VI Szkoła Technologii Fermentacji SZCZYRK 26-29.03

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sensor
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.02
    • 817

    #1

    VI Szkoła Technologii Fermentacji SZCZYRK 26-29.03

    W dniach 26-29.03.2001 odbyła się w Szczyrku VI szkoła technologii fermentacji organizowana przez AR w Olsztynie.
    Tematem wiodacym konferencji była jakość sensoryczna piwa. Wygłoszono około 15 wykładów na tematy z piwem i jego smakiem zwiazane.

    Czekam na pytania.
    Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
    Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Myślę, że bardziej by chwycił temat "kobiety z NRD"
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • sensor
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2001.02
      • 817

      #3
      Nie psuj mi tematu. Czekam na poważne pytania.


      Głównym zainteresowanym był ART więc niech pyta, bo sprawozdanie byłoby długie i nudne.


      Zresztą prawdopodobnie wszystko będzie opisane w najnowszym numerze "Przemysłu Fermentacyjnego"
      Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
      Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Sensor, nie próbuj się wykpić jakąś gazetą, którą oprócz ciebie czyta ze 100 osób w Polsce, i to tylko dlatego, że muszą. Czy w tym "Przeglądzie Fermentacyjnym i Owocowo - Warzywnym", bo tak chyba brzmi pełny tytuł, będzie o pracy w podgrupach? Na pewno nie, więc oczekujemy tu pełnej relacji.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          No coś Ty, ja tu jestem zatrudniona na etacie psuja, chleb (w płynie) mi od ust chcesz odebrać?

          A tak serio, za bardzo fachowo wszystko relacjonujesz. Potrafiłbys zrobić relację dla zwyklego człowieka pijącego piwo, który nie zna się na chemii? Mnie by interesował opis tych wrażeń smakowych, które nie są oczywiste (albo tak mi się wydaje) - np. coś tam z mlekiem czy jakoś tak. A co do Szczyrku to po prostu napisz jak było, co Cię osobiście zainteresowało, może jakieś ciekawostki? Tak jak sam zauważyłeś, relacja i tak się ukaże w piśmie, a w Piwoszu już był program spotkania.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • sensor
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2001.02
            • 817

            #6
            Zajęcia w podgrupach były, oj były. Wszystkie browary wystawiły bardzo silne ekipy. Toteż wieczory były bardzo długie i przeradzały się w poranki. Program artystyczny był tradycyjnie już wykonywany przez górali ( za którymi nie przepadam).
            Czasu na góry nie było, bo wykładów było sporo, a że nie wszystkie były ciekawe to w górach i tak byłem.

            Co do wykładów to na kolana powalił mnie temat "Wrażliwość sensoryczna człowieka na bodżce sensoryczne na tle innych organizmów" prowadzony przez entomologa. Gość przez godzinę mówił o owadach w taki sposób że wszyscy słuchali z zapartym tchem.

            Było też kilka innych ciekawych wykładów.

            Generalnie - przyjemna konferencja.
            Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
            Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 24004

              #7
              może coś o aminach biogennych?
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • sensor
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2001.02
                • 817

                #8
                Nie żartuj że Cię to interesuje.

                Chociaż z drugiej strony - każdy ma jakies hobby.

                Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
                Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 24004

                  #9
                  no dobra, jak to powiadają:
                  "obiecanki macanki a głupiemu staje" :P
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • Krzysztof
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.04
                    • 1689

                    #10
                    Szkoła była organizowania przez AR w Olsztnie (takiej nie ma i nie było). Ja myslałem, że przez AR Kraków i Politechnikę Łódzką.

                    ------------------
                    Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                    www.twojmalybrowar.pl

                    Comment

                    • Krzysztof
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.04
                      • 1689

                      #11
                      Pewnie pili do rana nie zawsze piwo....
                      Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                      www.twojmalybrowar.pl

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • bastion
                        Bułgaria, Triavna, Pencho Raikov 5, Biraria Triavna Luc's.
                        bastion
                        Triavna nie leży na szczególnie uczęszczanych szlakach turystycznych, przynajmniej dla gości z zagranicy którzy najczęściej zaglądają do pobliskiego Velikego Tyrnova. Ale wśród Bułgarów, jak zauważyłem małe miasteczko położone w dolinie górskiej, ma niezłe wzięcie.
                        Centrum...
                        2025-02-02, 20:53
                      • Daray
                        Brak wyraźniej fermentacji po 48h
                        Daray
                        Dzień dobry,

                        W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

                        Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
                        2023-03-13, 20:01
                      • VidiBob
                        Piana a brak wyraźnej fermentacji
                        VidiBob
                        Dzień dobry,
                        zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
                        2022-05-19, 14:36
                      • Bartbro
                        Konsultacje w spawach technologii.
                        Bartbro
                        Dzień dobry,
                        szukam osoby kompetentnej w sprawach technologicznych, z którą mógłbym przeprowadzić konsultacje dotyczącą projektu małego browaru.
                        Możecie kogoś polecić?
                        Pozdrawiam
                        2023-11-30, 13:10
                      • RomaNzRumunii
                        Kolsch temperatura fermentacji
                        RomaNzRumunii
                        Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                        2023-11-25, 21:07
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...