Bardzo żal Tym bardziej, że nie zdążyłem nawet spróbować piwa z Hetmana. Mam tylko nadzieję, że następny nie będzie Zwierzyniec bo Kryształą chyba bym nie odżałował
O Zwierzyńcu plotki słyszałem ale żeby Pokrówka jeszcze?
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Zwierzyniec ? To Browar Lubelski sie na niego szykuje ?
To trochę dziwne ,bo warzenie Zwierzyńca w but 0,5 w Lublinie już sie skończyło i zostaje tylko 0,33 ze Zwierzyńca
W zeszłym roku Perła chciała za wszelką cenę zlikwidować Zwiezrycniec. Browar nie mieści się w ich strategii (podobnie jak było z Lechem i Grodziszem). Jednak działania burmistrza miasta oraz szczęśliwa sprawa, że browar w Zwierzyńcu jest ujęty w rejestrze zabytków i Perła nie mogłaby łatwo sprzedać terenów, zapobiegły temu. Ale sytuacja jest cały czas zła bo Lublin nie ma żadnego interesu w utrzymywaniu browaru w Zwierzyńcu. Były plany umiastownienia browaru (przejęcia przez miasto) ale okazało się to niemożliwe pod względem prawnym a szkoda, bo byłoby to gwarantem istnienia browaru.
Sprawy były opisywane w lokalnych gazetach i lokalnych serwisach internetowych Gminy Zwierzyniec.
Ostatnia zmiana dokonana przez zythum; 2004-05-28, 08:01.
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
W sprawie Hetmana to rok temu przejeżdżając przez Krasnystaw i okolice nigdzie nie mogłem kupić ich piwa. Sprzedawcy sie dziwili, że ktoś chce to pić. Tylko Warka Strong sie liczy - mówili.
W sprawie Zwierzyńca - serce mi sie ściska ja czytam wasze posty. To był cel moich podróży wakacyjnych. A posiedzenia w knajpce pod browarem były ukoronowanie wycieczek po cudownym Roztoczu.
Co do Krasnystawu to kłopoty ich nie wynikają z przystąpienia do UE a raczej z braku strategii marketingowej i sprzedaży no i co najważniejsze produktów dobrej jakości że nie wspomne o różnorodności.
A co do Zwierzyńca to browarem ponoć zainteresowani są dawni właściciele.
kishar napisał(a) A co do Zwierzyńca to browarem ponoć zainteresowani są dawni właściciele.
To samo można powiedzieć o browarze w Żywcu, tylko od chęci do przejęcia droga daleka.
Jedyny znany mi przykład w tej materii w Polsce to zdaje się browar Fortuna w Miłosławiu - tylko dlatego, że ktoś ze spadkobierców się o niego upomniał Kompania Piwowarska nie zdążyła go zniszczyć.
Janów Lubelski też odzyskali dawni właściciele i Grybów też (iina sprawa kto nim dzisiaj zarządza). Sporo browarów zostało zwróconych.
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
sklep-piwowar napisał(a) Myślę że raczej słabszy jest Chełm
Będąc w Chełmie w zeszłym roku latem myślałem, że browar już nie istnieje. W kilkunastu sklepach nie było ich piwa. Nikt nie wiedział co dzieje sie z browarem. Na rynku Perła. Prawde mówiąc ostani raz Jagiełło piłem 3 lata temu na Chmielakach i dla mnie słuch o browarze zaginął.
JAckson napisał(a) Będąc w Chełmie w zeszłym roku latem myślałem, że browar już nie istnieje. W kilkunastu sklepach nie było ich piwa. Nikt nie wiedział co dzieje sie z browarem. Na rynku Perła. Prawde mówiąc ostani raz Jagiełło piłem 3 lata temu na Chmielakach i dla mnie słuch o browarze zaginął.
Browar w Chełmie dawny Trubakowski to od lat straszy pustkami, natomaist Jagiełło działa, jezcze w zeszłym roku bez problemu kupowałem w Chełmie ich piwka, a i wizyta w browarze była bardzo przyjemna
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
becik napisał(a) Browar w Chełmie dawny Trubakowski to od lat straszy pustkami, natomaist Jagiełło działa, jezcze w zeszłym roku bez problemu kupowałem w Chełmie ich piwka, a i wizyta w browarze była bardzo przyjemna
O prosze. To jedna chciaż radosna wiadomość. To miałem pecha akurat, że nie znalazłem nigdzie. W tym roku może uda sie chociaż przejazdem zachaczyć.
Wizyta w browarze Jagiełło w sensie zwiedzania??
kishar napisał(a) Co do Krasnystawu to kłopoty ich nie wynikają z przystąpienia do UE a raczej z braku strategii marketingowej i sprzedaży no i co najważniejsze produktów dobrej jakości że nie wspomne o różnorodności.
Trafna uwaga
Z Hetmanem spotykałem się corocznie w czasie urlopu na Lubelszczyźnie. Niestety przez miejscowych nie było to cenione piwo. Znajomi dziwili się, że wogóle je kupuję, wybierali Perłę.
W sklepie zazwyczaj zajmowało najniższą półkę, nieraz zdarzało mi się kupować dość zakurzone butelki.
Korzystając z chwili wolnego czasu postanowiłem sporządzić spis browarów, z których produkcją miałem okazję zapoznać się, kiedy jeszcze istniały. Pomyślałem, że w klasyfikacji odwiedzonych browarów nikt nie ma szans z @abernackim, hobbystycznie się nie udzielam, więc może tu mam jakieś...
Sprzedam w komplecie pokale RESTAURACYJNE EB i masę dodatkowych gratis z lat PRL.
Jestem mocno elastyczny, mogę zawieźć, mogę kupca przyjąć u siebie w domu.
Nie chciałbym sprzedawać pojedynczo, bo teraz taka kolekcja już nie do zdobycia.
Dzień dobry.
Porządkuję swoje zbiory pokali restauracyjnych i klubowych EB.
Wszyscy lubimy piwo, chodzimy po knajpkach..
Czy może ktoś z państwa może pomóc w identyfikacji miast z których pochodzą pokale?
Część wiem, ale chciałbym uzupełnić te dane.
Nie...
Comment