Jak długo można portera... [2]

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • iommi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.07
    • 1522

    #16
    Na początku marca kupiłem kilka Czarnych Fortun, którym temin przydatności do spożycia minął z końcem grudnia 2003. Świadomie spożyłem i stwierdzam, że straciły wiele ze swej słodyczy, zrobiły się nieco bardziej wytrawne, ale były smaczne.
    Dwie butelki z tej partii stoją jeszcze w piwniczce, zamierzam spróbować ich na początku czerwca, o ile będą się nadawały...

    Comment

    • becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2002.07
      • 14999

      #17
      ART napisał(a)
      co do "starzenia" puszkowych wersji porterów - byłbym ostrożny. z tego co zauważyłem dłuższe leżakowanie w puchach im nie służy.
      sinebrychoff napisał(a)
      Co do portera z puszki to jednak bym byl ostrozny, blacha to jednak nie to samo co butelka.
      macie na myśli metaliczny posmak (takiego nie wyczułem) czy jeszcze coś innego?
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23965

        #18
        Piłem Łódzkiego Portera puszkowego ok pół roku po podanym terminie przydatności. w porównaniu do butelkowego (który był pełniejszy w smaku) zawierał dziwnie-nieprzyjemne nutki smakowe.

        Dodatkowo puszka jest o wiele bardziej podatna na wahania temperatury (np. bardzo szybko się nagrzewa), co nie służy zawartości.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • sinebrychoff
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2004.04
          • 15

          #19
          Wlasnie o to chodzi , blacha jest raz zimna raz goraca i porter tez sam w sobie ma sporo procentow wiec mysle ze jakies tam reakcje chemiczne musza zachodzic. W tym wypadku chemia nie wplywa na korzysc portera.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X