Piwo w lokalu: z butelki czy z beczki ?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • abernacka
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.12
    • 10862

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lacriferno
    W lokalu, gdzie często bywam, problem butelka czy beczka nie występuje . A to za sprawą jedynego serwowanego tam piwa, janowskiego, które od lat kilku w wersji zakapslowanej nie istnieje. (...)
    Piwo z Janowa wersji butelkowej piłem rok temu.
    Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• pawelek59
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.04
      • 195

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
      Chodzi zapewne o polską manię nalewania po ściance.
      Ja również nalewam po ściance, ale czy to jest mania? Nie pamiętam już gdzie ale czytałem, że piwo powinno się nalewać po ściance, a ostatnie ok. 1/4 butelki nalać bezpośrednio z góry. Chciałbym również dodać, że nie smakuje mi piwo odgazowane i wątpię aby sposób nalewania miał tak znaczący wpływ na smak.

Comment

• żąleną
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.01
        • 13239

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pawelek59
        Ja również nalewam po ściance, ale czy to jest mania?
        Mania jako upierdliwy zwyczaj wśród barmanów. Ja lubię mieć konkretną czapę sztywnej piany na piwie i taką mogę dostać tylko w Czechach i na Słowacji.

Comment

• pawelek59
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.04
          • 195

Zgodzisz się chyba ze mną, że wielkość piany zależy od piwa. Niektóre piwa można lać z góry i nie ma piany a niektóre ledwo wlejesz po ściance i masz pianę pod wierzch szklanki. Mnie bardziej chodzi o to czy faktycznie ma to aż tak decydujący wpływ na smak?

Comment

• dzidek1960
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.01
            • 1548

Odpowiadając na pytanie z tytułu dyskusji. Nie po to idę do lokalu aby pić piwo butelkowe, te mogę jedynie wziąść na wynos i wypić w domu. Co do piany, która jest tematem ostatnich postów, to lubię zrobić sobie pierwszy łyk właśnie z niej. Najbardziej mnie denerwuje gdy barman nalewa zbyt dużą pianę i później ją zbiera łyżką
            "Ma jednak kraj polski napój warzony
            z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
            piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
            do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
            mieszkańców, lecz i cudzoziemców
            wybornym smakiem"
            Jan Długosz, Historie Piwne
            Moja strona www w początkowym okresie budowy

Comment

• dzidek1960
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.01
              • 1548

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika StaryKocur
              Art miał zapewne na myśli to, że W KNAJPIE piwo beczkowe jest tańsze od butelkowego.
              Nie wszędzie! Znam knajpki gdzie jest odwrotnie i mam na myśli takie gdzie to samo jest lane i butelkowe
              "Ma jednak kraj polski napój warzony
              z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
              piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
              do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
              mieszkańców, lecz i cudzoziemców
              wybornym smakiem"
              Jan Długosz, Historie Piwne
              Moja strona www w początkowym okresie budowy

Comment

• e-prezes
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19274

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron
                Jeśli chodzi o piwo typu ale, a takim zdaje się ma być Smocza Głowa, to drogi E-prezesie obfita piana nie jest wyznacznikiem stylu. Obfitą pianę i duże nagazowanie powinny mieć np. pszeniczniaki, a "ejle" charakteryzują się raczej dość nikłą pianą i niezbyt dużym nagazowaniem, więc Smoczej Głowie brakuje nieco do wzorca stylu, przynajmniej jeśli weźmiemy pod uwagę pienistość (o reszcie niestety nic nie mogę powiedzieć, a szkoda).
                oczywiście się z tobą zgadzam. widocznie taką wiedzę posiadał ten barman, bo to jedyna knajpa ze Smoczą gdzie jest tak wysoko nasycona CO2. też za wiele w życiu piw ale (brytyjskich) nie piłem, ale po rozmowie z właścicielem Starego Krakowa odnoszę wrażenie, że widocznie takie jest JEGO pojęcie o klasycznych piwach ale. a już na boku, ja lubię pianę w piwie i niezależnie czy jest to ale, pszeniczne czy lager.
                wracając jednak do tematu sam jestem ciekaw czy klienci po wprowadzeniu piw SK do butelek będą wybierać butelkowe czy lane.

Comment

• Lacriferno
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.07
                  • 783

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                  Piwo z Janowa wersji butelkowej piłem rok temu.
                  Teraz już rozlewane do butelek nie jest. Nie wiem dokładnie od jak dawna, jakieś pół roku na pewno. Dostępne jest jedynie w 30 i 50 litrowych KEG-ach.

Comment

• Lacriferno
                    • 2005.07
                    • 783

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lacriferno
                    A to za sprawą jedynego serwowanego tam piwa, janowskiego, które od lat kilku w wersji zakapslowanej nie istnieje.
                    Z tym kilkoma latami to przesadziłem z pewnością, ale wczoraj pisało mi się z dość duzym polotem .

Comment

• Wujcio_Shaggy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.01
                      • 4628

Chyba nie przesadziłeś; rok temu kilkoro Twardzieli przy okazji minizlotu zwiedzało Janowski Browar i już wtedy butelkowy Janów był wspomnieniem. Butelkowania zaprzestano chyba w 2003 r.
                      Last edited by Wujcio_Shaggy; 2005-10-24, 14:46. Powód: dodałem mordkę
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• pawelek59
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2003.04
                        • 195

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dzidek1960
                        Odpowiadając na pytanie z tytułu dyskusji. Nie po to idę do lokalu aby pić piwo butelkowe, te mogę jedynie wziąść na wynos i wypić w domu. Co do piany, która jest tematem ostatnich postów, to lubię zrobić sobie pierwszy łyk właśnie z niej. Najbardziej mnie denerwuje gdy barman nalewa zbyt dużą pianę i później ją zbiera łyżką
                        Bardzo często zdarza się, że barmanka uzupełnia ze stojącego obok już "odstanego" piwa.

Podsumowując - o tym czy wybierzemy na piwo z butelki czy z beczki decyduje smak i cena. W powyżej zamieszczonych postach możemy przeczytać, że na smak znaczący wpływ ma sposób nalewania piwa. Czy jest to prawda?

Comment

• e-prezes
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19274

taka praktyka może mieć wpływ na ocenę lokalu, nie piwa, ale bywa, że ma wpływ.

Comment

• Lacriferno
                            • 2005.07
                            • 783

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
                            Chyba nie przesadziłeś; rok temu kilkoro Twardzieli przy okazji minizlotu zwiedzało Janowski Browar i już wtedy butelkowy Janów był wspomnieniem. Butelkowania zaprzestano chyba w 2003 r.
                            To jest zboczenie od głównego wątku co prawda , ale faktycznie, obecność janowskiego w butelkach była krótkim epizodem. Miało to miejsce chyba w 2002, może 2001, gdy zaczęto je butelkować, trwało to niedługo. Fakt faktem, ze piwo przetrwalo, mamy go w beczkach i z tego opakowania smakuje wybornie. Gdyby to przeczytał przeciętny mieszkaniec Janowa, pewnie popukał by mi się w czoło, ale swego czasu browar zrobił sobie skuteczną antyreklamę kiepską jakością piwa i to przekonanie pokutuje od dłuższego czasu do dziś, i choćby nie wiem jakie cudo warzyli, janowskie pozostanie w swej malej ojczyźnie... (i tu powinno się znaleźć słowo, którego na łamach Forum używać się nie godzi ). Zaś jeśli o moją skromną osobę chodzi, to je bardzo cenię i tylko z beczki, bo wersja butelkowa straciła wiele ze swego aromatu.

Comment

• Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

Janów Mocne to chyba jeszcze nie dalej niż dwa lata temu piłam z butelki...
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• abernacka
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2003.12
                                • 10862

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
                                Dalej będę sie upierał przy swoim Rok temu kupowałem wysyłkowo u k.Sklep Piwowar z Lublina butelczyny m.in. z Janowa L.
                                Piwna turystyka według abernackiego

Comment

Przetwarzanie...
                                X