Byłem dzisiaj w krakowskim Gambrynusie bo chciałem kupić sobie jakies ciekawe piwo. Padło na białegi i granatowego Chmay'a. Ale w każdej butelce tego piwa po odwróceniu pływały fanfrocle w postaci płytek o średnicy tak ok. 2-3mm. Sprzedawczyni stwierdziła, że jak są w każdej butelce to tak ma być. Ja tam o tym przekonany nie jestem dlatego pytam. Rozumiem metność piwa od opadających drożdzy, ale te fanfrocle to chyba jednak wynik zepsucia się piwa.
chimay - pytanie do znawców i koneserów
Collapse
X
-
Juz e-prezes w któryms temacie się nad tym zastanawiał. czy Wy na tych spotkaniach to ze soba rozmawiacie?
Farfocle są ok, prawdopodobnie ten typ drożdzy się tak farfocluje. Piłam takie Chimaye i naprawdę nic się im smakowo złego nie działo -
To czemu w czerwonym był drożdżowy muł, a nie farfrocle? A o wątpliwościach e-prezesa wiem, ale On twierdził, że nie jest ani znawcą ani koneseremOstatnia zmiana dokonana przez ergie; 2005-04-16, 17:03.Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
------------------------------------------------------------------
Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!Comment
-
Chimaye są trzy różne. Może są robione na różnych drożdżach? Moze mają inne składniki, które się różnie wytrącają? Takie tam pytania retoryczneComment
-
Poza tym Chimay'e jako piwa dofermentujące w butelce mają okres trwałości liczony w latach. Może czerwony Chimay był młodszy np. o rok i miał "drożdżowy muł" a dwa pozostałe były starsze i miały już "drożdżowe farfocle"?
Potwierdzam słowa Marusi - niejednokrotnie piliśmy Chimay'a z "farfoclami" jak i bez i były zawsze pyszne (to były te piękne czasy Andrzejowego sklepu "Piwa Świata")
Ostatnia zmiana dokonana przez iron; 2005-04-16, 19:16.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, OjczyznaComment
-
Wymyśliłem rozwiązanie. Pisze do braciszków, może oni mi kompetentnie odpowiedzą, bo tu same gdybacze się wypowiadają
A tak swoją drogą wędliny z Constaru po zabiegach odnowy bilogicznej też ludziom smakowały
I jeszcze jedno z tego co pamietam to okres ważności tych Chimayów mija w lecie tego roku.Ostatnia zmiana dokonana przez ergie; 2005-04-17, 17:09.Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ergieWymyśliłem rozwiązanie. Pisze do braciszków, może oni mi kompetentnie odpowiedzą, bo tu same gdybacze się wypowiadająJa nie gdybam, tylko sugeruję, żebyś Ty się zastanowił nad odpowiedziami na pytania dla niektórych w miare oczywiste
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaErguś, wybacz, ale najwyraźniej nie zauważyłes ironii zawartej w naszych - a przynajmniej mojej - wypowiedziJa nie gdybam, tylko sugeruję, żebyś Ty się zastanowił nad odpowiedziami na pytania dla niektórych w miare oczywiste
Zdanie większości mało kiedy jest dla mnie miarodajne, interesują mnie jedynie opinie tych, którzy są pewni głoszonych opinii i podbudowują tą pewność niezbitymi faktami.
Tak czy siak piszę do braciszków,
Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
-
chyba w bardzo obcym języku, bo już od wczoraj się tym odgrażasz- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąlenąPewnie sprawdza, jak są farfocle.Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2005-04-18, 20:42.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąlenąPewnie sprawdza, jak są farfocle.
Polecam sie jako tlumacz biegly w piwozlopstwie
Tylko nie wiem jaka jest definicja farfocla wg EU - dlugosc, srednica, ciezar wlasciwy itp.Ostatnia zmiana dokonana przez lzkamil; 2005-04-18, 23:38.Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)Comment
-
Ale jesli tylko farfocle na dnie odpowiadaja owym normom to nie ma powodu do niepokoju.Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)Comment