Ile warte jest pół litra piwa?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pogoniarz
    † 1971-2015 Piwosz w Raju
    • 2003.02
    • 7971

    #61
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
    Pozwolę sobie wrócić do tej dyskusji, zwłaszcza po dziesiątkach postów w wątku Bierhalle szczególnie nt. cen piw. Ten wątek jak i wątki o rzeczywistych kosztach piwa oraz o stosunku ceny do jakości świadczą, że znając koszty piwa warzonego w domu przekładamy te informację na cenę piwa w lokalu (restauracyjnym). Zatem pytam ile powinno kosztować piwo w browarze restauracyjnym? Uwzględniając oczywiście realia danego regionu kraju (Śląsk to nie Warszawa).
    W/g mnie 5 zł to rozsądna cena,max 6 zł,tylko u mnie powstanie browaru restauracyjnego graniczy z cudem


    Prawie jak Piwo
    SZCZECIN

    Comment

    • piokl13
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.06
      • 946

      #62
      Nie jestem ekonomistą, ale wydaje mi się, że panuje to pomieszanie pojęcia kosztu, ceny i wartości. Piwo jest warte tyle, ile konsument jest gotów za nie zapłacić (odpowiedź na pytanie zawarte w temacie). Koszt wytworzenia to inna bajka.
      Co do polskich browarów restauracyjnych to ciekawi mnie, jaki jest koszt wytworzenia tam piwa. Nie wydaje mi się, by był on wyskoki. Za przesłankę mogą służyć ceny piw w takich miejscach za naszą południową granicą. Zaczynają się one od poniżej 2zł/0.5l. A koszty ponoszone są chyba na podobnym poziomie po polskiego.

      Comment

      • grzes_ch
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2003.10
        • 612

        #63
        Może najpierw porównajmy ceny w tych już istniejących na początek
        SPIŻ Katowice
        JASNE - 4,50 zł
        CIEMNE - 5,00 zł
        PSZENICZNE -5,00 zł
        MOCNE - 5,00 zł
        i to jest dla mnie odpowiednia cena dla tego właśnie miejsca.

        Comment

        • kony
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.08
          • 1701

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13
          Co do polskich browarów restauracyjnych to ciekawi mnie, jaki jest koszt wytworzenia tam piwa. Nie wydaje mi się, by był on wyskoki. Za przesłankę mogą służyć ceny piw w takich miejscach za naszą południową granicą. Zaczynają się one od poniżej 2zł/0.5l. A koszty ponoszone są chyba na podobnym poziomie po polskiego.
          Ale jak wyznacznikiem kosztów w Polsce może być cena w Czechach czy Słowacji ?

          Śmiem twierdzić, że nasi sąsiedzi mają sporo niższe obciążenia fiskalne. U nas koszty akcyzy są jedną z przyczyn dla których część browarów rezygnuje z warzenia ciemnych, wysoko ekstraktywnych piw. Być może same koszty surowców są bardzo zbliżone.
          Druga sprawa to pozostałe koszty utrzymania restauracji. Czesi mają na tyle rozwiniętą kulturę i tradycję spożywania piwa, że są w stanie zapewnić byt większej ilości browarów restauracyjnych. U nas otwieranie takiego browaru w małej miejscowości albo przynajmniej w kiepskim punkcie jest obarczone sporym ryzykiem. A dobre lokalizacje to wysokie koszty utrzymania etc...

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzes_ch
            Może najpierw porównajmy ceny w tych już istniejących na początek
            SPIŻ Katowice
            JASNE - 4,50 zł
            CIEMNE - 5,00 zł
            PSZENICZNE -5,00 zł
            MOCNE - 5,00 zł
            i to jest dla mnie odpowiednia cena dla tego właśnie miejsca.
            No i co z tego, Spiż we Wrocławiu te same piwka ma odpowiednio po 6, 5 zł i 7 zł, o ile pamiętam, bo rzadko tam bywam.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

              #66
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony
              U nas otwieranie takiego browaru w małej miejscowości albo przynajmniej w kiepskim punkcie jest obarczone sporym ryzykiem...
              a który browar restauracyjny jest w małej miejscowości lub kiepskim punkcie
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10768

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                No i co z tego, Spiż we Wrocławiu te same piwka ma odpowiednio po 6, 5 zł i 7 zł, o ile pamiętam, bo rzadko tam bywam.
                Browaria też ma ceny w granicach 7 zł za 0,5l
                Last edited by anteks; 2005-12-20, 14:49.
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19260

                  #68
                  wszystko dobrze, tylko nikt nie powiedział ile ta cena powinna waszym zdaniem wynosić, bo ile jest to wszyscy wiemy...

                  Comment

                  • grzes_ch
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2003.10
                    • 612

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                    wszystko dobrze, tylko nikt nie powiedział ile ta cena powinna waszym zdaniem wynosić, bo ile jest to wszyscy wiemy...
                    Moje "typy"
                    Warszawa - 7 zł
                    Wrocław , Kraków , Poznań 6 zł
                    Katowice 5 zł
                    Podstawowa za jasne pełne 4 zł + dodatki za wielkość miasta 1-1,5 zł , za lokalizację 1-1,5 zł.

                    Comment

                    • piokl13
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2003.06
                      • 946

                      #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony
                      Ale jak wyznacznikiem kosztów w Polsce może być cena w Czechach czy Słowacji ?
                      Pisałem o przesłance, a nie o wyznaczniku. Nie czujesz róźnicy?
                      Uważasz, że koszty pracy, podatki, materiały itd. nie są w tych krajach zbliżone do polskich? Na pewno są. I dlatego jeżeli tam opłaca się im sprzedawać coś po 2,50, to w podobnych warunkach w Polsce cena 5zł wydaje się wysoka.

                      Comment

                      • kony
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.08
                        • 1701

                        #71
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                        a który browar restauracyjny jest w małej miejscowości lub kiepskim punkcie
                        no właśnie nie ma takich
                        a ponieważ są w dobrych punktach to muszą sprzedawać droższe piwo żeby funkcjonować

                        Comment

                        • kony
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.08
                          • 1701

                          #72
                          [QUOTE=piokl13]Uważasz, że koszty pracy, podatki, materiały itd. nie są w tych krajach zbliżone do polskich? Na pewno są.QUOTE]

                          O ile w kwestii surowców zgoda, to co do kosztów pracy i podatków to raczej wątpię żeby były zbliżone. I tu może być pogrzebany przysłowiowy pies.

                          Comment

                          • Maggyk
                            Szara Adminiscjencja
                            🍼
                            • 2004.05
                            • 5617

                            #73
                            Zaistnienie browaru restauracyjnego w Opolu w dzisiejszych realiach uważałabym za cud. Gdyby jednak takowy się pojawił rozsądne ceny piwa w nim polewanego widzę na poziomie 5-6 zł.
                            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                            Piwo domowe -
                            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                            Reklama w BROWARZE
                            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                            Comment

                            • piokl13
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2003.06
                              • 946

                              #74
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony
                              no właśnie nie ma takich
                              a ponieważ są w dobrych punktach to muszą sprzedawać droższe piwo żeby funkcjonować
                              Mieszasz. Z tego co piszesz wynika, że dobre lokalizacje są złe, i żeby to zło zdyskontować, trzeba podnieść cenę. W rzeczywistości wygląda to tak:
                              dobra lokalizacja -> dużo klientów -> większy obrót -> niższe (wyższe?) ceny
                              Last edited by piokl13; 2005-12-20, 16:02.

                              Comment

                              • piokl13
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2003.06
                                • 946

                                #75
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony
                                O ile w kwestii surowców zgoda, to co do kosztów pracy i podatków to raczej wątpię żeby były zbliżone. I tu może być pogrzebany przysłowiowy pies.
                                Wątpię. Zarobki i podatki różnią się niewiele, zarobki jak to w byłym bloku wschodnim, a podatki jak to w UE. Nie odpowiada to na pewno różnicy w cenie piwa jak 2,50 do 5zł.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X