Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lacriferno
Piwo w lokalu: z butelki czy z beczki ?
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąlenąChodzi zapewne o polską manię nalewania po ściance.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pawelek59Ja również nalewam po ściance, ale czy to jest mania?
Comment
-
-
Zgodzisz się chyba ze mną, że wielkość piany zależy od piwa. Niektóre piwa można lać z góry i nie ma piany a niektóre ledwo wlejesz po ściance i masz pianę pod wierzch szklanki. Mnie bardziej chodzi o to czy faktycznie ma to aż tak decydujący wpływ na smak?
Comment
-
-
Odpowiadając na pytanie z tytułu dyskusji. Nie po to idę do lokalu aby pić piwo butelkowe, te mogę jedynie wziąść na wynos i wypić w domu. Co do piany, która jest tematem ostatnich postów, to lubię zrobić sobie pierwszy łyk właśnie z niej. Najbardziej mnie denerwuje gdy barman nalewa zbyt dużą pianę i później ją zbiera łyżką"Ma jednak kraj polski napój warzony
z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
mieszkańców, lecz i cudzoziemców
wybornym smakiem"
Jan Długosz, Historie Piwne
Moja strona www w początkowym okresie budowy
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika StaryKocurArt miał zapewne na myśli to, że W KNAJPIE piwo beczkowe jest tańsze od butelkowego."Ma jednak kraj polski napój warzony
z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
mieszkańców, lecz i cudzoziemców
wybornym smakiem"
Jan Długosz, Historie Piwne
Moja strona www w początkowym okresie budowy
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ironJeśli chodzi o piwo typu ale, a takim zdaje się ma być Smocza Głowa, to drogi E-prezesie obfita piana nie jest wyznacznikiem stylu. Obfitą pianę i duże nagazowanie powinny mieć np. pszeniczniaki, a "ejle" charakteryzują się raczej dość nikłą pianą i niezbyt dużym nagazowaniem, więc Smoczej Głowie brakuje nieco do wzorca stylu, przynajmniej jeśli weźmiemy pod uwagę pienistość (o reszcie niestety nic nie mogę powiedzieć, a szkoda).
wracając jednak do tematu sam jestem ciekaw czy klienci po wprowadzeniu piw SK do butelek będą wybierać butelkowe czy lane.
Comment
-
-
Chyba nie przesadziłeś; rok temu kilkoro Twardzieli przy okazji minizlotu zwiedzało Janowski Browar i już wtedy butelkowy Janów był wspomnieniem. Butelkowania zaprzestano chyba w 2003 r.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dzidek1960Odpowiadając na pytanie z tytułu dyskusji. Nie po to idę do lokalu aby pić piwo butelkowe, te mogę jedynie wziąść na wynos i wypić w domu. Co do piany, która jest tematem ostatnich postów, to lubię zrobić sobie pierwszy łyk właśnie z niej. Najbardziej mnie denerwuje gdy barman nalewa zbyt dużą pianę i później ją zbiera łyżką
Podsumowując - o tym czy wybierzemy na piwo z butelki czy z beczki decyduje smak i cena. W powyżej zamieszczonych postach możemy przeczytać, że na smak znaczący wpływ ma sposób nalewania piwa. Czy jest to prawda?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_ShaggyChyba nie przesadziłeś; rok temu kilkoro Twardzieli przy okazji minizlotu zwiedzało Janowski Browar i już wtedy butelkowy Janów był wspomnieniem. Butelkowania zaprzestano chyba w 2003 r.
Comment
-
-
Janów Mocne to chyba jeszcze nie dalej niż dwa lata temu piłam z butelki...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_ShaggyChyba nie przesadziłeś; rok temu kilkoro Twardzieli przy okazji minizlotu zwiedzało Janowski Browar i już wtedy butelkowy Janów był wspomnieniem. Butelkowania zaprzestano chyba w 2003 r.
Comment
-
Comment