Nowy browar w Łasku

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zythum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.08
    • 8305

    #16
    Ja jednak czytałem, że np.: Żywiec eskportowy w latach 80 leżakował 90 dni, zresztą w normach z tych lat jest bodajże tak:
    piwo jasne pełne 30 dni leżakowania, piwo specjalne 45,piwo eksportowe 60, piwo porter 90.
    Pamiętam też, że prawdziwy dobry Pilzner leżakował też 90 dni. Dzisiaj piwo w browarach restauracyjnych leżakuje 30 -45 dni (dane z Czech) , w Polsce chyba Brovaria zamyka cały cykl w 30 dni,podobnie jest w Janowie Lubelskim.
    Stąd moje wnioski, że piwo warzone naturalnie w klasycznych technologiach (fermentacja otwarta) to w minimalnym przyypadku 30 dni ale piwa naprawdę dobre powinny leżakować więcej czasu.
    Co do piw zdatnych i dobrych to masz całkowitą rację. Tu pisałem o swoich odczuciach oraz w oparciu o ww. dane.
    To inaczej miało być, przyjaciele,
    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

    Rządzący światem samowładnie
    Królowie banków, fabryk, hut
    Tym mocni są, że każdy kradnie
    Bogactwa, które stwarza lud.

    Comment

    • fukfuk
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2003.09
      • 175

      #17
      W Łasku ma być fermentacja zamknięta, tak przynajmniej zapowiadają.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #18
        Wszystkie nowe robi się zamknięte, więc wystarczą dwa tygodnie na zrobienie piwa.

        Comment

        • zythum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2001.08
          • 8305

          #19
          Nie spodziewałem się niestety innej, wszak otwarta jest sporo droższa.
          Pozostaje pytanie ile czasu piwo będzie leżakować, czy będzie pasteryzowane itp. Pewnie nie udzielą takich informacji ale warto byłoby wiedzieć.
          Tak czy tak, jeżeli założymy cykl produkcyjny 30 dni to jeszcze zdążą na lato (21 czerwca) jeżeli już są gotowi.
          Może ktoś z Bractwa Piwnego (może Ty fukfuku) coś bliżej. Bractwo rozmawiało z właścicielką więc może są jakieś bliższe informacje.
          To inaczej miało być, przyjaciele,
          To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
          Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
          Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
          Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

          Rządzący światem samowładnie
          Królowie banków, fabryk, hut
          Tym mocni są, że każdy kradnie
          Bogactwa, które stwarza lud.

          Comment

          • breslauer
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 2690

            #20
            Raczej bym się cudów nie spodziewał. Skoro mają robić piwo mocne i chcą zdążyć na lato, to prawdopodobnie będą chcieli produkować jak najwięcej po najniższych kosztach. Myślę, że na początek tak będzie i na pewno nie ma co marzyć o piwach niepasteryzowanych, otwartych kadziach fermentacyjnych i tym podobnych rzeczach.

            Comment

            • fukfuk
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2003.09
              • 175

              #21
              Pojęcie "lata", zdaje się, jest dość płynne. Właściciele rozlewni/browaru cieszyli sie, że lato sie opóźnia - bo to im daje szansę, żeby zdążyć. Co do technologi - pytania pozostawały bez odpowiedzi - tzn. powoływano się na piwowara, który o wszystkim zdecyduje, ale nie chcieli powiezieć, kto to jest, ani skąd.
              Piwa ciekawsze niż pils albo zwykłe mocne raczej nie wchodzą w grę - kwestia pieniędzy oczywiście. To ma być piwo, które się sprzeda, więc mocne i tanie. Nie wyklucza to oczywiście jego dobrej jakości, podejrzewam, ale na eksperymenty smakowe nie ma chyba co liczyć.
              Myślę, że więcej będzie można się dowiedzieć już po uruchomieniu produkcji - pod koniec maja.

              Comment

              • baklazanek
                † 2014 Piwosz w Raju
                • 2001.08
                • 3562

                #22
                A wiadomo coś na temat ewentualnych etykiet? Są już może gotowe projekty?
                A co do samego browaru to proponuje zaczekać, aż piwo pojawi się w sprzedaży i wtedy je oceniać. A nie jak zwykle z góry narzekać na smak.

                Comment

                • becik
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍼🍼
                  • 2002.07
                  • 14999

                  #23
                  projekty próbne juz są na dwa wzory lecz niestety nie dane mi było je obejrzeć
                  Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                  Comment

                  • nikita_banita
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.06
                    • 1363

                    #24
                    Pił już może ktoś uwarzone w Łasku piwo?

                    Comment

                    • Krzysztof
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.04
                      • 1689

                      #25
                      Byłem w Łasku w piątek. Rychłego otwarcia się nie spodziewam....
                      Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                      www.twojmalybrowar.pl

                      Comment

                      • cororo
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2003.04
                        • 766

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
                        A tak mi się wzięła; bądź co bądź, technologia tradycyjna wymaga cokolwiek mniejszych nakładów inwestycyjnych - ale może mają grubszą gotówkę. Zresztą Becik pisał, że widział urządzenia, ale nie pisał jakie.
                        gotówki grubszej raczej nie posiadają !!

                        Comment

                        • cororo
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2003.04
                          • 766

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                          projekty próbne juz są na dwa wzory lecz niestety nie dane mi było je obejrzeć

                          Becik Ty ciąglę wierzysz jeszcze w bajki niestety znam Jarka i to co on opowiada jest bajką.(bo podejrzewam ze z nim rozmawiałeś nie z właścicielem)Osobiście nie wierze w browar w Łasku bo miał już być otworzony 2lata temu jak dotąd niestety go nie ma obecnie oficjalną wersja otwarcia to czerwiec ale nie wiem którego roku!!Oby im sie udało,ale osobiście czarno to widzę.

                          Comment

                          • fukfuk
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2003.09
                            • 175

                            #28
                            Właśnie mała delegacja Bractwa Piwnego wróciła z Łasku - BROWAR DZIAŁA.
                            Piwo leżakuje (trzy warki), premiera -czyli podanie konsumentowi - zaplanowana jest na 01.10.2005
                            Krótka notatka na temat Browaru w Łasku jest na stronie Bractwa - bractwopiwne.pl

                            Comment

                            • ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 23928

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fukfuk
                              Właśnie mała delegacja Bractwa Piwnego wróciła z Łasku - BROWAR DZIAŁA.
                              Piwo leżakuje (trzy warki), premiera -czyli podanie konsumentowi - zaplanowana jest na 01.10.2005
                              Krótka notatka na temat Browaru w Łasku jest na stronie Bractwa - bractwopiwne.pl
                              wspaniale! mam nadzieję że w przyszłości otworzą się też na bardziej niszowy asortyment. Jak piwowar z Okocimia, to portera na pewno pamięta jak uwarzyć
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                              Comment

                              • Dreamer
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.05
                                • 1576

                                #30
                                Informacje na stronie Bractwa Piwnego przyjąłem baaardzo radośnie . Bądź co bądź są w miarę konkretne i oznaczają, że coś z tego będzie
                                Niedługo okaże się, że łódzkie piwem stoi!

                                Pytanie do sekcji łódzkiej: kiedy pierwszy wyjazd do browaru ???
                                Blog: Piwna Brytania

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X