerski przyciągnąłby do tego pisma część dość licznego grona zbieraczy...
              szczerze w to nie wierzę, gdyż znam paru kolekcjonerów w Krakowa, którzy na giełdy nie jeżdżą i na krakowskiej tez się nie pojawili.
              Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2005-03-24, 11:33.

Comment

• breslauer
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 2690

Może w ramach Kącika Kolekcjonera mogłyby się ukazywać informacje o nowościach kolekcjonerskich?
                Chociaż w tym momencie przyszło mi do głowy, że internet (czytaj: forum browar.biz) jest chyba lepszym miejscem do przekazywania takich informacji ... Ale niemniej pomysł podrzucam.

Comment

• Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

Miałem się nie odzywać, ale co tam ...
                  Jeśli pomysłodawca zamierza robić na tym pieniądze (a tak zakładam), to musi zrobić gazetę w typie CKM (jeśli bardziej dla dorosłych) lub "Bravo Browar", jeśli dla gówniarzy. Krótko mówiąc, teksty nie za długie i nie za ambitne, dużo kolorowych obrazków, wariantowo trochę golizny / opowadanie lub minikomiks o perypetiach uczuciowych młodzieży szkolnej, krzyżówka z nagrodą, horoskopy, program telewizyjny,, rubruka o modzie, przewodnik po "pubach", czyli szpanerskich knajpach, duże reklamy Warki Strong, błyszczący papier, cena porównywalna z ceną butelki piwa. Natomiast jeśli chce robić ambitny miesięcznik dla mądrych ludzi, to musi mieć za dużo pieniędzy, bo nie zarobi na tym.

Comment

• JAckson
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🍼🍼
                    • 2004.05
                    • 6123

Jaka szkoda, że Krzysiu ma rację.

NIe było mnie przez dobę na forum a tu taki ważny temat się pojawił. Pomysł świetny ale niestety realia są takie, że albo dochodowe lejwodztwo, wodolejstwo i prym reklam albo niedochodowy, ciekawy, rzetelny miesięcznik. Wolałbym zapłacić więcej za niedochodowy a piszący uczciwie i ciekawie o piwe. Pomysłów na razie nie wpisuję ale chętnie pomyślę. Zresztą padło już wiele ciekawych pomysłów.

Mam nadzieję że Marusia mnie nie zbananuje bo to mój pierwszy post opiniowy w tym temacie
                    MM961
                    4:-)

Comment

• crizz
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.02
                      • 1255

Krzysiu i JAckson - zauważacie tylko skrajności. Nie każde dochodowe czasopismo jest dla głąbów. Pomiędzy reklamami da się znaleźć wiele treści. Wiadomo, że trzeba pójść na kompromisy - ja nie miałbym nic przeciwko konkursom sms-owym*, krzyżówkom czy kolorowym stronom, gdyby to pomogło dotrzeć z wartościowym przekazem do czytelników i utrzymać redakcję nad kreską. Niektóre strony można po prostu przewrócić.

* nie chcę banana - to mój kolejny pomysł na zawartość

Comment

• Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

Przecież wiesz, że zawsze się czepiam. Wydaje mi się tylko nierealne utworzenie takiego pisma - jednocześnie popularnego i wyczerpującego branżowo - bo albo stawia się na ilość, albo na jakość. A co do jakości - zobacz, jak dzisiaj wyglądają Wprost, Przekrój, National Geografic - to są już Bravo Wprost, Bravo Przekrój i Bravo NG. Marusia może mnie nawet zastrzelić kołkiem osikowym, ale nie widzę tego. A już na pewno nie widzę, jak ktoś będzie się opierał na opiniach i pracy forumowiczów - temat "Piszemy własną knigę" wymownie tego dowodzi.

Comment

• Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

No dobra, koledzy, znowu nie doczytujecie
                          Wyraźnie napisałam, że ma to być komercha, nie dla kolekcjonerów i smakoszy, tylko dla gawiedzi, rozrywkowe, z przemycanymi treściami poznawczymi. Napisałam również, że forumowicze prędzej będą mogli przyłożyc do tego pisma rękę jako pismaki, a nie jako czytelnicy!!!! Piszę to po raz kolejny i pewnie nie ostatni
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• dkrasnodebski
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.05
                            • 2316

Ja w całej rozciągłości popieram pomysł Krzysia co by dodać program telewizyjny z tym tylko udziwnieniem aby przy każdym programie było takie show view ino piwne. I tak: jeśli oglądamy horror pijemy porter, jeśli publicystykę pilsa itp.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez dkrasnodebski; 2005-03-24, 19:20.
                            Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

www.radoslawstolar.pl

Comment

• Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

Ja doczytałem. Dlatego napisałem "Bravo Browar". Tylko co to ma z nami wspólnego? Bo ja czegoś takiego na pewno kupować nie będę. Zapytanie to powinno być raczej w dziale "przy piwie".

Comment

• baklazanek
                                † 2014 Piwosz w Raju
                                • 2001.08
                                • 3562

Na pewno w takim miesięczniku powinny być oceny nowych piw pojawiających się na rynku. Ewentualnie miejsca gdzie można je zakupić, choć była by to swojego rodzaju darmowa reklama. Można też by prosić o ocenę przypadkowych ludzi z ulicy.
                                Ludzi interesują ceny piw w lokalach. Można by się w każdym numerze skupić na jednym mieście czy dwóch i porównywać ceny danego piwa w różnych knajpach. Oczywiście jeżeli jest wiedza na temat jakości to również, ale pewnie to już mniej interesowało by czytelnika tak samo jak ?kultura? podawania piwa.
                                Wywiady z właścicielami czy innymi szychami z browarów raczej będą mało interesujące dla ludzi. Choć pewnie w niektórych poruszanych tematach będą mile widziane.

Comment

Przetwarzanie...
                                X