Kiedys ktos bardzo zachwalal piwo Namyslowskie i twierdzil z ogromnym przekonaniem, ze jest robione na wodzie przywozonej cysternami z Czech.
Plotki o produkcji piwa
Collapse
X
-
baklazanek pisal
<. A tak pijemy i jemy różne rzeczy nie przejmując się niczym.>
Nie raz lepiej nie wiedziec, co sie konsumuje. Okazuje sie, ze nasz codzienny chleb(i nie tylko) zawiera rakotworczy akrylamid. Mam nadzieje, ze w piwie niczego nie odkryja, mimo ze wieksze browary do filtracji uzywaja kwasu krzemowego(o ile to nie plotka).Comment
-
bardziej ziemi okrzemkowej, ale to nie bajka- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Opowieści dziwnej treści...
Ostatnio siedząc przy piwie w podłym barze (takie bary z "klimatem" lubię najbardziej), rozmawiałem z byłym pracownikiem browaru w Okuniewie.
Facet opowiadał o nieuczciwości właściciela browaru. Gość powiedział np., że w połowie lat 90-tych podrabiali "Heveliusa".
Proceder miał miejsce w nocy, raz - dwa razy w miesiącu. Mówił, że mieli wszystko: etykiety, kapsle, naklejki na palety, doslownie wszystko. Przez noc rozlewali i raniutko cały "TIR" pseudo "Heveliusa" wyjeżdżał, a zakład wracał do rozlewu w swoje opakowania.
Sam nie wiem co sądzić o tej historyjce. Facet był na lekkim "fleku", a wiadomo - "In vino veritas"...
Jak sądzicie, możliwe, że coś takiego mogło mieć miejsce, czy to tylko chora wyobraźnia zwolnionego pracownika ?Comment
-
Radziłbym raczej ostrożnie podchodzić do tego rodzaju "rewelacji", ale myślę sobie, że proceder podrabiania piwa, a raczej sprzedawania własnego pod egidą innych, bardziej rozpowszechnionych marek jest w naszym kraju dość prawdopodobny.
Na szczęście bardziej opłaca się podrabiać gorzałkę, a nie piwo.Comment
-
Nie miałbym nic przeciwko temu, żeby małe browary masowo podrabiały marki dużych. One w ten sposób zarobią, a przy okazji "piwne masy" napiją się wreszcie czegoś normalnego. Czy ktoś mógłby podrobić w Bielkówku albo Ciechanowie np. Warkę, Harnasia lub Lecha? Będę wdzięcznyComment
Related Topics
Collapse
-
Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
-
Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
-
Channel: Niemcy
-
-
Następny mikrus odwiedzony dosyć dawno temu. Nie powiem wówczas szału nie zrobił, ale dzisiaj to już zupełnie inna bajka. Ale najpierw o tym co było.
Niewielki bar nie zwiastował tego że na jego terenie mieści się warzelnia. Owszem na lodówce nie dało się zauważyć napisu...4 Photos-
Channel: Ukraina
2022-12-16, 21:01 -
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
-
Technologia Piwowarstwa
Czy piwo to nie tylko Twój ulubiony napój, ale również prawdziwa pasja? Może chcesz poszerzyć swoja wiedzę na temat warzenia piwa, wprowadzić swoją pasje na nowy poziom lub planujesz przejść na zawodowstwo. A może marzysz o własnym browarze,...-
Channel: Piwo - ogólne
2023-09-14, 12:39 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment