Nowy browar w Łasku

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍼🍼
    • 2002.07
    • 14999

    Nowy browar w Łasku

    a dokładnie przekształcenie się rozlewni piwa Piwomar w browar, pierwszy rozlew ma być podobno w maju (choć wątpię, jak na razie jest tam zbyt duzy bałagan ze wszystkim choć kto wie), w każdym bądź razie urządzenia do produkcji naocznie widziałem
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
  • nikita_banita
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 1363

    #2
    A wiesz może jaki asortyment piwa chcą zaproponować na "dzień dobry"?

    Comment

    • becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍼🍼
      • 2002.07
      • 14999

      #3
      nie oczekuj perełek, będzie standard czyli Pils i Mocne ale później kto wie....
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23930

        #4
        szkoda że w sobotę się dowiedziałem - dzień wcześniej chętnie bym tam zajrzał po drodze...
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • fukfuk
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2003.09
          • 175

          #5
          Właśnie byłem w Łasku w Piwomarze. Zapowiadają uruchomienie na przełowmie V/VI - żeby z piwem zdążyć na lato. Rzeczywiście ma być głównie mocne. Trochę informacji pobocznych jest w artykule na stronie Bractwa Piwnego.
          Czekam na

          Comment

          • Wujcio_Shaggy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.01
            • 4628

            #6
            Uruchomienie - czyli warzenie czy rozlew? Jeśli to pierwsze, to raczej "na lato" nie zdążą...
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

            @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

            Comment

            • Kolesław
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.03
              • 1130

              #7
              Nie znam tej rozlewni. Czyje piwko rozlewała? Mieli jakąś własną markę? Wiadomo jak nazwą swój własny produkt? No i jakiego rzędu ma być wielkość produkcji? Z pewnością zbyt mała, by dotrzeć do mnie, do Białegostoku... Jak je dorwiecie wypijcie moje zdrowie.

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
                Uruchomienie - czyli warzenie czy rozlew? Jeśli to pierwsze, to raczej "na lato" nie zdążą...
                Zdążą. W dzisiejszych czasach od zacierania do butelkowania nie trzeba więcej niż 10 dni.

                Comment

                • Wujcio_Shaggy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.01
                  • 4628

                  #9
                  W ten sposób to jasne; myślałem o bardziej tradycyjnej technologii...
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                  Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                  @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                  Comment

                  • kalifat
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.10
                    • 1168

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
                    W ten sposób to jasne; myślałem o bardziej tradycyjnej technologii...
                    A skąd wzięła Ci się koncepcja o "tradycyjnej technologii". Becik nic o tym nie wspominał, dlatego należałoby przyjąć, że raczej na nią się nie nastawiają.

                    W końcu to wciąż jest rozlewnia piwa, która zarabia na ilości a nie jakości rozlewanych produktów. Walory napitków są dla niej mało istotne, bo płacą im za hl rozlanego piwa (aby tylko PET-ów lub szkła starczyło )
                    bla bla bla

                    Comment

                    • fukfuk
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2003.09
                      • 175

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
                      Uruchomienie - czyli warzenie czy rozlew? Jeśli to pierwsze, to raczej "na lato" nie zdążą...
                      Z zapowiedzi wynika, że zaprzestają rozlewania piw zewnętrznych, a uruchomienie - w rozumieniu: warzenie.

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
                        W ten sposób to jasne; myślałem o bardziej tradycyjnej technologii...
                        Nawet w technologii tradycyjnej fermentacja piwa to dni tyle, ile stopni Ballinga ma brzeczka, a więc dla dwunastki: dwanaście dni fermentacji i dwanaście dni leżakowania, razem z przepływami przez rury 25 dni, więc i tak zdążą przed latem.

                        Kalifat - twoje uwagi sa bardzo naiwne i wręcz obraźliwe. mnie to lata, ale zwróć uwagę na jedną rzecz - rozlewnia piwa zarabia pieniadze na SPRZEDAŻY rozlanego piwa, a nie przelewaniu w różne naczynia. Uwagi o jakości są tu nie na miejscu.
                        Last edited by Krzysiu; 2005-05-06, 10:44.

                        Comment

                        • zythum
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2001.08
                          • 8305

                          #13
                          Pytanie jest czy mówimy o piwie zdatnym do spożycia , o piwie przyzwoitym czy piwie dobrym. Moim zdaniem podane wartości przez Krzysia dotyczą tego pierwszego, około 30 dni leżakowania dla drugiego, i conajmniej 45 dla trzeciego. To nie są oczywiście niezmienne. Takie wnioski wysnułem z książek o piwowarstwie i osobistych doświadczeń smakowych.
                          To inaczej miało być, przyjaciele,
                          To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                          Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                          Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                          Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                          Rządzący światem samowładnie
                          Królowie banków, fabryk, hut
                          Tym mocni są, że każdy kradnie
                          Bogactwa, które stwarza lud.

                          Comment

                          • Wujcio_Shaggy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.01
                            • 4628

                            #14
                            A tak mi się wzięła; bądź co bądź, technologia tradycyjna wymaga cokolwiek mniejszych nakładów inwestycyjnych - ale może mają grubszą gotówkę. Zresztą Becik pisał, że widział urządzenia, ale nie pisał jakie.
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                            Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                            @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zythum
                              Pytanie jest czy mówimy o piwie zdatnym do spożycia , o piwie przyzwoitym czy piwie dobrym ...
                              Mówię o piwie dobrym, taki standard (w przybliżeniu oczywiście) był stosowany w latach osiemdziesiątych do najlepszych polskich piw - Krakusa i OK z Okocimia. Dzisiaj, w nowoczesnych technologiach, leżakowanie trwa 5 dni, a fermentacja w przepływie (jeden jest taki browar w kraju) kilka godzin.

                              Zythum, "zdatne do spożycia" i "dobre" to pojęcia względne, nieobiektywne. Sądząc po spożyciu, najlepsze jest Tyskie Gronie.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X