każdy na pewno się stara, by informować ludzi, że jest coś poza Żywcem i jest to naprawdę niezłe. jednak ze stereotypami dość trudno się walczy. o ile przekonanie tych, którym piwo nie smakuje, bo jest gorzkie jest łatwiej (mamy koźlaki, ciemne, miodowe etc.) natomiast pszeniczne to dość specyficzny rodzaj piwa, ani słodkie, ani gorzkie, a w dodatku kwaskowe...
Czy będzie pszeniczniak z Ciechanowa?
Collapse
X
-
Osobiście nie mam przekonania do uprawiania misji bo trudno namawiać do pszeniczniaka kogoś, kto z góry ma założone cechy "dobrego" piwa. Mogę natomiast postawić na ten przykład znajomkowi piwo pszeniczne z Ciechanowa zawiązując mu wcześniej oczy... niech próbuje, niech zgaduje, i niech sam zadecyduje czy warto wydać coś z owoców swojej pracy na taki specyfik
Comment
-
-
Jeśli będzie, to mam nadzieję, że będzie mniej lurowaty od niemieckojabłonowskich specyfików.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezesraczej nie w tym wątku... nie jestem tylko pewien czy ciechanowski będzie w tak dobrej cenie jak z ukrainy."All the good things for those who wait"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika HannibalA dlaczego cena przeniczniaka ma być z założenia wyższa niż innych piw? Przecież słód pszeniczny nie jest taki drogi. A drożdże też chyba nie.
Comment
-
-
Ciechanowski weizen już jest!
WEIZEN Z CIECHANOWA JUŻ JEST!
(nie ukrywam, że piszę to ręką drżącą z wrażenia i nie wierzę, że jestem pierwszy!!)
Mieliśmy wraz z kolegą mste możliwość odwiedzić 27.05 br. browar w Ciechanowie. Solidnie się nami zaopiekowano oprowadzając po linii produkcyjnej (widzieliśmy tylko fermentującą brzeczkę, tanki pośrednie i imponującą leżakownię, linia rozlewu była wyłączona). Dzięki niesamowitej uprzejmości szefa browaru (Marek Jakubiak) mieliśmy okazję popróbowania kilku piwek, no i tego najważniejszego - Weizena. Naważony w ilości 60 hl już jakiś czas temu, czeka, zdaniem M. Jakubiaka, na pomysł co z nim zrobić...!
Piwko jest pyszne, delikatnością smaku przypomina belgijskiego Blanche'a (smak drożdży niewyczuwalny, delikatny jasnosłomkowy kolor, obfita piana - aczkolwiek degustowana próbka pochodziła prosto z tanku i podana została w naczyniu laboratoryjnym). Świetna propozycja na upalne lato - smakowało nawet towarzyszącym nam zaprzysiężonym wielbicielom pilsnerów.
Szef browaru nie umiał nam dokładnie powiedzieć, w jakiej postaci piwko trafi na rynek - czy w butelkach (oby), czy tylko w kegach... nie wiadomo.
Nie ważne - trzymamy kciuki, żeby się przyjęło i sprzedawało jak najlepiej.
Jeszcze jedno - w Ciechanowie byliśmy po raz pierwszy. Wrażenia z pobytu w browarze jak najbardziej pozytywne: kompetentny człowiek, który nas oprowadzał i super gościnny właściciel.
Oby więcej takiego obywatelskiego podejścia.
Comment
-
-
Właściciel Ciechanowa miał też pomysł sprzedaży butelkowanego pszeniczniaka poprzez sklep browar.biz. Zapewne ze względu na bardzo wysokie koszty dystrybucji.
A tak swoją drogą to zostaliśmy bardzo miło przyjęci, co się bardzo rzadko zdaża wśród polskich browarów.
Comment
-
-
Ja już próbuje zainteresować tym piwkiem Marka z Peronu 6 w Łodzi (ufając, że dzięki temu piwko pojawi się w naszym mieście), ale wchłonięcie 60 hl piwnego trunku, nawet przedniej jakości, to dla wszystkich zapaleńców wziętych do kupy razem byłoby nie lada wyzwanie
Comment
-
Comment