Najwazniejsze ze w jednym z oficjalnie uznanych jezykow Unii Europejskiej
chimay - pytanie do znawców i koneserów
Collapse
X
-
Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
-
-
Możeta się śmiać, a ja nadal uważam, że piwo tych farfrocli nie powinno mieć, tym bardziej że szefowa sklepu niejako przychyliła się do mojej opinii.Last edited by ergie; 2005-04-19, 15:17.Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
------------------------------------------------------------------
Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!
Comment
-
-
Coby sprawiedliwości się stało za dość, a problem nie pozostał bez rozwiązania to :
Gilbert Delos
WIELKA KSIĘGA PIW ŚWIATA
s. 231
"Wyjątek stanowią piwa na osadzie, które nalewa się powoli, ostrożnie, po ściance naczynia, tak aby płyn nie stracił klarowności, a cały osad został w butelce; drożdże spełniły już swoje zadanie i ich konsumpcja byłaby zbyteczna."
Tak więc nie ma znaczenia jednak czy są kłaczki, płytki czy też muł (ja też jestem muł garbaty, że nie kupiłem wtedy tego Chimay'a tylko go oddałem) jeśli osad zostaje w butelce.
Przypominam sobie teraz też, że czytałem kiedyś daaaawno temu (ale gdzie niepomnę), że piwa na osadzie po transporcie - nawet takim ze sklepu do domu - powinny odstać trochę coby drożdże opadły na dno i żeby przy nalewaniu zosatwić je w butelce.Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
------------------------------------------------------------------
Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!
Comment
-
-
Bawarska tradycja spożywania pszeniczniaka każe piwo zabełtać, aby nie pozostawić osadu w butelce. WKPŚ nie jest wyrocznią i sporo tam jest śmiesznostek. Podobnie jak pani ze sklepu, która, jak sądzę, niewiele ma do powiedzenia na temat jakości Chimaya.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuBawarska tradycja spożywania pszeniczniaka każe piwo zabełtać, aby nie pozostawić osadu w butelce. WKPŚ nie jest wyrocznią i sporo tam jest śmiesznostek. Podobnie jak pani ze sklepu, która, jak sądzę, niewiele ma do powiedzenia na temat jakości Chimaya.
Pszeniczniaki bowiem charakteryzują się wyraźnym goździkowo-korzennym aromatem eugenolu i 2,4 vinyloguajakolu charakterstycznego dla górnej fermentacji (zwłaszcza piw pszenicznych). Wynieszanie osadu drożdżowego podbija te cechy i wychodzi piwu na dobre. W przypadku piwa Chimay cechy te są nieporządane. Tam skupiamy się owocowo (winogrona, banany, suszone śliwki) -alkoholowych, karmelowych i przypalonych nutach i zostawiamy osad na dnie butelki.Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ergieTak więc nie ma znaczenia jednak czy są kłaczki, płytki czy też muł (ja też jestem muł garbaty, że nie kupiłem wtedy tego Chimay'a tylko go oddałem) jeśli osad zostaje w butelce.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaNo cóż, to może następnym razem będziesz miał większe zaufanie do bardziej piwnie doświadczonych forumowiczów, bo straciłeś czas na znalezienie rozwiązań podanych Ci wcześniej na tacyLepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
------------------------------------------------------------------
Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!
Comment
-
-
Wiesz co, nie obraź się, ale w życiu nie przyszło mi do głowy, że możesz czegoś takiego nie wiedzieć
Comment
-
-
Dzisiaj kupiłem sobie "białego" Chimay'a i na dnie piękne bagienko z drożdży, a nie jak na początku wątku latające fanfrocle.Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
------------------------------------------------------------------
Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ergieDzisiaj kupiłem sobie "białego" Chimay'a i na dnie piękne bagienko z drożdży, a nie jak na początku wątku latające fanfrocle.
Moim zdaniem dzięki Twoim mailom do producenta, zakonnicy przestali odświeżać piwo, jak Constar wędliny.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcPytałeś się szefowej sklepu co o tym sądzi?
Moim zdaniem dzięki Twoim mailom do producenta, zakonnicy przestali odświeżać piwo, jak Constar wędliny.Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
------------------------------------------------------------------
Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_AlehouseŚwieższe? Nie wiem czy to akurat dobre określenie w przypadku Chimaya Moja buteleczka białego, kupiona w styczniu/lutym w Belgii, jest ważna do końca 2008 roku
Jak zwał tak zwał. Jednak zdawa mi się, że drozdże na dnie butelki powinny być błotno-bagienne a nie beteonoweLepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
------------------------------------------------------------------
Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!
Comment
-
-
jak zabierzesz się za warzenie - to "zdawanie" Ci się odmieni- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
Comment