Ile warte jest pół litra piwa?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • benn
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.10
    • 25

    #76
    okazuje sie, ze mozna wyprodukowac w polsce dobre piwo i sprzedawac po 1,8 (Łomża)... im wiekszy browar, tym koszty produkcji mniejsze (a przynajmniej powinno tak byc), wiec podejzewam, ze koszt wyprodukowania to okolo 1,3 zl.

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

      #77
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika benn
      okazuje sie, ze mozna wyprodukowac w polsce dobre piwo i sprzedawac po 1,8 (Łomża)... im wiekszy browar, tym koszty produkcji mniejsze (a przynajmniej powinno tak byc), wiec podejzewam, ze koszt wyprodukowania to okolo 1,3 zl.
      Źle podejrzewasz. Nie samym koztem wyprodukowania iwo stoi. A gdzie koszty transportu, akcyza, marża pośredników i inne elementy ceny? Koszt produkcji jest jeszcze niższy. Zresztą ja w domu, płacąc za słód wyższą cenę niż browary, bez problemu mogę wyprodukować piwo poniżej 1zł za 0,5l.

      Comment

      • dzidek1960
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.01
        • 1548

        #78
        Piszecie tu że cena za piwo z browaru restauracyjnego powinna oscylować w granicy do 5 zł. Ja uważam, że całkiem przyzwoitą jest cena 6-7 zł. Należy pamiętać, że oprócz kosztów produkcji są również koszty utrzymania lokalu. Niemały wpływ na cenę ma też dbałość właściciela o odpowiedniego klienta. Przy niskiej cenie lokal co prawda byłby pełen, ale wątpię aby właścicielom chodziło o takich klientów. Trzeba pamiętać, że to są lokale, w których chodzi o klienta powyżej przeciętnej.
        Co do kosztów produkcji to na pewno nie są zbyt wysokie, dla przykładu powiem że piwo w browarze Edi jest sprzedawane po 3zł za litr jasnego a ciemne było po 3,50 za litr. Przypuszczam że podobne koszty są i w restauracyjnych.
        I jeszcze jedno, ceny w leszczyńskich knajpkach wachają się pomiędzy 2,50 za Bartka i Bojanowo do 4 zł Lech i Żywiec. Ale już w klubach i restauracjach nie schodzą poniżej 5 zł. Dlatego wydaje mi się, że cena 5-7 zł za dobre piwo w dobrym lokalu, a takie są browary restauracyjne, nie jest wygórowana.
        "Ma jednak kraj polski napój warzony
        z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
        piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
        do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
        mieszkańców, lecz i cudzoziemców
        wybornym smakiem"
        Jan Długosz, Historie Piwne
        Moja strona www w początkowym okresie budowy

        Comment

        • albeertos
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.10
          • 2313

          #79
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dzidek1960
          Co do kosztów produkcji to na pewno nie są zbyt wysokie, dla przykładu powiem że piwo w browarze Edi jest sprzedawane po 3zł za litr jasnego a ciemne było po 3,50 za litr. Przypuszczam że podobne koszty są i w restauracyjnych.
          Według mnie browary restauracyjne mają o wiele droższy i bardziej profesjonalny sprzęt od EDIego (z całym szacunkiem oczywiście) i amortyzacja takiego sprzętu musi być zdecydowanie wyższa. A to w przypadku Brovarii, Bierhalle, Spiża i innych istotny koszt, jak pisał Pieczarek bodajże w temacie o Bierhalle. Jest to koszt stały działalności i przy każdej kalkulacji musi być brany pod uwagę.
          (_)>
          Nigdy się nie poddawaj!!!
          Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
          Lech jest tam gdzie jego wiara
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Comment

          • kony
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.08
            • 1701

            #80
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13
            Mieszasz. Z tego co piszesz wynika, że dobre lokalizacje są złe, i żeby to zło zdyskontować, trzeba podnieść cenę. W rzeczywistości wygląda to tak:
            dobra lokalizacja -> dużo klientów -> większy obrót -> niższe (wyższe?) ceny
            Dobre lokalizacje są złe ponieważ są drogie, ale są konieczne niestety.

            Comment

            • kony
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.08
              • 1701

              #81
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13
              Wątpię. Zarobki i podatki różnią się niewiele, zarobki jak to w byłym bloku wschodnim, a podatki jak to w UE. Nie odpowiada to na pewno różnicy w cenie piwa jak 2,50 do 5zł.
              Po pierwsze nie mówimy o zarobkach tylko o kosztach pracy ! A po drugie nie ma czegoś takiego jak "podatki jak to w UE". Koszty pracy mamy jedne z najwyższych w Europie a i z podatkami nie jest za różowo, szczególnie z tymi akcyzowymi.
              Być może nie tłumaczy to w pełni aż takiej różnicy w cenie samego piwa ale sądzę że nie jest to bez znaczenia.

              Comment

              • piokl13
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.06
                • 946

                #82
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony
                Dobre lokalizacje są złe ponieważ są drogie ...
                Takiej bzdury dawno nie słyszałem. Są dobre i dlatego więcej kosztują. Proste to jak drut.

                Comment

                • piokl13
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2003.06
                  • 946

                  #83
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony
                  Po pierwsze nie mówimy o zarobkach tylko o kosztach pracy ! A po drugie nie ma czegoś takiego jak "podatki jak to w UE". Koszty pracy mamy jedne z najwyższych w Europie a i z podatkami nie jest za różowo, szczególnie z tymi akcyzowymi.
                  Być może nie tłumaczy to w pełni aż takiej różnicy w cenie samego piwa ale sądzę że nie jest to bez znaczenia.
                  Pisałem o zarobkach i podatkach, a koszty pracy to podatki lub parapodatki (czyli też podatki).
                  Reasumując, suma wszystkich kosztów, obciążeń jest podobna, zapewne w Polsce większa, nie powinna jednak powodować tak dużej różnicy w cenie.
                  Last edited by piokl13; 2005-12-21, 10:20.

                  Comment

                  • kony
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.08
                    • 1701

                    #84
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13
                    Takiej bzdury dawno nie słyszałem. Są dobre i dlatego więcej kosztują. Proste to jak drut.
                    Jak wyrwiesz to z kontekstu to faktycznie bzdura ale chyba zapomniałeś o czym rozmawiamy. Jeżeli chcesz mieć tanie piwo w browarze restauracyjnym to będziesz po nie jeździł gdzieś na peryferie miasta gdzie wynajęcie hali jest na pewno tańsze niż całej kamienicy na rynku w Poznaniu (Brovaria). Więc z punktu widzenia wpływu na cenę piwa dobra lokalizacja jest zła. Nic więcej.
                    Jeśli mówimy o kosztach pracy to nie tyle chodzi tu o podatki co o chory system ubezpieczeń społecznych. Zresztą jak zwał tak zwał.

                    Comment

                    • Krzysztof
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.04
                      • 1689

                      #85
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                      Źle podejrzewasz. Nie samym koztem wyprodukowania iwo stoi. A gdzie koszty transportu, akcyza, marża pośredników i inne elementy ceny? Koszt produkcji jest jeszcze niższy. Zresztą ja w domu, płacąc za słód wyższą cenę niż browary, bez problemu mogę wyprodukować piwo poniżej 1zł za 0,5l.
                      Weź pod uwagę, że nie ponosisz kosztów własnej pracy od której nie płacisz ZUS-u itp. Nie masz kosztów instalacji, wynajecia lokalu w celu produkcji itp.
                      Wreście nie płacisz akcyzy za wytworzone piwo. Dalej idąc nie poniosłeś kosztów legalizacji urządzeń do produkcji.
                      Należało by się zastanowić czy produkcja piwa w domu jest legalna. Jeżeli kiedyś powolacie stowarzyszenie to jest to temat do załatwienia z Ministerstwem finansów.
                      Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                      www.twojmalybrowar.pl

                      Comment

                      • iron
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2002.08
                        • 6717

                        #86
                        Krzysiu - produkcja piwa w domu jest legalna, ale nie można tak wyprodukowanego piwa sprzedawać. Skoro tego piwa nie ma w obrocie, to Ministerstwo Finansów, Fiskus i inne urzędy nie powinny być tym zainteresowane.

                        To już nie tylko koncernom przeszkadza domowa produkcja piwa - widzę, że browarom restauracyjnym też
                        bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                        Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                        Rock, Honor, Ojczyzna

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19260

                          #87
                          moim zdaniem cena 5-6 zł to już jest cena "krawaciarska" i niezależnie czy to Warszawa czy Bytom. opinie nt. lepszych lokalizacji i ceny też nie zawsze zawsze są prawdziwe. na ten przykład w Krakowie lokal blisko centrum "Rutyna" ma najniższą cenę na Smoczą Głowę (4 zł), ale im się opłaca dać niższą cenę, bo piwa schodzi dużo. nie jest to też menelnia, która uzasadniałaby zmniejszenie ceny.
                          dla mnie optymalną ceną za mikrobrowarowe piwo to 4 zł, góra 4.5 zł. wiem, że tak nigdy nie będzie dlatego nie jestem częstym gościem takich przybytków.

                          Comment

                          • Dojlidy
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.12
                            • 143

                            #88
                            4 zł to i tak za dużo

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19260

                              #89
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dojlidy
                              4 zł to i tak za dużo
                              jak się ich nie ma to na pewno

                              Comment

                              • adam16
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2001.02
                                • 9865

                                #90
                                Cała dyskusja jest bezprzedmiotowa - wiadomo, że najlepiej by było za darmo albo żeby nam dopłacali za picie piwa
                                Last edited by adam16; 2005-12-21, 12:36.
                                Browar Hajduki.
                                adam16@browar.biz
                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                                Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X