chimay - pytanie do znawców i koneserów

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

    #16
    Najwazniejsze ze w jednym z oficjalnie uznanych jezykow Unii Europejskiej
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !


    Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

    Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

    Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

    Comment

    • ergie
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.05
      • 1041

      #17
      Możeta się śmiać, a ja nadal uważam, że piwo tych farfrocli nie powinno mieć, tym bardziej że szefowa sklepu niejako przychyliła się do mojej opinii.
      Last edited by ergie; 2005-04-19, 15:17.
      Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
      ------------------------------------------------------------------
      Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19274

        #18
        też się z tobą zgadzam, ale ty potrafisz przekonać każdego

        Comment

        • ergie
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.05
          • 1041

          #19
          Coby sprawiedliwości się stało za dość, a problem nie pozostał bez rozwiązania to :
          Gilbert Delos
          WIELKA KSIĘGA PIW ŚWIATA
          s. 231

          "Wyjątek stanowią piwa na osadzie, które nalewa się powoli, ostrożnie, po ściance naczynia, tak aby płyn nie stracił klarowności, a cały osad został w butelce; drożdże spełniły już swoje zadanie i ich konsumpcja byłaby zbyteczna."

          Tak więc nie ma znaczenia jednak czy są kłaczki, płytki czy też muł (ja też jestem muł garbaty, że nie kupiłem wtedy tego Chimay'a tylko go oddałem) jeśli osad zostaje w butelce.
          Przypominam sobie teraz też, że czytałem kiedyś daaaawno temu (ale gdzie niepomnę), że piwa na osadzie po transporcie - nawet takim ze sklepu do domu - powinny odstać trochę coby drożdże opadły na dno i żeby przy nalewaniu zosatwić je w butelce.
          Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
          ------------------------------------------------------------------
          Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #20
            Bawarska tradycja spożywania pszeniczniaka każe piwo zabełtać, aby nie pozostawić osadu w butelce. WKPŚ nie jest wyrocznią i sporo tam jest śmiesznostek. Podobnie jak pani ze sklepu, która, jak sądzę, niewiele ma do powiedzenia na temat jakości Chimaya.

            Comment

            • sensor
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2001.02
              • 817

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
              Bawarska tradycja spożywania pszeniczniaka każe piwo zabełtać, aby nie pozostawić osadu w butelce. WKPŚ nie jest wyrocznią i sporo tam jest śmiesznostek. Podobnie jak pani ze sklepu, która, jak sądzę, niewiele ma do powiedzenia na temat jakości Chimaya.

              Pszeniczniaki bowiem charakteryzują się wyraźnym goździkowo-korzennym aromatem eugenolu i 2,4 vinyloguajakolu charakterstycznego dla górnej fermentacji (zwłaszcza piw pszenicznych). Wynieszanie osadu drożdżowego podbija te cechy i wychodzi piwu na dobre. W przypadku piwa Chimay cechy te są nieporządane. Tam skupiamy się owocowo (winogrona, banany, suszone śliwki) -alkoholowych, karmelowych i przypalonych nutach i zostawiamy osad na dnie butelki.
              Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
              Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ergie
                Tak więc nie ma znaczenia jednak czy są kłaczki, płytki czy też muł (ja też jestem muł garbaty, że nie kupiłem wtedy tego Chimay'a tylko go oddałem) jeśli osad zostaje w butelce.
                No cóż, to może następnym razem będziesz miał większe zaufanie do bardziej piwnie doświadczonych forumowiczów, bo straciłeś czas na znalezienie rozwiązań podanych Ci wcześniej na tacy
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • ergie
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.05
                  • 1041

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                  No cóż, to może następnym razem będziesz miał większe zaufanie do bardziej piwnie doświadczonych forumowiczów, bo straciłeś czas na znalezienie rozwiązań podanych Ci wcześniej na tacy
                  O bardzo przepraszam, nikt nie mówił o pozostawianiu osadu w butelce. A Tobie to już z zasady nie wierzę
                  Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
                  ------------------------------------------------------------------
                  Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #24
                    Wiesz co, nie obraź się, ale w życiu nie przyszło mi do głowy, że możesz czegoś takiego nie wiedzieć
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • ergie
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.05
                      • 1041

                      #25
                      Dzisiaj kupiłem sobie "białego" Chimay'a i na dnie piękne bagienko z drożdży, a nie jak na początku wątku latające fanfrocle.
                      Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
                      ------------------------------------------------------------------
                      Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

                      Comment

                      • Marcin_wc
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.09
                        • 2115

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ergie
                        Dzisiaj kupiłem sobie "białego" Chimay'a i na dnie piękne bagienko z drożdży, a nie jak na początku wątku latające fanfrocle.
                        Pytałeś się szefowej sklepu co o tym sądzi?
                        Moim zdaniem dzięki Twoim mailom do producenta, zakonnicy przestali odświeżać piwo, jak Constar wędliny.

                        Comment

                        • ergie
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.05
                          • 1041

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                          Pytałeś się szefowej sklepu co o tym sądzi?
                          Moim zdaniem dzięki Twoim mailom do producenta, zakonnicy przestali odświeżać piwo, jak Constar wędliny.
                          Nie bonć taki dowciapny. Na maile i list zakonnicy nie odpowiedzieli. A piwo kupiłem w innym sklepie i pewnie temu jest świeższe
                          Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
                          ------------------------------------------------------------------
                          Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

                          Comment

                          • Twilight_Alehouse
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.06
                            • 6310

                            #28
                            Świeższe? Nie wiem czy to akurat dobre określenie w przypadku Chimaya Moja buteleczka białego, kupiona w styczniu/lutym w Belgii, jest ważna do końca 2008 roku

                            Comment

                            • ergie
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.05
                              • 1041

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                              Świeższe? Nie wiem czy to akurat dobre określenie w przypadku Chimaya Moja buteleczka białego, kupiona w styczniu/lutym w Belgii, jest ważna do końca 2008 roku

                              Jak zwał tak zwał. Jednak zdawa mi się, że drozdże na dnie butelki powinny być błotno-bagienne a nie beteonowe
                              Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
                              ------------------------------------------------------------------
                              Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

                              Comment

                              • ART
                                mAD'MINd
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.02
                                • 23965

                                #30
                                jak zabierzesz się za warzenie - to "zdawanie" Ci się odmieni
                                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X