Bardzo żal Tym bardziej, że nie zdążyłem nawet spróbować piwa z Hetmana. Mam tylko nadzieję, że następny nie będzie Zwierzyniec bo Kryształą chyba bym nie odżałował
browar Krasnystaw
Collapse
X
-
robox napisał(a)
Widać wejście do UE zaszkodziło Victorii i Hetmanowi, choć z tego co wiem, to może nie być koniec złych wiadomości .
Żal, wielki żal, piwko nie było może rewelacyjne ale to kolejny upadły browarpozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Comment
-
-
O Zwierzyńcu plotki słyszałem ale żeby Pokrówka jeszcze?Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
W zeszłym roku Perła chciała za wszelką cenę zlikwidować Zwiezrycniec. Browar nie mieści się w ich strategii (podobnie jak było z Lechem i Grodziszem). Jednak działania burmistrza miasta oraz szczęśliwa sprawa, że browar w Zwierzyńcu jest ujęty w rejestrze zabytków i Perła nie mogłaby łatwo sprzedać terenów, zapobiegły temu. Ale sytuacja jest cały czas zła bo Lublin nie ma żadnego interesu w utrzymywaniu browaru w Zwierzyńcu. Były plany umiastownienia browaru (przejęcia przez miasto) ale okazało się to niemożliwe pod względem prawnym a szkoda, bo byłoby to gwarantem istnienia browaru.
Sprawy były opisywane w lokalnych gazetach i lokalnych serwisach internetowych Gminy Zwierzyniec.Last edited by zythum; 2004-05-28, 08:01.To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
-
W sprawie Hetmana to rok temu przejeżdżając przez Krasnystaw i okolice nigdzie nie mogłem kupić ich piwa. Sprzedawcy sie dziwili, że ktoś chce to pić. Tylko Warka Strong sie liczy - mówili.
W sprawie Zwierzyńca - serce mi sie ściska ja czytam wasze posty. To był cel moich podróży wakacyjnych. A posiedzenia w knajpce pod browarem były ukoronowanie wycieczek po cudownym Roztoczu.
Niech jeszcze zamkną mi Łomże...
Nawet nie chce mysleć o tymMM961
4:-)
Comment
-
-
Co do Krasnystawu to kłopoty ich nie wynikają z przystąpienia do UE a raczej z braku strategii marketingowej i sprzedaży no i co najważniejsze produktów dobrej jakości że nie wspomne o różnorodności.
A co do Zwierzyńca to browarem ponoć zainteresowani są dawni właściciele.
Comment
-
-
kishar napisał(a)
A co do Zwierzyńca to browarem ponoć zainteresowani są dawni właściciele.
Jedyny znany mi przykład w tej materii w Polsce to zdaje się browar Fortuna w Miłosławiu - tylko dlatego, że ktoś ze spadkobierców się o niego upomniał Kompania Piwowarska nie zdążyła go zniszczyć.
Comment
-
-
Janów Lubelski też odzyskali dawni właściciele i Grybów też (iina sprawa kto nim dzisiaj zarządza). Sporo browarów zostało zwróconych.To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
-
sklep-piwowar napisał(a)
Myślę że raczej słabszy jest ChełmMM961
Comment
-
-
JAckson napisał(a)
Będąc w Chełmie w zeszłym roku latem myślałem, że browar już nie istnieje. W kilkunastu sklepach nie było ich piwa. Nikt nie wiedział co dzieje sie z browarem. Na rynku Perła. Prawde mówiąc ostani raz Jagiełło piłem 3 lata temu na Chmielakach i dla mnie słuch o browarze zaginął.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
becik napisał(a)
Browar w Chełmie dawny Trubakowski to od lat straszy pustkami, natomaist Jagiełło działa, jezcze w zeszłym roku bez problemu kupowałem w Chełmie ich piwka, a i wizyta w browarze była bardzo przyjemna
Wizyta w browarze Jagiełło w sensie zwiedzania??MM961
Comment
-
-
kishar napisał(a)
Co do Krasnystawu to kłopoty ich nie wynikają z przystąpienia do UE a raczej z braku strategii marketingowej i sprzedaży no i co najważniejsze produktów dobrej jakości że nie wspomne o różnorodności.
Z Hetmanem spotykałem się corocznie w czasie urlopu na Lubelszczyźnie. Niestety przez miejscowych nie było to cenione piwo. Znajomi dziwili się, że wogóle je kupuję, wybierali Perłę.
W sklepie zazwyczaj zajmowało najniższą półkę, nieraz zdarzało mi się kupować dość zakurzone butelki.
Comment
-
Comment