Wiele piw ma swoisty kształt szkła przeznaczonegp do spożywania tegoż piwa. Mam pytanie: czy jest jakiś specjalny kształt szkła, który najlepiej oddaje walory portera? Osobiście mam w domu ładny pokal do portera Polskiego z Dojlid (foto w galerii), oprócz tego widziałem jeszcze szklaneczkę 0,33l do portera Żywieckiego, ale ta miała pospolity dość kształt.
Szkło do portera
Collapse
X
-
Ja myślę, że jednak naljepszy jest do portera cieżki kufel ale z gładkiego szkła, niekanelurowany i możliwie bez dużego nadruku.
Ale pokal też dobrze oddaje takie piwa. Jak dla mnie musi być wtedy nie na za wysokiej nóżce oraz dość szeoki u dołu.
Ja piję najczęściej portery z pokala Amberu do Koźlaka lub cięższej wersji kufla Tyskiego.
A poza tym to dobre piwo można wypić z wszystkiego byle nie z puszki
Comment
-
-
Zgodzę się z przedpijcami
W ostatnie Boże Narodzenie się napiłem Łódzkiego Portera z mojego ulubionego ciężkiego litrowego kufla - smakował jak nigdy. Tylko nie wiem czy jest kanelurowany czy nie - Shlangbaum oświeć mnie ignoranta co to znaczyLepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
Comment
-
-
Ja porterka też staram się pić w jakimś kielichu, albo w ładnej szklaneczce, jakoś zbyt szlachetny ten trunek, żeby go z kufla łoić
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lzkamilZgodzę się z przedpijcami
W ostatnie Boże Narodzenie się napiłem Łódzkiego Portera z mojego ulubionego ciężkiego litrowego kufla - smakował jak nigdy. Tylko nie wiem czy jest kanelurowany czy nie - Shlangbaum oświeć mnie ignoranta co to znaczy
Kanelury to żłobkowania kolumn w architekturze greckiej. Aczkolwiek przyznam, że to określenie średnio mi pasuje do szkła piwnego, wszak chodzi o wyżłobienia zewnętrzne, a nie o "kanty".
A żeby wypowiedzieć się w temacie - wg mnie do portera, jako piwa mocnego i ze zdecydowanym charakterem, najbardziej pasuje ciężkie szkło. Zwykle pijam portery w kuflu Żywca (model sprzed jakichś 3-4 lat) albo w dość niskim i szerokim ośmiokątnym kuflu bez nadruków, który w moim domu jest chyba ze 25 lat.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzes_chA ja spotkałem się z takimi szklankami do piw ciemnych od ale przez stouty do porterków.
Rozpowszechnione za oceanem ( mnie nie przypadły do gustu ) - mnie bardziej pasują do coli w dzbanku i takich wynalazków.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzes_cha czy autor wątku w pierwszym poście zaznaczył , że chodzi o portera bałtyckiego?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lzkamilTylko nie wiem czy jest kanelurowany czy nie - Shlangbaum oświeć mnie ignoranta co to znaczyPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_AlehouseNo proszę, przydały mi się na coś licealne lekcje kultury antycznej Kanelury to żłobkowania kolumn w architekturze greckiej. Aczkolwiek przyznam, że to określenie średnio mi pasuje do szkła piwnego, wszak chodzi o wyżłobienia zewnętrzne, a nie o "kanty".
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumNie wiem jak się to nazywa profesjonalnie dlatego użyłem porównania antycznego Mi właśnie chodzi o zewnętrzne wgłębienia na kuflach, przecież są takie i właśnie takie mi nie pasują do porterów. Musi być gładko
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzes_chRozpowszechnione za oceanem ( mnie nie przypadły do gustu ) - mnie bardziej pasują do coli w dzbanku i takich wynalazków.
Ogólnie grube szkło, u dołu b. grube ( podstawa ) i rozchylone ku górze.
Na pewno nie jest to amerykański wynalazek, tylko ogólna zasada podawania tych piw.
Comment
-
Comment