Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
Ile warte jest pół litra piwa?
Collapse
X
-
Nie jestem ekonomistą, ale wydaje mi się, że panuje to pomieszanie pojęcia kosztu, ceny i wartości. Piwo jest warte tyle, ile konsument jest gotów za nie zapłacić (odpowiedź na pytanie zawarte w temacie). Koszt wytworzenia to inna bajka.
Co do polskich browarów restauracyjnych to ciekawi mnie, jaki jest koszt wytworzenia tam piwa. Nie wydaje mi się, by był on wyskoki. Za przesłankę mogą służyć ceny piw w takich miejscach za naszą południową granicą. Zaczynają się one od poniżej 2zł/0.5l. A koszty ponoszone są chyba na podobnym poziomie po polskiego.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13Co do polskich browarów restauracyjnych to ciekawi mnie, jaki jest koszt wytworzenia tam piwa. Nie wydaje mi się, by był on wyskoki. Za przesłankę mogą służyć ceny piw w takich miejscach za naszą południową granicą. Zaczynają się one od poniżej 2zł/0.5l. A koszty ponoszone są chyba na podobnym poziomie po polskiego.
Śmiem twierdzić, że nasi sąsiedzi mają sporo niższe obciążenia fiskalne. U nas koszty akcyzy są jedną z przyczyn dla których część browarów rezygnuje z warzenia ciemnych, wysoko ekstraktywnych piw. Być może same koszty surowców są bardzo zbliżone.
Druga sprawa to pozostałe koszty utrzymania restauracji. Czesi mają na tyle rozwiniętą kulturę i tradycję spożywania piwa, że są w stanie zapewnić byt większej ilości browarów restauracyjnych. U nas otwieranie takiego browaru w małej miejscowości albo przynajmniej w kiepskim punkcie jest obarczone sporym ryzykiem. A dobre lokalizacje to wysokie koszty utrzymania etc...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzes_chMoże najpierw porównajmy ceny w tych już istniejących na początek
SPIŻ Katowice
JASNE - 4,50 zł
CIEMNE - 5,00 zł
PSZENICZNE -5,00 zł
MOCNE - 5,00 zł
i to jest dla mnie odpowiednia cena dla tego właśnie miejsca.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika konyU nas otwieranie takiego browaru w małej miejscowości albo przynajmniej w kiepskim punkcie jest obarczone sporym ryzykiem...Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezeswszystko dobrze, tylko nikt nie powiedział ile ta cena powinna waszym zdaniem wynosić, bo ile jest to wszyscy wiemy...
Warszawa - 7 zł
Wrocław , Kraków , Poznań 6 zł
Katowice 5 zł
Podstawowa za jasne pełne 4 zł + dodatki za wielkość miasta 1-1,5 zł , za lokalizację 1-1,5 zł.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika konyAle jak wyznacznikiem kosztów w Polsce może być cena w Czechach czy Słowacji ?
Uważasz, że koszty pracy, podatki, materiały itd. nie są w tych krajach zbliżone do polskich? Na pewno są. I dlatego jeżeli tam opłaca się im sprzedawać coś po 2,50, to w podobnych warunkach w Polsce cena 5zł wydaje się wysoka.
Comment
-
-
[QUOTE=piokl13]Uważasz, że koszty pracy, podatki, materiały itd. nie są w tych krajach zbliżone do polskich? Na pewno są.QUOTE]
O ile w kwestii surowców zgoda, to co do kosztów pracy i podatków to raczej wątpię żeby były zbliżone. I tu może być pogrzebany przysłowiowy pies.
Comment
-
-
Zaistnienie browaru restauracyjnego w Opolu w dzisiejszych realiach uważałabym za cud. Gdyby jednak takowy się pojawił rozsądne ceny piwa w nim polewanego widzę na poziomie 5-6 zł.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika konyno właśnie nie ma takich
a ponieważ są w dobrych punktach to muszą sprzedawać droższe piwo żeby funkcjonować
dobra lokalizacja -> dużo klientów -> większy obrót -> niższe (wyższe?) cenyLast edited by piokl13; 2005-12-20, 16:02.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika konyO ile w kwestii surowców zgoda, to co do kosztów pracy i podatków to raczej wątpię żeby były zbliżone. I tu może być pogrzebany przysłowiowy pies.
Comment
-
Comment