degustacja piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • michalb
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2004.12
    • 65

    #1

    degustacja piwa

    Czy może ktoś z was napisać coś (ew. podać link) o zasadach degustacji piw? Czy takie zasady istnieją, bo przy degustacji win kiperzy uczą się jak oceniać walory smakowe, zapachowe, kolor itp. Jak nalewać piwo do szkła (jakie do jakiego stylu) aby ocenić właściwie takie parametry jak nagazowanie i piana. Przecież jak naleje się po ściance to piana jest znikoma a jak pionowo to piana jest od razu większa (i trwalsza) a piwo bardziej odgazowane. Żeby przprowadzić właściwą i niezależną ocene potrzebne są ściśle określone zasady
  • baklazanek
    † 2014 Piwosz w Raju
    • 2001.08
    • 3562

    #2
    Zerknij do tego tematu, jest tam kilka cennych uwag:
    Wszystko co związane z piwem i browarnictwem...Poddziały: Prasówka | Biblioteka | Ogłoszenia branżowe

    Comment

    • michalb
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2004.12
      • 65

      #3
      Dzięki za link tylko niestety nie ma tam zbytnio mowy właśnie o tych zasadach degustacji i ocny piw, a to mnie właśnie interesuje. Może jest to gdzieś opisane w necie (w grę wchodzą strony anglojęzyczne).

      Comment

      • slawekkazek
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.01
        • 571

        #4
        Zerknij do książki T. Kaczmarka "Księga piw i browarów w Polsce", s.80, rozdz. Sposób oceny organoleptycznej. Wiele tego nie ma, ale zawsze coś. Skala punktowa podana w opracowaniu zmieniła się w ostatnich latach. Na pewno znajdziesz coś w internecie - szukaj na stronach branżowych (zjednoczenia, stowarzyszenia, organizacje).

        Comment

        • michalb
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2004.12
          • 65

          #5
          znalazłem taką stronkę gdzie jest trochę o degustacji, m.in. jak nalewać piwko więc się dzielę linkiem. jak już było to sorry

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Nie ma jednego przepisu na nalewanie piwa - zależy to od jego rodzaju chociażby. Co do reszty się nie wypowiadam, jestem degustatorem kompletnie laickim
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • ZIOMEK2
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.09
              • 2523

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika michalb
              Czy może ktoś z was napisać coś (ew. podać link) o zasadach degustacji piw? Czy takie zasady istnieją, bo przy degustacji win kiperzy uczą się jak oceniać walory smakowe, zapachowe, kolor itp. Jak nalewać piwo do szkła (jakie do jakiego stylu) aby ocenić właściwie takie parametry jak nagazowanie i piana. Przecież jak naleje się po ściance to piana jest znikoma a jak pionowo to piana jest od razu większa (i trwalsza) a piwo bardziej odgazowane. Żeby przprowadzić właściwą i niezależną ocene potrzebne są ściśle określone zasady
              ...najpierw zatykam nos i płucze gardło, wącham, biorę na język i spluwam !

              Osobiście nie znam szczegółowych zasad profesjonalnej oceny piwa ( jak te Tyskie mogło wygrać !? ).
              Jeśli nikt nie może Ci wytłumaczyć to daj ogłoszenie - poznasz kipera i on Ci wytłumaczy !?
              Szukaj też na www.wp.pl ( jest wino ) itp, napisz do browaru, napisz do organizacji kiperów ( światowej ), pojedż na zawody, kup książkę,
              spytaj na wycieczce...przyjedż do Żywca itp.

              A z tą pianą to jest tak, że masz efekt : burzowy, lawinowy, wstrząsowy, udarowy... a najlepiej smakuje na koronę !
              " Kurde co jo pisza " !

              Comment

              • Ahumba
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.05
                • 9247

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                Co do reszty się nie wypowiadam, jestem degustatorem kompletnie laickim
                Ty laickim?
                Ty chociaż liczysz bąbelki i inne takie .
                Mnie się nie chce. i to ja jestem degustator laicki
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                Comment

                • Shlangbaum
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2005.03
                  • 5828

                  #9
                  Pianę można ocenić za gęstość i sztywność oraz za to np. jak duży kożuszek może pozostać tylko dzięki bąbelkom wypłyawjacym ze środka szklanki.

                  Kolor na podstawie tego jak oddaje charakter piwa. Do mocnego piwa o ekstrakcie 14,1 Blg po prostu jasno słomkowy kolor nie pasuje. A piwo jasne o ekstrakcie 10,1 Blg u niektórych budzi podejrzenia jak ma kolor miedzi.

                  Nagazowanie można oceniać pod kątem tego, czy: czuć bąbelki w ustach, czy potrafi utrzymać kozuszek piany i czy dostojnie wygląda w szklance.

                  Zapach i smak ocenia się na podstawie ilości ich składników: chmielu, alkoholu, słodów, estrów owocowych i tego, jak są skomponowane, który z nich przeważa.

                  Opakowanie ocenia się za estetykę. Za to czy oddaje charakter piwa oraz czy są na nim takie informacje jak woltaż, ekstrakt, gatunek piwa, nazwa browaru, który je uwarzył.

                  Ocena zawsze będzie jednak w duzym stopniu lub wogóle subiektywna. Na wielkich imprezach smakosze oceniają na podstawie z góry narzuconych kryteriów do odpowiednich gatunków piw. Tam liczy się też jakość, to znaczy, czy piwo z pierwszej i trzeciej warki smakuje tak samo dobrze.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2005-06-09, 10:34.

                  Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                  Comment

                  • baklazanek
                    † 2014 Piwosz w Raju
                    • 2001.08
                    • 3562

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZIOMEK2
                    ( jak te Tyskie mogło wygrać !? ).
                    Jak już chyba ktoś kiedyś pisał Tyskie wygrywa konkursy w, których smak to kwestia drugorzędna. Liczy się przede wszystkim pozycja marki na rynku i inne marketingowe sprawy.

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #11
                      Opowiadasz bzdury. Sposób oceny organoleptycznej jest ścisle określony, tak aby w możliwie najmniejszym stopniu odzwierciedlał indywidualne preferencje oceniajacego. Opisany jest na dwóch stronach w podęczniku Dylkowskiego (Browarnictwo, Wł. Dylkowski, Warszawa 1984).

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • etman
                        Piwowar nr 51
                        etman
                        Właśnie dotarł do nas Piwowar nr 51.

                        Numer 51 magazynu "Piwowar" poświęcony jest głównie stylowi barley wine, prezentując jego charakterystykę, zasady degustacji, przepisy i aspekty prawne. Tematyka numeru obejmuje również piwowarstwo domowe, historię naczyń do piwa,...
                        2024-12-10, 19:48
                      • Ahumba
                        2024.12.06 - Szczecin, Mikołajki z Browarem Gryfus
                        Ahumba
                        Miejsce Mikołajek Winestone Szczecin
                        - Mikołajkowa Degustacja Piwa z Browarem Gryfus;
                        - Pasjonaci ze szczecińskiego Browaru Gryfus opowiedzą o różnorodności stylów piwa, tajnikach procesu warzenia oraz bogactwie piwnej kultury;
                        - Możliwość zgłębienia tajników piwowarstwa....
                        Start
                        2024-12-06
                        Koniec
                        2024-12-06
                        Adres
                        Szczecin, Rynek Nowy
                        2024-11-18, 20:56
                      • dadek
                        Nová Paka, Pivovarská 400, Pivovar Nová Paka
                        dadek
                        Browar jak i jego piwa są ogólnie znane w Polsce i dość dobrze dostępne, szczególnie bogaty asortyment jest do kupienia we Wrocławiu. Tak więc wizyta naszej ekipy w Nové Pace była podyktowana nie tyle chęcią spróbowania znanych nam piw, co zwiedzenia zabytkowego browaru powstałego w 1872...
                        2022-07-02, 02:16
                      • Ahumba
                        2025.01.18 - Jedlina Zdrój, Baltic Porter Day
                        Ahumba
                        Dla prawdziwych koneserów portera przygotowano ekskluzywną ofertę na pełne i niezwykłe celebrowanie tego dnia. Między innymi 4-daniowy obiad z degustacją Porterów leżakowanych w beczkach z różnych zakątków świata.oraz zwiedzanie browaru z degustacją piwa prosto z tanku. Koszt 400zł od osoby
                        Start
                        2025-01-18
                        Koniec
                        2025-01-18
                        Adres
                        Browar Jedlinka
                        2025-01-03, 17:23
                      • Vinci6
                        Potrzebny specjalista do poprowadzenia degustacji
                        Vinci6
                        Witam!
                        Poszukuije osoby chetnej do poprowadzenia wieczoru z degustacja piw regionalnych.
                        Kogos kto opowie, pokaze roznice, poda do degustacji w odpowiedniej kolejnosci i odpowiednim szle.

                        Termin 29.10.18
                        Miejsce: Agropark Dworek pod Lipa Nowe Kotlice, woj. swietokrzyskie...
                        2018-10-15, 14:16
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...