Zawartość alkoholu
Stout 3 -5 %
Porter - nawet do 10 % ( a może i więcej)
Słodycz
Stout - niska
Porter - b. wysoka ( duza ilość dekstryn - takich cukrów).
Goryczka
Stout - silna , wytrawna
Porter - silna, zharmonizowana ze słodyczą.
Lepkość
Stout - niska
Porter - b. wysoka ( wyczuwalna palcami)
Piana
Stout - kremowa przechodzaca w brazowy , b. drobne pęcherzyki.
Porter - ciemna, większe pęcherzyki
Pełnia smaku
Stout - niska, średnia.
Porter - b. wysoka, sycąca.
Stout 3 -5 %
Porter - nawet do 10 % ( a może i więcej)
Słodycz
Stout - niska
Porter - b. wysoka ( duza ilość dekstryn - takich cukrów).
Goryczka
Stout - silna , wytrawna
Porter - silna, zharmonizowana ze słodyczą.
Lepkość
Stout - niska
Porter - b. wysoka ( wyczuwalna palcami)
Piana
Stout - kremowa przechodzaca w brazowy , b. drobne pęcherzyki.
Porter - ciemna, większe pęcherzyki
Pełnia smaku
Stout - niska, średnia.
Porter - b. wysoka, sycąca.
Comment