Czy może ktoś z was napisać coś (ew. podać link) o zasadach degustacji piw? Czy takie zasady istnieją, bo przy degustacji win kiperzy uczą się jak oceniać walory smakowe, zapachowe, kolor itp. Jak nalewać piwo do szkła (jakie do jakiego stylu) aby ocenić właściwie takie parametry jak nagazowanie i piana. Przecież jak naleje się po ściance to piana jest znikoma a jak pionowo to piana jest od razu większa (i trwalsza) a piwo bardziej odgazowane. Żeby przprowadzić właściwą i niezależną ocene potrzebne są ściśle określone zasady
degustacja piwa
Collapse
X
-
Zerknij do książki T. Kaczmarka "Księga piw i browarów w Polsce", s.80, rozdz. Sposób oceny organoleptycznej. Wiele tego nie ma, ale zawsze coś. Skala punktowa podana w opracowaniu zmieniła się w ostatnich latach. Na pewno znajdziesz coś w internecie - szukaj na stronach branżowych (zjednoczenia, stowarzyszenia, organizacje).
Comment
-
-
Nie ma jednego przepisu na nalewanie piwa - zależy to od jego rodzaju chociażby. Co do reszty się nie wypowiadam, jestem degustatorem kompletnie laickim
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika michalbCzy może ktoś z was napisać coś (ew. podać link) o zasadach degustacji piw? Czy takie zasady istnieją, bo przy degustacji win kiperzy uczą się jak oceniać walory smakowe, zapachowe, kolor itp. Jak nalewać piwo do szkła (jakie do jakiego stylu) aby ocenić właściwie takie parametry jak nagazowanie i piana. Przecież jak naleje się po ściance to piana jest znikoma a jak pionowo to piana jest od razu większa (i trwalsza) a piwo bardziej odgazowane. Żeby przprowadzić właściwą i niezależną ocene potrzebne są ściśle określone zasady
Osobiście nie znam szczegółowych zasad profesjonalnej oceny piwa ( jak te Tyskie mogło wygrać !? ).
Jeśli nikt nie może Ci wytłumaczyć to daj ogłoszenie - poznasz kipera i on Ci wytłumaczy !?
Szukaj też na www.wp.pl ( jest wino ) itp, napisz do browaru, napisz do organizacji kiperów ( światowej ), pojedż na zawody, kup książkę,
spytaj na wycieczce...przyjedż do Żywca itp.
A z tą pianą to jest tak, że masz efekt : burzowy, lawinowy, wstrząsowy, udarowy... a najlepiej smakuje na koronę !
" Kurde co jo pisza " !
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaCo do reszty się nie wypowiadam, jestem degustatorem kompletnie laickim
Ty chociaż liczysz bąbelki i inne takie .
Mnie się nie chce. i to ja jestem degustator laickiWspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
Pianę można ocenić za gęstość i sztywność oraz za to np. jak duży kożuszek może pozostać tylko dzięki bąbelkom wypłyawjacym ze środka szklanki.
Kolor na podstawie tego jak oddaje charakter piwa. Do mocnego piwa o ekstrakcie 14,1 Blg po prostu jasno słomkowy kolor nie pasuje. A piwo jasne o ekstrakcie 10,1 Blg u niektórych budzi podejrzenia jak ma kolor miedzi.
Nagazowanie można oceniać pod kątem tego, czy: czuć bąbelki w ustach, czy potrafi utrzymać kozuszek piany i czy dostojnie wygląda w szklance.
Zapach i smak ocenia się na podstawie ilości ich składników: chmielu, alkoholu, słodów, estrów owocowych i tego, jak są skomponowane, który z nich przeważa.
Opakowanie ocenia się za estetykę. Za to czy oddaje charakter piwa oraz czy są na nim takie informacje jak woltaż, ekstrakt, gatunek piwa, nazwa browaru, który je uwarzył.
Ocena zawsze będzie jednak w duzym stopniu lub wogóle subiektywna. Na wielkich imprezach smakosze oceniają na podstawie z góry narzuconych kryteriów do odpowiednich gatunków piw. Tam liczy się też jakość, to znaczy, czy piwo z pierwszej i trzeciej warki smakuje tak samo dobrze.Last edited by Shlangbaum; 2005-06-09, 09:34.
Comment
-
-
Opowiadasz bzdury. Sposób oceny organoleptycznej jest ścisle określony, tak aby w możliwie najmniejszym stopniu odzwierciedlał indywidualne preferencje oceniajacego. Opisany jest na dwóch stronach w podęczniku Dylkowskiego (Browarnictwo, Wł. Dylkowski, Warszawa 1984).
Comment
-
Comment