Byłem dzisiaj w krakowskim Gambrynusie bo chciałem kupić sobie jakies ciekawe piwo. Padło na białegi i granatowego Chmay'a. Ale w każdej butelce tego piwa po odwróceniu pływały fanfrocle w postaci płytek o średnicy tak ok. 2-3mm. Sprzedawczyni stwierdziła, że jak są w każdej butelce to tak ma być. Ja tam o tym przekonany nie jestem dlatego pytam. Rozumiem metność piwa od opadających drożdzy, ale te fanfrocle to chyba jednak wynik zepsucia się piwa.
chimay - pytanie do znawców i koneserów
Collapse
X
-
Juz e-prezes w któryms temacie się nad tym zastanawiał. czy Wy na tych spotkaniach to ze soba rozmawiacie?
Farfocle są ok, prawdopodobnie ten typ drożdzy się tak farfocluje. Piłam takie Chimaye i naprawdę nic się im smakowo złego nie działo
-
-
To czemu w czerwonym był drożdżowy muł, a nie farfrocle? A o wątpliwościach e-prezesa wiem, ale On twierdził, że nie jest ani znawcą ani koneseremLast edited by ergie; 2005-04-16, 17:03.Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
------------------------------------------------------------------
Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!
Comment
-
-
Chimaye są trzy różne. Może są robione na różnych drożdżach? Moze mają inne składniki, które się różnie wytrącają? Takie tam pytania retoryczne
Comment
-
-
Poza tym Chimay'e jako piwa dofermentujące w butelce mają okres trwałości liczony w latach. Może czerwony Chimay był młodszy np. o rok i miał "drożdżowy muł" a dwa pozostałe były starsze i miały już "drożdżowe farfocle"?
Potwierdzam słowa Marusi - niejednokrotnie piliśmy Chimay'a z "farfoclami" jak i bez i były zawsze pyszne (to były te piękne czasy Andrzejowego sklepu "Piwa Świata" )Last edited by iron; 2005-04-16, 19:16.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Wymyśliłem rozwiązanie. Pisze do braciszków, może oni mi kompetentnie odpowiedzą, bo tu same gdybacze się wypowiadają
A tak swoją drogą wędliny z Constaru po zabiegach odnowy bilogicznej też ludziom smakowały
I jeszcze jedno z tego co pamietam to okres ważności tych Chimayów mija w lecie tego roku.Last edited by ergie; 2005-04-17, 17:09.Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ergieWymyśliłem rozwiązanie. Pisze do braciszków, może oni mi kompetentnie odpowiedzą, bo tu same gdybacze się wypowiadają
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaErguś, wybacz, ale najwyraźniej nie zauważyłes ironii zawartej w naszych - a przynajmniej mojej - wypowiedzi Ja nie gdybam, tylko sugeruję, żebyś Ty się zastanowił nad odpowiedziami na pytania dla niektórych w miare oczywisteLepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
Comment
-
-
chyba w bardzo obcym języku, bo już od wczoraj się tym odgrażasz- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąlenąPewnie sprawdza, jak są farfocle.Last edited by Marusia; 2005-04-18, 20:42.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąlenąPewnie sprawdza, jak są farfocle.
Polecam sie jako tlumacz biegly w piwozlopstwie
Tylko nie wiem jaka jest definicja farfocla wg EU - dlugosc, srednica, ciezar wlasciwy itp.Last edited by lzkamil; 2005-04-18, 23:38.Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
Comment
-
-
Ale jesli tylko farfocle na dnie odpowiadaja owym normom to nie ma powodu do niepokoju.Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
Comment
-
Comment