Mam głupie pytanie: skoro tak sławimy kufle i kielichy, to dlaczego wszędzie się pije z pokali? To naczynie w ogóle nie powinno występować. Nie ma ani ucha ani nóżki, ani nużki, ani nórzki, ani nuszki, ani....
O wyższości kufla nad kielichem
Collapse
X
-
-
A jak ktoś nie pije z pokala to jest to piwo niepokalane ?Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.Comment
-
Pijąc piwo z dużego kufla oszczędzamy cenna energię. Energia potrzebna do uniesienia cieżkiego kufla jest mniejsza niż ta włożona w kilkukrotne machnięcie pokalem. Dziei temu możemy zebrać zebrać zapas energii i podczas gdy nasi współbiesiadnicy pijący z pokali leżą pod stołem my możemy ze spokojem wychylić conajmniej jeszcze jeden kufel.Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
-
kielich bez nóżki tez moze miec zastosowanie, widzialem jakis czas temu taki kielich (pokal?) z zaokrogloną podstawą, który wymusza na piwoszu wykonczenie piwa zanim sie ogrzeje jego ręką...- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Lepszy kielich bez nóżki niż nóżka bez kielicha.Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
-
czym byłby pokal, kufel, kieliszek bez piwa???Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
"do ciężkiej pracy jestem za lekki,
do lekkiej pracy jestem za ciężki"Comment
-
Rozmowa zatoczyła już niemal koło...Comment
-
Trzeba by powoli finiszować. Przychylając się do którejś z poprzednich opinii stwierdzam, że rodzaj szkła uzależniony być powinien od miejsca, okazji i pitego piwa. Nie wyobrażam sobie picia np. Chimay Bleu z litrowego kufla. Picie pilsa ze szklaneczki 0,25 też byłoby dziwne.Comment
-
No nie wiem. Musiałbyś dołączyć tu zdjęcie teściowejComment
Comment