Piwa Palone

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Keram56
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.08
    • 9

    Piwa Palone

    Ostatnio dużo reklamuje sie piwa palone np:
    Grupa Żywiec wprowadziła nową butelkę piwa Żywiec Porter o pojemności 0,5 l. Do tej pory producent udostepniał to piwo tylko w butelkach 0,33 l.
    Porter jest piwem mocnym, ciemnym, warzonym według tradycyjnej receptury z 1881.
    Do Żywieckiego Portera stosuje się słód monachijskiego i słody specjalne, które są palone ręcznie na miejscu w Żywcu.
    Palarka używana w tym celu ma już ponad sto lat.
    Porter przed rozlaniem musi dojrzewać kilka miesięcy

    Czy to jest coś warte czy tylko reklama.Nie piłem jeszcze palonego.
  • żąleną
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.01
    • 13239

    #2
    Teksty o tradycyjnych recepturach są w przypadku znakomitej większości piw kłamstwem.

    "słód monachijski i słody specjalne" - pewnie prawda, ale kto to wie.

    "które są palone ręcznie na miejscu w Żywcu". Podwójne kłamstwo. Nie są palone w Żywcu od chyba roku. Poza tym "na miejscu" to nie w Żywcu, tylko Cieszynie, gdzie od jakiegoś czasu (pół roku?) warzony jest ten porter.

    Palarka pewnie ma ponad sto lat. Chyba że mowa o kobiecie.

    Porter rzeczywiście musi długo dojrzewać.

    A portery są ogólnie bardzo dobrymi piwami, zwłaszcza w polskim wydaniu, więc próbuj.

    Comment

    • crizz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.02
      • 1255

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Keram56
      Ostatnio dużo reklamuje sie piwa palone np:
      Grupa Żywiec wprowadziła nową butelkę piwa Żywiec Porter
      Dla jasności - Palone to marka nowego ciemnego piwa Okocim, które się ostatnio dużo reklamuje. Nie spotkałem się dotąd z określaniem porterów mianem "palone".

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
      Porter rzeczywiście musi długo dojrzewać.
      Pytanie, jak długo dojrzewa ten Żywiecki - jeżeli jasnym piwom wystarczają 2 tygodnie.

      Comment

      • zythum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2001.08
        • 8305

        #4
        Te wszystkie opowieści na etykietach o paleniu ziarna to dzisiaj ściema marketingowa i tyle. Osobiście nie wierzę też w słody specjalne - co najwyżej barwiący i monachijski.
        To inaczej miało być, przyjaciele,
        To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
        Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
        Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
        Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

        Rządzący światem samowładnie
        Królowie banków, fabryk, hut
        Tym mocni są, że każdy kradnie
        Bogactwa, które stwarza lud.

        Comment

        • Aldach
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.07
          • 1269

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Keram56
          Grupa Żywiec wprowadziła nową butelkę piwa Żywiec Porter o pojemności 0,5 l. Do tej pory producent udostepniał to piwo tylko w butelkach 0,33 l.(...)
          Nie wiem dlaczego nową. Ja od dawna kupuję porter Żywiecki w półlitrowych butelkach, nie jest to żadna nowość. Kilka lat temu był nawet dostępny z kega ale to już niestety odległa przeszłość.

          Comment

          • Wujcio_Shaggy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.01
            • 4628

            #6
            To marketingowa odpowiedź GŻ na okocimskie Palone: patrzcie ludzie - my mamy piwo jeszcze bardziej palone wg receptury aż z 1881 roku, a nie sprzed paru miesięcy...
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

            @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23960

              #7
              "Palarka" do słodu z browaru Żywieckiego jest w naszej galerii do obejrzenia: http://www.browar.biz/galeria.php?id=1927 i zapewne jest dalej używana.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • żąleną
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.01
                • 13239

                #8
                Przecież Żywiec pisał swego czasu, że zakończyli palenie i słód sprowadzają.

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23960

                  #9
                  widocznie przegapiłem cóż, smutno mi zatem tymbardziej
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • arcy
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.07
                    • 7538

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
                    To marketingowa odpowiedź GŻ na okocimskie Palone: patrzcie ludzie - my mamy piwo jeszcze bardziej palone wg receptury aż z 1881 roku, a nie sprzed paru miesięcy...
                    To teraz czas, żeby KP ogłosiła, że swoje piwo robi w spalonym browarze

                    Comment

                    • Czapayew
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.10
                      • 1966

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
                      To teraz czas, żeby KP ogłosiła, że swoje piwo robi w spalonym browarze
                      Czy ten w Warszawie na Solcu spalił się dokumentnie w 1831 czy nie ? Bo jak nie, to mógłby się przydać
                      "W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"

                      www.zamkoszlaki.com
                      www.piwnekapsle.net

                      Comment

                      • Wujcio_Shaggy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.01
                        • 4628

                        #12
                        Dokumentnie to się wtedy nie spalił - ale do dziś nawet ślad po nim zaginął... A szkoda, bo to kolejne 50 lat tradycji palenia.
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                        Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                        @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                        Comment

                        • dziku
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.12
                          • 1992

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
                          Dokumentnie to się wtedy nie spalił - ale do dziś nawet ślad po nim zaginął... A szkoda, bo to kolejne 50 lat tradycji palenia.
                          I prosta droga do wyjaśnienia skąd potem w brzuchu taka rewolucja...
                          Dziku


                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X