okazuje sie, ze mozna wyprodukowac w polsce dobre piwo i sprzedawac po 1,8 (Łomża)... im wiekszy browar, tym koszty produkcji mniejsze (a przynajmniej powinno tak byc), wiec podejzewam, ze koszt wyprodukowania to okolo 1,3 zl.
Ile warte jest pół litra piwa?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bennokazuje sie, ze mozna wyprodukowac w polsce dobre piwo i sprzedawac po 1,8 (Łomża)... im wiekszy browar, tym koszty produkcji mniejsze (a przynajmniej powinno tak byc), wiec podejzewam, ze koszt wyprodukowania to okolo 1,3 zl.
Comment
-
-
Piszecie tu że cena za piwo z browaru restauracyjnego powinna oscylować w granicy do 5 zł. Ja uważam, że całkiem przyzwoitą jest cena 6-7 zł. Należy pamiętać, że oprócz kosztów produkcji są również koszty utrzymania lokalu. Niemały wpływ na cenę ma też dbałość właściciela o odpowiedniego klienta. Przy niskiej cenie lokal co prawda byłby pełen, ale wątpię aby właścicielom chodziło o takich klientów. Trzeba pamiętać, że to są lokale, w których chodzi o klienta powyżej przeciętnej.
Co do kosztów produkcji to na pewno nie są zbyt wysokie, dla przykładu powiem że piwo w browarze Edi jest sprzedawane po 3zł za litr jasnego a ciemne było po 3,50 za litr. Przypuszczam że podobne koszty są i w restauracyjnych.
I jeszcze jedno, ceny w leszczyńskich knajpkach wachają się pomiędzy 2,50 za Bartka i Bojanowo do 4 zł Lech i Żywiec. Ale już w klubach i restauracjach nie schodzą poniżej 5 zł. Dlatego wydaje mi się, że cena 5-7 zł za dobre piwo w dobrym lokalu, a takie są browary restauracyjne, nie jest wygórowana."Ma jednak kraj polski napój warzony
z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
mieszkańców, lecz i cudzoziemców
wybornym smakiem"
Jan Długosz, Historie Piwne
Moja strona www w początkowym okresie budowy
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dzidek1960Co do kosztów produkcji to na pewno nie są zbyt wysokie, dla przykładu powiem że piwo w browarze Edi jest sprzedawane po 3zł za litr jasnego a ciemne było po 3,50 za litr. Przypuszczam że podobne koszty są i w restauracyjnych.(_)>
Nigdy się nie poddawaj!!!
Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
Lech jest tam gdzie jego wiara
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13Mieszasz. Z tego co piszesz wynika, że dobre lokalizacje są złe, i żeby to zło zdyskontować, trzeba podnieść cenę. W rzeczywistości wygląda to tak:
dobra lokalizacja -> dużo klientów -> większy obrót -> niższe (wyższe?) ceny
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13Wątpię. Zarobki i podatki różnią się niewiele, zarobki jak to w byłym bloku wschodnim, a podatki jak to w UE. Nie odpowiada to na pewno różnicy w cenie piwa jak 2,50 do 5zł.
Być może nie tłumaczy to w pełni aż takiej różnicy w cenie samego piwa ale sądzę że nie jest to bez znaczenia.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika konyPo pierwsze nie mówimy o zarobkach tylko o kosztach pracy ! A po drugie nie ma czegoś takiego jak "podatki jak to w UE". Koszty pracy mamy jedne z najwyższych w Europie a i z podatkami nie jest za różowo, szczególnie z tymi akcyzowymi.
Być może nie tłumaczy to w pełni aż takiej różnicy w cenie samego piwa ale sądzę że nie jest to bez znaczenia.
Reasumując, suma wszystkich kosztów, obciążeń jest podobna, zapewne w Polsce większa, nie powinna jednak powodować tak dużej różnicy w cenie.Last edited by piokl13; 2005-12-21, 10:20.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13Takiej bzdury dawno nie słyszałem. Są dobre i dlatego więcej kosztują. Proste to jak drut.
Jeśli mówimy o kosztach pracy to nie tyle chodzi tu o podatki co o chory system ubezpieczeń społecznych. Zresztą jak zwał tak zwał.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_AlehouseŹle podejrzewasz. Nie samym koztem wyprodukowania iwo stoi. A gdzie koszty transportu, akcyza, marża pośredników i inne elementy ceny? Koszt produkcji jest jeszcze niższy. Zresztą ja w domu, płacąc za słód wyższą cenę niż browary, bez problemu mogę wyprodukować piwo poniżej 1zł za 0,5l.
Wreście nie płacisz akcyzy za wytworzone piwo. Dalej idąc nie poniosłeś kosztów legalizacji urządzeń do produkcji.
Należało by się zastanowić czy produkcja piwa w domu jest legalna. Jeżeli kiedyś powolacie stowarzyszenie to jest to temat do załatwienia z Ministerstwem finansów.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Krzysiu - produkcja piwa w domu jest legalna, ale nie można tak wyprodukowanego piwa sprzedawać. Skoro tego piwa nie ma w obrocie, to Ministerstwo Finansów, Fiskus i inne urzędy nie powinny być tym zainteresowane.
To już nie tylko koncernom przeszkadza domowa produkcja piwa - widzę, że browarom restauracyjnym teżbigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
moim zdaniem cena 5-6 zł to już jest cena "krawaciarska" i niezależnie czy to Warszawa czy Bytom. opinie nt. lepszych lokalizacji i ceny też nie zawsze zawsze są prawdziwe. na ten przykład w Krakowie lokal blisko centrum "Rutyna" ma najniższą cenę na Smoczą Głowę (4 zł), ale im się opłaca dać niższą cenę, bo piwa schodzi dużo. nie jest to też menelnia, która uzasadniałaby zmniejszenie ceny.
dla mnie optymalną ceną za mikrobrowarowe piwo to 4 zł, góra 4.5 zł. wiem, że tak nigdy nie będzie dlatego nie jestem częstym gościem takich przybytków.
Comment
-
-
Cała dyskusja jest bezprzedmiotowa - wiadomo, że najlepiej by było za darmo albo żeby nam dopłacali za picie piwaLast edited by adam16; 2005-12-21, 12:36.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
Comment